Kriket Nedir, Kriket Oyunu Nasıl Oynanır
On birer kişilik iki takım arasında oynanan, küçük ve ağır bir topu özel sopalarla çelerek belli kurallara göre sayı yapma temeline dayanan bir oyun. Oyun, kimi çizgilerle böiümlenmiş, genellikle çim zeminli, oval biçimli, en az 135 m x 155 m'lik bir alanda oynanır. Yuvarlama çizgileri denen çizgilerin iki ucunda, 71cm yük seklikte, 20 m aralıklarla yere çakılmış, kale görevi yapan üç sopa vardır. Kaleler yaklaşık 23 cm genişliğindedir.
Bu oyunda kullanılan sopalar 96 cm uzunluğundadır. Top ise deri kaplıdır. Oyunda amaç rakibin kalesini devirmektir. Oyunculardan biri topu kaleye yuvarlar. Rakip oyuncu elindeki sopayla vurup, onu olabildiğince uzağa göndermeye çalışır. Topu yuvarlayan, yakalamak üzere topun ardından koşarken, vurucu da iki kale arasında koşmaya başlar. Her gidiş-geliş bir sayıdır. Bir vuruşta birden çok gidiş-geliş yapılabilir. Çok başarılı vuruşla da, alanın sınır çizgisinden geçirmekle de koşuya gerek kalmadan 4 veya 6 sayı kazanma şansı vardır. Topu yuvarlayıcı ve alan savunma oyuncuları, çeşitli yollarla rakip takımın 10 oyuncusunu oyun dışı bırakmaya çalışırlar. Bu gerçekleştiğinde bir devre olur. Takımların tüm oyuncuları ikişer kez karşılayıcılık yaptıktan sonra sayılır, hesaplanır. Bütün kararlarda iki hakem yetkilidir.
Kriyoterapi Nedir
Buz (soğuk) tedavisi. Bazı hastalıklarda antinflamatuar, ağrı giderici ve spazm çözücü olarak kullanılmaktadır. Burada her şeyden önce akut sakatlanmalarda ilk yardım olarak uygulanan buz ile (24-48 saat içinde 15-30 dakikalık sürlerde) sakatlıktan 2-3 gün sonra başlatılan tedavi edici soğuk uygulamanın karıştırılmaması gerekmektedir. Tedavi edici (rehabiiitatif) amaçla 6-12 dakika kadar buz uygulamanın (buz masajı, buzlu havlular, buzlu whirlpool vb.) ardından hipotermiye bağlı olarak gelişen anestezi kısmen hareket serbestisi sağlar.
Kreatin Nedir, Kreatin Yüksekliği
Karaciğerde arginin, methionin ve glisin aminoasitlerinden sentez edilmektedir. Normal ağırlıktaki bir insan vücudunda 120 gr kreatin bulunur. Kreatin, vücutta enerji dağıtımında görevli olan kreatin fosfata dönüşür ve kısa süreli yoğun egzersizler sonucu oluşan laktik asite karşı tampon görevi yaparak kasların çalışmasını kolaylaştı rır. İnsan aslarının kabul edebileceği kreatin 150-160 mmol/kg kuru ağırlık ile sınırlıdır. Dolayısıyla fazlanın yararı olmadığı gibi 40 gr üzerinde alındığında karaciğer ve böbrek hasarına yol aça bilmektedir.
Kreatin Fosfat
Kas hücreleri içerisinde . bulunan enerji depolarıdır.
Kreatin Fosfokinase Reaksiyonu
Bu reaksiyonda kreatin fosfat (CP) çözülüp dağılır ve fosfor grupları adensintri fos fat asidi (ATP) üzerinden yeni baştan senteze uğrarlar.
Koordinasyon Nedir
Amaca yönelik bir harekette, iskelet kasları ile merkezi sinir sisteminin uyum içerisinde çalışması ve etkileşimidir. 2.Düzen sağlama, işbirliği. 3. Çalışmayı kolaylaştırmak ve başarıyı sağlamak için bir organizasyonun bütün faaliyetlerinin ahenkleştirilmesidir.
Koordinasyon Alıştırmaları
Kas, sinir ve duyu örgenlerinin işbirliğiyle sağlanan ve bunu geliştiren alıştırmalar.
Koordinasyon Geliştirici Hareketler
Kas ve sinir sistemlerinin birbirleri ile olan ilişkilerini geliştirmek amacıyla yapılan hareketlerdir.
Koordinasyon Hafızası
Hareket için enformasyonların depolama sistemidir.
