Conn Sendromu (Primer Hiperaldosteronizm)

Conn Sendromu (Primer Hiperaldosteronizm)


Zona glomerulosa aktivitesinde patolojik artış sonucu meydana gelir. En sık otuz ile elli yaşları arasında ve kadınlarda erkeklere oranla üç kez daha sık görülür. En fazla görülen klinik semptom ve belirtileri; hipertansiyon, kas zaafiyeti, polidipsi, poliüri, baş ağrısı, hipokalemik alkalozdur. Sol adrenal glandda daha sık rastlanır.


Conn sendromu sebepleri %80-90 oranında adrenokortikal adenom, %15-20 oranında nodüler hiperplazi, nadir olarak da adrenokortikal karsinomdur.


Bilateral adenom %5’den daha azdır. Conn sendromuna sebep olan tümörün çapı genellikle 0.5-1.5 cm’dir, nadiren 2-3 cm’den büyüktür. 2-3 cm’den küçük olmaya eğilimli olduğu için BT’de ortaya çıkarmak oldukça zordur.


Feokromositoma


Adrenal medulladaki kromaffin hücrelerin tümörüdür. Herhangi bir yaşta görülebilir. Fakat en sık yirmi-elli yaşları arasında görülür. Sıklığı %0.1 oranındadır. Katekolaminlerin fazla salgılanmasına bağlı klinik belirtilerle kendini gösterir. En sık belirtileri hipertansiyon, baş ağrısı, çarpıntı, terleme, nefes darlığı, görme bozuklukları, vertigodur. Feokromositomada tümörün büyüklüğü çok küçük nodülden 3.600 gr ağırlığına varan kitle şekline kadar değişebilir; ama genellikle 3-5 cm çapında ve kapsüllüdür. Feokromositomaların %10’u maligndir ve prognozu kötüdür. Feokromositomalar %10 oranında bilateral görülür.


Adrenogenital Sendrom


Yenidoğanda enzim eksikliğine bağlı olarak gelişir. Aşırı androjen yüksekliği vardır. USG ile adrenal bezlerde hiperplazi görülür. Yetişkinlerde neden adenom ya da karsinomdur.


Addison Hastalığı


Adrenal glandın yetmezliğidir. Klinik olarak ortaya çıkması için bezin yaklaşık %90’nının tahrip olması gerekir. Ülkemizde genellikle tüberküloz enfeksiyonuna bağlıdır. Böbreküstü bezlerinde kalsifikasyon görülür.