Düz Tabanlık Nedir, Düz Taban Hastalığı
Düz tabanlık(Pes Planus), genellikle çocukluk döneminde çok sık rastlanan ve ayakta görülen bir şekil bozukluğudur. Hiç ayakkabı giymemiş kişilerde, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışanlarda, aşırı şişmanlarda ya da zayıflarda, ayak kemerlerini destekleyen’ kaslarda oluşabilecek zayıflamada ve topuk kemiğinin kırılması sonucunda düztabanlık oluşabilir.
Düz tabanlık nasıl anlaşılır?
düz tabanlık kısaca ayak tabanında oluşması gereken konkav kemerin(oyuğun) düşük miktarda oluşması veya hiç oluşmamasıdır. Bu şekil bozukluğunun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Doğumla birlikte gelen şekil bozukluklarının dışında sonradan gelişen bozukluklarda görülmektedir.
Ortalama üç yaş ve altındaki çocuklarda, genellikle ayak tabanındaki oyuk oluşmaz. Fakat ebeveynler bu yaş grubundaki çocukları için çoğu zaman düz tabanlık şüphesiyle doktorlara başvururlar. Bu gibi durumlarda, doktorlar ebeveynlere, çocuklarının ve özellikle onların ayak gelişimlerinin takip edilmesi tavsiyesinde bulunurlar. Bu güne kadarki bilimsel veriler ve istatistikler göstermiştir ki ayak ve ayak tabanı şeklinin netleşmesi ortalama 7-10 yaşları arasında gerçekleşmektedir. Özellikle bu yaşlara kadar ortopedik ayakkabılar kullanmak önleyici bir tedbirdir.
Yukarıdaki satırda belirtilen önleyici ve kalıcı çözümlerin yanı sıra, özellikle ilk çocukluk dönemi dışındaki kişilerde ve yetişkinlerde, ayak tabanındaki “plantar fascia” ve topuk kemiğinden yukarı doğru uzanan “achille tendon” kas sistemlerinin güçlendirilmesi de yine kalıcı çözüm olarak görülebilir. Bu kasları güçlendirmek için ise, kum, sert balçık vb. zeminlerde yürümek yaygın yöntemlerdir.
Rahatsızlığın sonraki aşamalarında ise, hastanın ayağının alçıya alınması(iyileştirici çözüm), ortopedik ayakkabılar ve destek tabanlıklar(rahatlatıcı çözüm) uygulanan yöntemlerdendir.
Yukarıda anlatılan tüm metotlar denendikten sonra ağrılar ve/veya hareket kısıtlıkları hala devam ediyorsa ve ayak havaya kaldırıldığı esnada tabandaki kavis oluşmuyorsa cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Ayrıca düz tabanlık ayak ağrıları dışında, vücut ağırlık merkezinin yer değiştirmesi sebebiyle bel ağrılarına da sebebiyet vermektedir.
Düz tabanlık tedavisindeki cerrahi müdahalelerde, büyük oranda DCP’ler (dinamik kompresyon plakası) kullanılmaktadır ve bu çalışmada da, sıklıkla kullanılan DCP’li uygulama ile yeni tasarlanmış bir implantın yükler karşısındaki gerilmeleri ve deformasyonları incelenmiştir. Bu iki uygulamanın ortak yanı, topuk kemiğinin(calcaneus) belirli bir bölgeden kesilmesi ve bu iki farklı implantla hem uzatılması hem de sabitlenmesidir. Topuk kemiği uzatılarak ve buna müteakiben ayak tabanında bulanan kas sisteminin de desteği ile birlikte konkav kemer meydana getirilmektedir.