Koordinasyon Kabiliyeti
Çoğunlukla nörofizyolojik fonksiyon mekanizmalarına dayalı olup, farklı niteliklerdeki objektif - pratik (özellikle sportif) faaliyetler esnasında ferdi olarak kazanılan ve farklı yaşam alanlarındaki farklı faaliyet şekillerinin gerektirdiği özel koordinasyon taleplerinin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan ve nispeten bir bütünlük arz eden performans şartlarına koordinasyon kabiliyeti denir.
Koordinasyon Koşuları
Sinir sistemi ile adale grupları arasındaki işbirliğini geliştiren koşulardır. Koordinasyon koşu aralıkları 80 m. ile 120 m. arasında değişir. Bu koşular yaklaşık olarak %40-50 hızla koşulur.
Konveksiyon Nedir, Konveksiyon Yolla Yayılma
Vücudun temas ettiği hava veya su moleküllerine temas ederek, gerçekleşen ısı transferidir. Isı transferinin yönü her zaman sıcaklığı yüksek olandan daha az olan nesneye doğru gerçekleşir. Örneğin; bir parça buza dokunduğunuzda elin yüzeyindeki ısı buza aktarılır, oysaki sobaya dokunduğunuz zaman, ısı sobadan ele transfer edilir. Dokunma farklı sıcaklıktaki iki nesnenin birbirleri ile teması sonucunda ısısı yüksek olanın diğerini doğrudan etkilemesidir.
Konversiyon
Psikolojik rahatsızlığı olanlarda psikolojik huzursuzluğun sinir sistemini etkileyecek çeşitli organlarda, organ hastalıkları şeklinde kendini göstermesi halidir.
Kontromalazi Pateller
Kontromalazi pateller, patellanın alt yüzeyi ile fermoral kondiller arasındaki uyumsuzluktan kay- naklanır. Diz tam ekstansiyonda iken patella, fermoral kondiller hizasında yukarda ve suprapateller poştaki yağ yastığı ile temas halindedir. Fleksiyonda ise patella ile femoral kondiller arasında çok sıkı bir temas vardır. Fleksiyon sırasında, pateller tendondaki gerilimin artması, bu temasın daha da sıkı olmasını sağlar ve patello-femoral eklemdeki kompresif güç fazlalaşır. Sporcu, koşarken veya merdiven inip çıkarken, diz çevresinde özellikle medial tarafta daha. fazla hissedilen bir ağrı yakınması olu-. Ağrı, koşunun sonuna doğru veya koşu bittikten sonra duyulabilir. Tedavide ilk koşul istirahattir. ilk iki gün 5'er dakikalık buz masajı uygulanmalıdır. Daha sonra sıcak tedaviye geçilir. Dizde ağrı azaldıktan sonra egzersiz programı uygulanmalıdır.
Kollajen Nedir, Kollajen Doku
Bağ dokusu liflerinin yapısını oluşturan, hücrelerin aralarındaki boşlukları dolduran ve esnek yapılı ana protein. Yaş ilerlemesiyle elastikiyet azalır. Özellikle yara iyileşmesinde önemli rol oynar.
Kollajen Lifler
Vücudun hemen hemen tüm bölümlerinde bulunur. Bağ dokusu liflerinin büyük bir bölümünü oluşturur. Vücudun yapı bloklarıdır. Özellikle traksiyon (çekme) kuvvetine gereksinim duyulan tüm bölgelerde bu lifler kullanılır. Traksiyona karşı direnci mm2 başına 6 kPa (kilo paskal)'dır. Bu nedenle gerilmeye karşı çok dirençlidir.
Kolesterol Nedir, Kolesterol Yüksekliği
İnsan ve hayvan hücrelerinde bulunan, yağda çözülebilen alkol yapısında bir maddedir. Vücut tarafından oluşturulur. Hormonların, hücre zarlarının ve diğer maddelerin oluşumunda gereklidir. Vücut tarafından aşırı derecede üretilen kolesterol, kan damarlarının duvarlarında birikerek kan akışını engeller ya da azaltır. Sonuç olarak kan kolesterol seviyesi yüksekliği oluşur. Kolesterol yağ değildir ama yağa benzer mumumsu bir maddedir. Kandaki miktarı 180-240 mg/dl'dir. Kolestrolün artışı damarda sertliğe sebep olur. Kolesterolü vücuda kırmızı etler, balık, kümes hayvanları, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, tereyağı gibi hayvansal gıdalardan alırız.
