Miksodem Komasi Nedir

Miksödem Koması Nedir

Miksödem koması, hipotiroidinin en ciddi komplikasyonudur. Yaşlı hastaların % 1-2'sinde görülür. Çoğunlukla yaşlılık depresyo­nu şeklinde yanlış tanımlanır.

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastanın varolan şikayetleri araştırılır. Öyküsünde enfeksi­yon, cerrahi, gastrointestinal sistem (GİS) kanaması, Konjestif kalp yetmezliği (KKY), serebro vasküler olay (SVO), Kullandığı ilaçlar; narkotik, fentoin, sedatifler, blokerler, fenotiazinler sor­gulanır. Fizik muayenede tiroidektomi skarı kontrol edilir ve bul­gular değerlendirilir.

Belirti ve Bulgular

Kilo kaybı, enerji azalması soğuğa intolerans, uykulu görünüm, pürüzlü cilt, saç dökülmesi, bulanık görme, konstipasyon, adale krampları gibi hipotroidi belirtileri vardır.
"Hipoaktif dokuz" bulguları gözlenir;

1) Tepki azlığı (koma)
2) Hipoventilasyon
3) Hipotansiyon
4) Hipotoni
5) Hipokardi (bradikardi)
6) Hipotermi
7) Hiponatremi
8) Hipoglisemi
9) Hipoadrenalizm'dir.

Miksödem Koması Tanı

Laboratuar incelemelerinde hemoglobin ve hematokrit değerleri­ne bakılır, üroid fonksiyon testleri ve ST dalgası değişiklikleri (vol­taj düşüklüğü ve hipotermiye ait bulgular) tanı konulmasına yar­dım eder.

Miksödem Koması Tedavi ve Bakım

Miksödem komasının mortalitesi yüksek olduğundan hastalarda böyle bir tanı düşünülüyor ise hemen tedaviye başlanmalıdır. Aynca stupor veya koma halindeki tüm hastalarda, özellikle hipotermi mev­cut ve bilinç kaybının nedeni belli değilse miksödem düşünülmelidir.
Solunum yollan açılır ve uygun ventilasyon sağlanır. Hasta­larda dil büyük olduğu için solunum yollarında bir tıkanma olacağından bir hava yolu konur.
Oksijen verilir.
Akut solunum yetmezliklerinde yapay solunuma başlanır.
Gerekirse entübasyon veya mekanik ventilasyon sağlanır, yetersiz kalınırsa, trakeostomi açılır.
Arteryal kan gazları bakılır ve pC02'in 50 mmHg'nm üzerin­de tutulur.
Hiponatremide hidrasyonu iyi olan hastalarda sadece sıvı kısıt­laması, hiponatremi ağırsa hipertonik NaCİ solüsyonu verilir.
Hipoglisemi mevcut ise damar yolundan glikoz verilir.
Gerekli ilaçlar uygulanır: Hormon IV tiroksin 100-500 mg yavaş verilir. Gastrointestinal emilim azaldığı için hidrokorti-zon ve dekstroz IV yapılır.
Kalp ritmi, aldığı-çıkardığı sıvı kontrolü, arter kan gazla-rı.elektrolitler, kan şekeri izlenir.
Hasta ısıtılmaya çalışılır.