Çeşitli
Gıda Maddelerinde Enterobacter Sakazakii
E. sakazakii, çevrede yaygın olarak bulunan bir bakteridir (Farber 2004, Kandhai ve
ark. 2004, Arts 2005). Geniş bir spektrumda gıda ve gıda maddelerinden izole
edilmiştir. Pirinç, fermente ekmek gibi tahıl ve tahıl ürünleri, meyve ve
sebze, baklagiller, otlar ve baharatlar gibi bitki kökenli gıda ve gıda
maddelerinden izole edildiği gibi, UHT süt, peynir, kefir, süt tozu gibi süt
ürünleri, sığır eti, sosis gibi et ve et ürünleri, balık ve ürünleri gibi
hayvansal gıda maddelerinden de izole edilmiştir. E. sakazakii ile
kontamine gıdaların spektrumu hem çiğ, hem de işlenmiş gıdaları kapsamaktadır. E.
sakazakii ile kontamine gıdaların proses niteliği kuru/kurutulmuş ürünlerle
sınırlı değildir. Hem taze, dondurulmuş, tüketime hazır, fermente ve pişirilmiş
gıda ürünleri, hem de gıda hazırlamada kullanılan su ve içecekler E.
sakazakii tarafından kontamine edilmiş olarak bulunmuştur (Muytjens ve
Kollee 1990, Leclercq ve ark. 2002, Iversen ve Forsythe 2003, Iversen ve
Forsythe 2004b, Friedmann 2007).
Baumgartner ve ark. (2009), tüketime hazır ürünlerde
yaptığı çalışmada, 23 adet brüksel lahanası, taze baharat ve salatanın 14’ünde
(% 60,8), 26 adet baharat ve kuru ot karışımının 7’sinde (% 26,9), 42 adet
pudra şekerinin 3’ünde (% 7,1) E. sakazakii izole etmiştir.
Iversen ve Forsythe (2003), E. sakazakii'nin
hayvan ve insan bağırsak florasının bir parçası olmadığını öne sürmüştür.
iversen ve Forsythe (2004), başka bir çalışmada, 122 ot ve baharatın 40’ında
(%37,8) bu bakteriyi izole etmişlerdir. Ayrıca, su, toprak ve sebzelerin bu
bakteri için temel çevresel kaynak olduğu bildirilmiştir. (Soriano ve ark.
2001, Leclercq ve ark. 2002, Iversen ve Forsythe 2003, Cruz ve ark. 2004).
Molloy ve ark. (2009) tarafından, 10 adet hamburger
köftesinin 3’ünde, 6 adet marulun 2’sinde tespit edildiği bildirilmiştir.
Türkiye’de 2011 yılında yapılan bir araştırmada, 45
adet kıyma numunesinin 2’sinde (% 4,44) ve 20 adet çilek numunesinin 1’inde (%
5) E. sakazakii kontaminasyonu saptanmıştır (Koluman 2011).
Turcovsky ve ark. (2011), 64 adet kırmızı et
numunesinin 1’inde, 12 adet sebze numunesinin 1’inde E. sakazakii tespit
etmişlerdir.