Kitle Sporu, Kitle Spor
Kişinin kendi isteğiyle beden eğitimi, oyun, cimnastik, eğlenceli faaliyetlerle fiziki moral, toplumsal gelişimi sağlama, dinlenme ve eğlenme, boş zamanını değerlendirme amacıyla yaptığı spor dalı. 2.Toplumun her yaş ve kesiminde yaygın olarak yapılan beden eğitimi ve spor faaliyetlerinin tümüne kitle sporu denir. Her yaş kesimindeki insan tarafından yeterli organizasyon, malzeme ve uygun çevre ortamı yaratılarak yapılan sportif faaliyetlerdir. Genç, ihtiyar, her kesimin spor ile sağlıklı yaşamasının sağlanmasıdır.
Kinematik Nedir
Mekaniğin bir alt dalı olarak, hareketin zamansal-uzaysal özellikleri ile uğraşır. Harekete neden olan kütle ve kuvvet gibi özellikler kinematiğin ilgi alanı değildir. Kinematik uzaklık, hız ve ivmelemeyi linear (düzgün, doğrusal) ve angular (açısal) olarak inceler.
Kinematik Analiz
Yapılma nedenleri ile ilgilenmeksizin, hareketlerin çevresel ve zamansal parametrelerinin incelenmesidir.
Kinematik Özellik
Hareket akışının mekansal ve zamansal ölçümlerle elde edilen özellikleridir.
Katı Açlık Diyeti
Vücut ağırlığının aşırı kilolara ulaştığı durumlarda, son çare olarak 3 ayı aşmamak koşuluyla katı açlık diyetleri uygulanır. Bu süre içinde aşırı beslenme alışkanlığından vazgeçileceği ve iştahın azalacağı ileri sürülmektedir. Bu diyeti yapan kişinin çok yakın gözlem altında tutulması yada hastanede olması gerekmektedir. Diyetin ilk haftalarından itibaren aşırı halsizlik hastaları bitkinliğe ve bıkkınlığa sevk eder. Tüm önlemler ve katı açlıkla geçirilen günlere karşı, bu rejimin de başarı süresi uzun vadeli değildir.
Katojenik Diyet
Gıdaların kalorisini dikkate almadan, karbonhidrat kısıtlaması öngören diyet şeklidir. Böylece metabolizma için yalnızca yağların kullanılacağı ve yeterli keton cisimlerinin oluşmasıyla birlikte fazla kalorilerin idrarla atılacağı ileri sürülmektedir. Aslında idrarla çıkarılan ketonların günlük kalori değeri, 100-150 kcal.’yi aşmaz ve beklenen zayıflama bir türlü gerçekleşemez. Diyetin ilk günlerinde hızlı giden birkaç kiloluk zayıflamanın nedeni ise sodyum ve su kaybı, yani dehidratasyondur. Bu diyetin bir başka sakıncası ise önemli ölçüde protein kaybına yol açmasıdır.
Kas Nedir
Kas dokusundan meydana gelen anatomik ve fonksiyonel birimlerdir. 2.Kas hücrelerinin bir araya gelmesiyle meydana gelen, uyarabilme ve uyarıları iletebilme yeteneğine sahip dokudur. İskelet kası, kalp kası ve düz kaslar olmak üzere üçe ayrılır, iskelet parçalarını hareket ettirir, hareketi sağlar. Kan pompalar, iç materyallerin hareketine yardımcı olur. 3.Kasılma ve gerilme gücü ile vücuda devinim olanağı sağlayan et dokusu.
Kas Aygıtı
Kasın, alıştırma ile kendisinin yapacağı işe kolayca ayarlanması
Kas Çekmesi, Kas Gerilmesi
Birinci derecede kas yaralanmasıdır. Liflerin olağanüstü gerilmesiyle meydana gelir. Strain'de şişlik, hematom ve dri renk değişikliği olmaz. 1-2 gün süren ağrı kaybolur. 1 hafta içinde doku iyileşmesi tamamlanır.
Kas Dayanıklılığı
Bir kasın ya da kas grubunun uzun bir zaman diliminde kasılarak tekrar tekrar enerji ortaya çıkarma yetişidir.
Kas Distrofileri
Kas azalmasıyla kendini gösteren ve kalıtımla geçen hastalıklardır.
