Elektrik kazaları
Türkiye'de elektrik enerjisi, TEK (I(ırkiye Elektrik Kurumu) tarafından kullananlara dağıtılır. Genellikle konutlara 110 veya 220 voltluk alternatif akım verilir. Sanayi kuruluşlarına da çaplarına göre daha yüksek volt/u akımlar sağlanır. Elektrik kökenli bütün kazalara genellikle elektrik çarpması denir. Aslında bütün elektrik çarpmaları, ani ölümle sonuçlanmayabilir.
Kazazedeleri çıkartmak
Alçak gerilim
kazaların büyük çoğunluğu, konutlarda meydana gelir.
Önce sigortaları gevşeterek, akımı derhal kesin.
Eğer bu çok zaman alacaksa, aşağıdaki önlemleri gerçekleştirdikten sonra, kazazedeyi temas halinde olduğu elektrik kaynağından uzaklaştırın.
— Ellerinizi kuru eldiven veya kumaşla sarın; zeminle kendinizi izole edin (yerin kuru olması koşuluyla, ayakkabılar bu izolasyonu sağlar):
— Veya bir tahta üzerinde yürüyerek ve bir örtü ya da havlıyla kazazedeyi kavrayarak, siz kendinizi yerden izole edin.
Her ne olursa olsun, yardım isteyin.
Yüksek gerilim
Olay bir yüksek gerilim hattı ü/erinde cereyan ediyorsa, genellikle akımı kesme olanağı bulamazsınız.
— Kazazedeye yaklaşmayın: Bu durumda çok Özel bir malzeme gerekir;
— "Yüksek gerilim" belirterek, derhal yardım isteyin.
Genelde kazazedeyi kurtarmak için kabloyu uzaklaştırmak yerine, kendisini çekmek tercih edilir.
— İletken kablonun vücudun henüz ulaşamadığı çıplak bölgelerine, özellikle nemli taraf* kırına (koltuk altları, ayaklar) temas etmemesine dikkat edin.
Yapılması gereken
Elektrik, ister doğal (yıldırım) olsun, ister insan tarafından üretilsin, çeşitli kazalara ve yaralanmalara sebep olabilir
Elektrik yanmaları
Küçük çocuklarda sık rastlanan bir kazada, dikkatsizce prize sokulacak bir kordonu, çocuğun emmek için ağzına almasıdır. Bu tür yanıklar genellikle güç tedavi edilir ve estetik olmayan yara izleri bırakır.Akımla doğrudan temas olmadan da, yüz ve ellerde de elektrik yanıkları meydana gelebilir