Dicrocoelium Dendriticum Nedir

Dicrocoelium Dendriticum Nedir


Dünyanın bütün bölgelerinde geviş getiren hayvanların parazitidir. Çok nadir olarak insan olgusu rapor edilmektedir. Günümüze dek Türkiye'de bir, Fransa'da ise 12 kadar olgu bildirilmiştir (Bilgehan, 1995). Parazit 5-15mmX1,5-2,5mm boyutlarında lanset şeklinde küçük bir trematoddur. Kütikül ince düz ve içini gösterecek kadar saydamdır Ana morfolojik özelliği testislerin lob şeklinde olması ve ovaryumun önünde uzanmasıdır. Yumurtaları kapaklı, oval ve simetrisizdir. Yumurtladıklarında içlerinde miracidium gelişmiştir. D.dentriticum'un hayat devresinde iki ara konağı vardır. Đlk ara konakları olan kara gastropodlarında Sporokist ve cercaria dönemlerini, ikinci ara konak olan karıncalarda ise Metacercaria dönemini geçirir. Metacercariaları taşıyan karıncalar otlarla son konaklar tarafından yendiğinde bağırsakta metacercarianın içindeki genç Dicrocoelium serbest kalır ve bağırsak çeperini delerek portal sisteme geçer. Bu yolla karaciğere ulaşan genç trematodlar daha sonra safra yollarına yerleşmekte ve 12 hafta kadar sonra yumurtlamaya başlamaktadırlar (Unat ve ark., 1995).


Dicrocoeliosis'te ortaya çıkan belirtiler; safra kanallarında ağrı, sarılık, karında şişlik, büyük ve ağrılı karaciğer, ishal, kabızlık, eozinofili, anemi gibi fasciolosiste görülen belirtilerdir (Kuman ve Altıntaş., 1996).


Dışkıda küçük, kapaklı yumurtalarının görülmesiyle tanı konur. Kapak bütün ön ucu kaplayacak kadar büyüktür ve karakteristik çok kalın yumurta kabuğu vardır. Çiğ veya az pişmiş enfekte bir sığır veya koyun karaciğerinin yenmesiyle yalancı enfeksiyon saptanabilir, dikkat edilmeli tanı teyit edilmelidir (Unat ve ark., 1995).


http://zehirlenme.blogspot.com