Kas Dokusu
Kas hücrelerinin bir araya gelmesiyle meydana gelen yapılardır. Kasılma ve bunun sonucu mekanik hareket oluşturabilmede ileri derecede özelleşmiş bir dokudur. Üç gruba ayrılır: İskelet kası, düz kas ve kalp kası. Kas dokusu, fibril adı verilen iğ şeklindeki hücrelerden oluşur. Bir fibriiin çapı 10-100 mikron, uzunluğu 1-40 mm kadardır. Fibriiin çevresinde sarkolemma denen ince bir membran vardır. Fibriller bir araya gelerek fasikül adı verilen demetleri yapar. Her fasikülde yaklaşık olarak 10-50 kadar fibril bir araya gelir. Fasikküllerin bir araya gelmesiyle de kas dokusu ortaya çıkar. Kasın çevresinde epimisyum denen kalın ve güçlü bir membran vardır.Fasiküller arasındaki bağ dokusu, kasın iki ucuna doğru ilerledikçe tendona dönüşür ve kas, bu tendonlar vasıtasıyla kemiğe yapışarak hareketin oluşmasını sağlar.
Kas Eksantibilitesi
Kasın uzayabilmesi, sünebilmesi.
Kas Ezilmesi
Sert bir cisim ya da sakatlanmaya yol açabilecek bir baskının, kasta bölgesel olarak bir doku bütünlüğü bozukluğu yaratması.
Kas Geliştirme: Kas gücünü ve hacmini artırmaya yönelik etkinlik
Kas Gücü: Kasın çeşitli alıştırmalarla artırılabilen iş görme, hareket etme yeteneği
Kas Hipertrofisi
Giderek artan yüklerle yapılan çalışmalar sonucu kas gelişir, büyür ve enine kesit yüzeyi artar. Bu büyümeye kassal hipertrofi denir.
Kas İğciği
Kastaki esneme durumunu merkezi sinir sistemine ileten duyu organı, içindeki duyu reseptörüdür. Buna kas iğciği denir. Kas iğciği, devamlı olarak kasın gerginlik durumu ile ilgili bilgileri merkezi sinir sistemine aktarır. Özel reflekslerin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Kas iğciğinden doğan duygusal uyarılara göre, kasa gönderilen motor uyarılarda değişir. Böylece amaca uygun bir hareket sağlanmış olur. Bir kasın gerilmesiyle, içindeki kas iğciği de uyarılır. Buradan kalkan afferent uyaran m. Spinalise, oradan da ön kök ve motor sinirler vasıtasıyla kasa döner. Böylece gerektiği kadar motor ünite uyarılarak, kas hareket ettirilir ya da hareket inhibe edilmiş olur.
Kas Krampı
Bir veya daha fazla kasta aniden ortaya çıkan istek dışı ve ağrılı kas kasılmasıdır.
Kas Kuvveti
Bir kas veya kas grubunun uygulayabileceği maksimal kuvvete kas kuvveti denir
Kas Lifi Kopması
Yetersiz Kondisyon, antreman ve yarışmalar öncesi yetersiz ısınma ve gerdirme hareketleri sonucunda meydana gelen sakatlıklardır.
Kan Dopingi
Herhangi bir bireyin, eritrosit sayısını artırmak düşüncesiyle intravenöz kan infuzyonu yapmasıdır. 2.Sporcunun kanını alıp, uygun koşullarda 5-6 hafta kadar beklettikten sonra yeniden aynı kişiye intravönez yoldan verilmesi şeklinde yapılan bir uygulamadır. Alınan kan miktarı 1 litre kadardır. Kan dopinginin amacı kan alındıktan sonra yeni eritrositlerin oluşması, hemoglobin miktarının artması ve eski kanın yerine konulmasıyla birlikte eritrosit ve hemoglobin miktarlarındaki artışla birlikte, fiziksel performansın artmasını sağlamaktadır. Kan dopinginin sakıncaları; akut alerjik reaksiyonlar, böbrek hasarlarıyla birlikte akut hematolik reaksiyonlar hiperviskozite sendromu ve sarılık gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir.
Kan Laktat
Anaerobik metabolizma eenasında glukozun glikolitik yoldan parçalanması sonucu meydana gelir. Normal koşullarda 100 cc, kanda laktat 5-10 mg. arasında değişir. Aynı zamanda kassal glikolizisin son ürünü olup fiziksel kapasitenin değerlendirmesinde kullanılır. Kandaki laktik asit düzeyi egzersizin şiddetine bağlıdır ve efora karşı metabolik uyumu gösterir. Laktat düzeyinin yükselmesi, performansı sınırlar. Kandaki laktik asit düzeyi normalde 0,7-1,8 mmol/L arasındadır. 400-800 m koşularından sonra kapiller laktat 30-34 mmol/L'ye yükseldiği halde, maraton koşusundan sonra ancak 6-12 mmol/L'ye çıkar. Aerobik kapasitesi yüksek sporcularda laktat düzeyi düşüktür. Egzersizlerden önce ve sonra kan laktat düzeyinin ölçülmesi ve asit-alkalen dengesi, metabolik ekonomi konusunda çok önemli bir bilgi verir.
