Sepsis ve Bakteriyemi Nedir

Sepsis Nedir

Sepsis, enfeksiyona karşı organiz­manın gösterdiği inflamatuar bir yanıt­tır. Endojen mediyatörler tarafından oluşturulan ve enfeksiyona karşı oluşan sistemik yanıtın progresif aşamalarını gösteren sepsis ve sekelleri, başlangıç­taki hasarı takiben, organlarda yaygın inflamatuar reaksiyona ve organ fonksi­yon bozukluğu veya yetmezliğine ne­den olabilir. Amerikan Göğüs Hastalık­ları ve Yoğun Bakım Dernekleri tarafın­dan 1991 yılında alınan karara göre, sepsis ile ilişkili olarak şu tanımlamalar kabul edilmiştir:

Bakteriyemi

Sistemik inflamatuar yanıt olmaksı­zın kanda canlı bakterilerin bulunması­dır.

SIRS (SİSTEMİK İNFLAMATUAR YANIT SENDROMU)

Vücutta enfeksiyona veya yanık, pankreatit, travma gibi enfeksiyon dışı nedenlere bağlı olarak oluşan inflamas-yonu tanımlar. SIRS'ın enfeksiyon dı­şında kalan diğer nedenleri arasında; miyokard infarktüsü, venöz tromboz, kan ürünleri, maligniteler, subaraknoid hemoraji sayılabilir. Aşağıdaki paramet­relerden iki veya daha fazlasının bulun­ması halinde hastaya SIRS tanısı ko­nulur:

1. Vücut sıcaklığı<36°c>38°C
2. Kalp Hızı>90/dk
3. Solunum Sayısı>20/dk veya PaC02<32 mmHg
4. Lökosit Sayısı<4000>12000/mm3 ve periferik yaymada im-matür bant sayısının >%10 olması Son yıllarda yapılan çalışmalarda, bir hastada saptanan SIRS kriterlerinin sayısında artış oldukça, sepsis insidan-sının ve buna bağlı olarak mortalitenin arttığı saptanmıştır.

SEPSİS

İnflamatuar yanıt gösteren hastada kanda enfeksiyon etkeninin saptanması ile sepsis tanısı konur.

SEVERE SEPSİS (AĞIR/ŞİDDETLİ SEPSİS)

Sepsis ile birlikte hipotansiyon ve hipoperfüzyon bulguları söz konusudur. Bu klinik tabloda, mental fonksiyonlar­da bozulma ve renal disfonksiyon gibi organ fonksiyon bozuklukları ortaya çı­kar.