Niasin Vitamini Eksikligi İceren Besinler

Niasin Vitamini, Niasin Vitamin

Eş anlamları: Nikotinamid, nikotinik asit, antipellegra vitamini
Özellikleri:Isı, oksidasyon, asit, alkali ve ışığa dayanıklıdır. Su ve alkolde erir.

Biyokimyasal etkileri: Kısaca; metabolizma üzerine etkilidir.

Niasin Vitamini Eksikliği ile oluşan hastalık: gelişen tablo pellegradır. Pellegrada birçok B vitamini eksikliği düşünülmektedir. Pellegra özetle ishal, ciltte bozukluklar ve bilinç bozuklukları görülür. Nikotinik asit fazla alındığında, damarlarda genişleme ciltte kızarma, kaşınma olabilir. Karaciğerde bozukluklara yol açabilir.

Niasin Vitamini İçeren Besin Kaynakları: Hayvansal; et, balık, süt ürünleri, karaciğer, bitkisel olarak; tam tohumlar, yeşil sebzeler ve fıstıkdır.

Mısırda niasin az olduğu için, tek olarak tüketilmesi durumunda pellegra hastalığı görülebilir. Maya niasin bakımından zengindir. Niasinde B1 B2 vitaminleri gibi tahılların kepek kısmında yüksektir. Yiyeceklerde vitamin yönünden de zenginleştirme yapabilmek için, tahıllardan yapılmış yiyeceklere hayvansal besinlerin eklenmesi yararlı olmaktadır. Makarnanın üstüne yoğurt, kıyma eklenmesi gibi. Ayrıca yemeklerin süt veya yumurta ile terbiye edilmeleri vitamin değerini arttırmaktadır.

Yemeklere maydanoz ve nanenin pişme işleminden sonra katılması daha uygundur.


Bunu yanında hemen her yemekte salatanın olması yararlıdır. Salata taze olarak hazırlanmalıdır. Salatanın yeşil yapraklı olması daha yararlıdır. Soluk yapraklı marul (kıvırcık) salatasının vitamin kapsamı daha azdır. Soğan, pırasa gibi sebzelerin de yeşil yapraklarında vitamin oranı daha yüksektir.
Bu sebzeler haşlanıp, suları atılacak olursa vitamin kayıpları fazla olmaktadır. Haşlanmış ıspanaktan yapılan yiyeceklerde vitamin kaybı yüksektir. Ispanak haşlanmak isteniliyorsa çok az süreli ve susuz ortamda kendi suyu ile pişirilmelidir.

Günlük Niasin İhtiyacı: 6-20 mg, (1000 Kalori için 6.6 rrig)