Kalça Çıkığı
Kalçayı oluşturan kemiklerin yer değiştirerek birbirinden ayrılması sonucu oluşan ciddi bir kalça yaralanmasıdır. Belirtiler; 1.Yaralanma anında kalça şiddetli ağrı oluşması. 2.Kalçada fonksiyon kaybı. 3.Yaralanan bölgede uyuşukluk. Tedavi; Şok ihtimalini azaltmak için kişiyi sıcak tutun. Yaralı bölgeyi yastıklarla destekleyin. 3.Sık sık sıcak tedavi uygulayın. 4.Sık ve hafif masaj uygulayın, iyileşme süresi; en az 3 ay iyileşme süresi vardır.
Kalça Eklemi
Kalça kemiği ile uyluk kemiği arasında oluşan bir eklemdir.
Kalça İncinmesi
Kalça bölgesinde deri ve deri altı dokusunun direkt bir darbeyle zedelenmesidir. Belirtiler; 1.Kalçada sertlik veya şişme. 2.Ağrı ve hassasiyet. 3.Basınç uygulandığında oluşan gerginlik hissi. 4.Kızarıklıkla başlayan daha sonra çürüme ve berelenme denen karakteristik mavi-siyah görünüm olan deri altı renk değişikliği. Tedavi;1.Buz masajı uygulayın. 2. incinmeden 48 saat sonra sıcak tedaviye geçin. 3.Girdap banyosu yapın. 4.Tedavi seansları arasında zedelenen bölgeyi bandajlayın. 5.Hafif ve sık masaj uygulayın. İyileşme süresi; 1-4 hafta arasında değişir.
Kalça itme
Cimnastikte, kalçayı hızla öne doğru itme eylemi
Kalça Kemiği
Leğeni yanlardan kuşatan, geniş ve yassı, fakat çok kuvvetli bir kemiktir. Önde birbirleri ile arkada, ortada ise kuyruk, sokumu kemiği ile birleşerek leğeni oluştururlar. Kalça kemikleri yüksek orandaki kuvvetleri taşıyabilecek bir yapıya sahiptir.
Kafein Nedir, Kafein Miktarı
Sporcular tarafından performansı artırmak amacıyla kullanılan madde özelliğini taşır. Çay ve kahvenin yanı sıra kakao, diyet hapları ve soğuk algınlığı ilaçlarında bol miktarda bulunur. Özellikle dayanıklılık sporlarıyla uğraşanlar tarafından bol miktarda tüketilmektedir. Sanıldığının tersine çaydaki kafein miktarı oldukça fazladır. Bir fincan çay yaklaşık olarak 30-75 mg kafein içerir. Bir fincan kahvedeki kafein miktarı ise yaklaşık olarak 100-150 mg kadardır, iki fincan kahve içtikten 15-30 dakika sonra kafeinin etkisi görülmeye başlar. Metabolizma hızlanır, vücut sıcaklığı, kan basıncı ve idrar çıkarımı artar. Kan şekeri hafifçe yükselir. Bu arada elde titremeler, iştah azalması ve uykusuzluk görülebilir. Egzersizden 1 saat önce 350 mg kafein içeren bir sıvının alınmasıyla, MaxV02'de artma olduğu görülmüştür. Ayrıca kafein, kasların çalışma kapasitelerinde artırmaktadır.
Kaburga Kırıkları, Kaburga Kırığı
12 kaburga kemiğinden herhangi birinin veya fazlasının kısmi veya komple kırılmasıdır. Belirtiler; 1.Şiddetli ağrı. 2.Dokunulduğunda hassasiyet. 3.Eğer kaburga kırıkları diaframa altında ise karın ağrıları. 4.Öksürme, aksırma, derin nefes alma anında şiddetli göğüs ağrısı. 5.Kırık anında ses duyma. 6.Kırık bölgesinde şişlik ve morarma olması. 7.Cilt altında ufak hava kesecikleri hissinin oluşması. Tedavi; 1.4-6 hafta arasında kuşak veya sargı kullanın. 2. Günde 3-4 kez en az 20'şer dakika buz masajı yapın. 3. 2 veya 3 gün sonra sıcak tedaviye geçebilirsiniz, iyileşme süresi; 4-6 hafta arasındadır.
