Migreni Tetikleyen Faktorler ve Yiyecekler

Migreni Tetkileyen Faktörler ve Yiyecekler

Migren ağrısı genelde kendiliğinden gelişir. Bununla birlikte bazı hastalar baş ağrılarından önce gelişen tetikleyicilerden söz ederler. Atakların başlamasında bazı internal ve/veya eksternal stimulusların etkisi olabilir. Her migrenli tetikleyicilere karşı aynı hassassiyette değildir. Tetikleyicilerin başında stres, açlık, uyku düzenindeki değişiklikler, menstrüasyon, bazı yiyecek ve içecekler gelmektedir.
Migren tetikleyicileri
Uyku düzeninde bozukluklar (fazla uyuma ya da uykusuzluk)
Açlık, öğün atlama, düzensiz yeme alışkanlığı
Bazı besinler (yumurta, alkol, kafein, çikolata, tulum peyniri, kabuklu deniz ürünleri vb.)
Alkollü içecekler (şarap, bira vb)
Fiziksel egzersiz ve aşırı yorgunluk
Şiddetli kokular
Güçlü ışık
Stres (sınav dönemi, ders çalışma)
Menstrüasyon (hormonal etki)
Hava değişimleri (rüzgar, soğuk hava, sıcak hava vb)
Sigara
Bazı ilaçlar (nitrogliserin, rezerpin, oral kontraseptifler vb.)