Kafatası Kırıkları
Kafatası kırıkları 2 türlü olabilir. Deri ve kemiğin üzerini kaplayan dokuların bütünlüğü bozulmadan kapalı ve basit kırık. 2.Deri ve periost bütünlüğünün bozulduğu açık ve parçalı kırıklar. Belirtiler; Faktür olan bölgenin üzerinde ağrı ve şişlik 2.Faktür üzeri dokularda, göz ve burur etrafında berelenmeler. 3.Kulak ve burundan beyin omurilik sıvısının dışa riya akması. 4.Sersemlik ve bilinç bula nıklığı. 5.Bulantı ve kusma. 6.Bulanık görme, 7.Bilinç kaybı. 8.Huzursuzluk 9.Baş ağrısı, iyileşme süresi, Kafatas kırıklarının çoğu 4-6 hafta arasındı iyileşir.
Kaburga ve Kafatası Kırıkları
Kafein
Kalça Çıkığı, Kalça Eklemi, Kalça Kemiği
Kan Dopingi, Kan Laktatı
Kas, Kas Dokusu, Kas İncinmesi
Katojenik Diyet, Katı Açlık Diyeti
Kinematik
Kitle Sporu
Kolesterol
Kontromalazi Pateller
Konveksiyon - Konversiyon
Koordinasyon
Kreatin
Kriyoterapi
Kriket ve Oyunun Kuralları
İzotonik Nedir, İzotonik Kasilma
Değişen ölçüde kasılma. 0zmotik basınçları eşit olan.
İzotonik Dehidratasyon
Su vetuz kayıpları eşit miktarlardadır. Hücre dışı sıvılardan kayıplar oluşmaktadır, en sık görülen dehidratasyon şeklidir. Susuzluk hissi, ağızda kuruluk ve gözlerde çökme şeklinde belirtilerle kendini gösterir.
İzotonik Kasılma
Kontraktil element kasılırken, elastiki elment bir düzen içerisinde belli bir gerilimi ve uzunluğu korur. Ancak kasın tümünde kısalma olur. Buna da izotonik kasılma denir. Kasın boyu kısalarak kasılır.
İzotonik Kuvvet Antrenmanı
Motor özellikleri geliştirmek için kullanılan bir antrenman metodudur, izotonik antrenmanda kas boyu değişirken, 'gerilimi sabit kalır. Yani izotonik antrenman sabit gerilimde bir kasılma ile yapılır. Bu çalışmalar serbest ağırlıklar ve kondisyon makineleri ile yapılır, izotonik kuvvet antrenmanlarının en uygun yolu ağırlık çalışmalarıdır. Bu çalışmalar haftada 3 gün, 8-12 haftadan oluşan süre ile uygulanmaktadır.
İzometrik Nedir, İzometrik Egzersiz
Değişmeyen ölçüde kasılma..Kasların boyunda değişme olmadan yapılan kasılma.
İzometrik Antrenman
Kas kuvveti geliştirilmesi için kullanılan antrenman metodudur. İzometrik antrenmanda uygun yöntemler ve aletler kullanarak, uygun bir efor dozajı yapılması gerekir. Sinirsel, kardiyovasküler ve metabolik eforu yoğun olduğu için, izometrik antrenmanın az sürmesi gerekir ve verilen aralar normale dönülmesi için yeterli olması gerekir, izometrik antrenmanda kasılma sırasında kas boyu sabit kalır ama gerimi artar.
izometrik Kasılma
iç ve dış kuvvetlerin birbirine eşit olduğu, kasta dıştan görülebilecek herhangi bir uzunluk değişmesinin olmadığı kasılma türüdür. 2.Uzunluğu sabit kalan bir kasta, tönus artmasıyla oluşan, statik bir kasılma şeklidir. Kasın boyunda bir değişme olmadığından, ekstremitelerde hareket ortaya çıkmaz. En klasik örneği; İki eli karşı karşıya getirip birbirini itmekten ibarettir.
izometrik Kuvvet Antrenmanı
izometrik çalışmalar kasın uzunluğu sabit kalırken, gerilimde artma meydana getirilecek şekilde yapılır.
izometrik Yüklenme Metodu
Tamamlayıcı bir kuvvet antrenman metodudur, izometrik antrenman metodu statik kuvvet antrenmanıdır. Genellikle maksimal kuvvetin geliştirilmesinde kullanılır.
İzokinetik Nedir, İzokinetik Egzersiz
Sabit hızda kasılma. Tüm hareket açıklığı içinde, sabit bir hızla yapılan kasılma şeklidir. Hareketin her açısında maksima! güçte kasılma olur ve bu kasılma tüm hareket boyunca devam ettirilir.Böylece tüm hareket açıklığı boyunca kaslar aynı dirençle yüklenmiş olur.
İzokinetik Kuvvet Antrenmanı
izokinetik çalışmalar, makine yardımı ile sabit hızda yapılır. Kasılmada dirençler değişebilir. Kas sabit bir süratle kasılırken, kasta oluşan gerilim tüm hareket boyunca eklemin bütün açılarında maksimal tutulur, izokinetik antrenman ile kas kuvveti ve dayanıklılığı geliştirilir. Özellikle rehabilitatif amaçla yoğun olarak kullanılır. Genelde Cybex adı verilen özel bir aletle çalışma yapılır.
İyot Nedir, iyot Yetersizliği
Tiroit hormonlarının yapısına girer. Enerji metabolizmasını düzenler. Büyüme, gelişme, protein yapımı ve kemik gelişimi için gereklidir. Iyotun yetersizliğinde; sürekli yorgunluk, kilo alma ve boynun önünde şişkinlikle belirlenen guatr hastalığı ve kretinizm adı verilen zeka geriliği görülür. Düşük kalorili diyetle beslenenler, toprağı iyotça yoksul yerlerde yaşayanlar ve lahana, kara lahana, karnabahar gibi gıdaları fazla tüketen kişiler daha fazla iyot almalıdırlar, iyot fazlalığında ise; hamilelik sırasında bebekte tiroit bezinin büyümesi, cücelik ve zeka geriliği görülebilir. Deniz ürünlerinde, iyotlu tuz, süt ürünleri ve tahıllar en iyi iyot kaynaklarıdır.
İnterval Antrenman
Çok kısa süreli, maksimum eforla yapılan bir kaç kasılma ve ardından yine oldukça kısa bir dinlenme periyodu ile yapılan çalışma tarzına interval antrenman denir. Bu çalışma anaerobik gelişme çalışmalarının temelini oluşturur. İnterval antrenmanda, dikkat edilecek en önemli nokta, kısa süreli maksimal kasılmaların, spor branşlarına uygun ve yarışmadaki temposuyla, yani yeteri kadar hızlı yapılmasıdır. Böylece kasların anaerobik kapasitelerinde artışla birlikte, o spor branşına özgü motor becerilerin de gelişmesi sağlanmış olur. interval antrenmanda, egzersiz gruplarının süresini birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar uzatmak olasıdır. Bu süreyi sporcunun gereksinimine ve koşullarına göre belirlemek en uygunudur.
İnterval Antrenman Metodu
Bu metot ile dayanıklılık daha ekonomik ve daha hızlı olarak sağlanır. Çalışmalarda esas nabzın dakikada atım sayısı 120-180 arasında değişmelidir. Çalışma anında nabzın sayısı 180'e erişirse dinlenme verilir. 120 nabız atımında ise çalışmalara yeniden başlanır.
İnterval Sprint
Atletlerin 3 mil (4800 m) mesafede 80 m. sprint 50 m jog şeklinde yaptığı antrenman metodudur. Örneğin; 400 metrenin üzerindeki çalışmalar için atlet 4x40 m. sprint, her sprintten sonra 50 m jog ve her set 12 dk yapılır. 12x4x40 m. İlk birkaç sprintten sonra kas yorgunluğu oluştuğundan atlet diğer tekrarlarda en yüksek süratte gelemeyebilir. Bu sebepten ve uzun mesafeli antrenman seanslarındaki (3 mil kadar) bu tip çalışmalar aerobik sistemin gelişmesi için uygun çalışmalardır.
Isınma Nedir, Sporda Isınma
Sporcuyu müsabaka ya da yarışmaya, ruhsal ve bedensel yönden hazır hale getirmek için yapılan ön hazırlık hareketlerine ısınma denir.
Sporcuları, antrenmanlarda ve maçlarda öngörülen belli ödevlere fiziki ve psikolojik yönden en uygun şekilde hazırlama ve
uyum sağlama haline getirmeyi amaç edinen çalışmalara ısınma denir.
Isınma Koşusu, Isınma Hareketi
Özellikle serin havalarda, vücut çalışmalarına başlamadan önce, kasları ısıtmak, böylece kas kopmalarını önlemek için yapılan hazırlayıcı hafif koşu
Isıtıcı Hareketler
Dolaşımı hızlandırma ve vücudu daha sonra yapılacak kuvvetli kas ve eklem çalışmasını gerektiren hareketlere hazırlamak amacıyla yapılan hareketlerdir.
Isı Bitkinliği
Yorgunluk, bitkinlik, vücut ısısı yükselmesi, dehidratasyon, bulantı, kusma, diyare, baş ağrısı, baş dönmesi, iştah kaybı, bol terleme, bazen kas krampları da görülür. Şuur yerindedir. Isı bitkinliği semptomları kan volümünde azalmaya bağlıdır, idrar normaldir, fakat tuzu çok azalmıştır. Kanda Na azalmıştır. Isı bitkiliğine uğramış şahsın aktivî-tesi hemen kesilir, gölge bir yere alınır. Duruma göre ağızdan veya damardan su ve elektrolit verilir.
Isı Çarpması
Sıcak ve rutubetli ortamlarda, uzun süren koşularda iç ısının yükselmesi sonucu ısı çarpması meydana gelir.
Isı Krampları
iskelet kasının genellikle M. gastrocnemiusun ağrılı spazmlarıdır. Bu kramplar, su ve Na sonucu meydana gelen lokal elektrolit eksikliğine bağlıdır. Karakteristik kas spazmları veya genellikle kolların, bacakların ve de karındaki kas seğirmeleridir. Isı uyumunu sağlamayan bireylerde görülür.
Isı Şoku
Isı şoku hayati önem taşır ve derhal tıbbi ilkyardım yapılmalıdır. Bu durumda vücut ısısı 40-5 °C'ye çıktığından, istemsiz üye hareketleri, kusma, hızlı ve zayıf kalp atımları, koma gibi belirtileri görülmektedir. Isı şokunun en önemli sebepleri ısıya maruz kalma, su ve elekrolit kaybı, ısı artışıdır.
Isı Tüketimi
Terlemenin azalması, ağzın ve dilin kuruması ve susama, zayıflık, koordinasyon kaybı ve donuk görünme başlıca belirtileridir. Diğer bir belirtisi de idrarın portakal suyu renginde olmasıdır.
Isı Uyumu: Sıcak ortamda düzensiz egzersiz, ısı baskısına bağlı olarak minimal rahatsızlıkların düzenlenmesinde fizyolojik ayarlamalarla sonuçlanır. Buna ısı uyumu denir.
Isı Yorgunluğu
Sıcak ortamlarda egzersiz yapan birçok insanda görülebilir. Kan basıncının düşmesi, yorgunluk ve zayıf düşme, hafif sıvı kaybı, görme bozukluğu gibi belirtileri vardır. Genellikle ısı uyumu sağlayamayan kişilerde rastlanır. Dinlenme ve sıvı alınmasıyla geçer.
Isı Çarpması, Isı Bitkinliği, Isı Şoku...
Isınma ve Isınma Koşusu
İnterval Antrenman - Sprint
İyot
İzokinetik
İzometrik
İzotonik
Hiperiordoz
Lomber vertebradaki fizyolojik eğriliğin artmasıyla oluşan deformitedir. Çoğu postürel kökenlidir ve çocuk ayakta dururken daha belirgindir, ileriki dönemde uzun boylu olacak çocuklarda, kemik büyümesinin ligaman ve tendon gelişiminden daha hızlı olması nedeniyle hiperiordoz oluşabilir. Karın kaslarının zayıf olmasıyla deformite daha belirgin hale gelebilir. Yapısal bir anamoli saptanmadığı sürece, egzersiz dışında tedavi gerekmez.
Hiperoksia
Yarışmadaki duraklamalar sırasında ve devre arasında saf 02 solunarak yapılan bir uygulamadır. Böylece kaslara oksijen transportunun daha iyi ve çabuk olacağı düşüncesiyle yapılır ve aerobik kapasiteyi geliştirmek amaçlanır. Deniz seviyesinde normal havayı soluyan insanın akciğerlerinden çıkan arteryel kan %95-98 oranında 02 ile satüre haldedir. Bu nedenle saf 02 soluyarak sağlanabilecek 02 satürasyonu çok az miktarlardadır. 100 cc plazmada çözülmüş halde bulunan 0,2 mi 02, hiperoksik solumayla 0,6 ml düzeyine çıkabilmektedir. Böylece kanın 02 taşıma kapasitesinde, 100 cc kan için 1,4 ml'lik bir artış sağlamak olasıdır. Bu ise ortalama 5 İt kan olduğunu düşünürsek, tüm kanda 70 ml'lik bir 02 artışı demektir. Bu kadar 02 artışı çok fazla olmasa dahi kısmen aerobik kondisyonun artmasını sağlayabilir. Ancak bunun için hiperoksik uygulamanın yarışmadan hemen önce yapılmış olması ve normal hava solumaya fırsat verilmeden egzersize başlanması koşulu vardır. Aksi halde saf 02 solumanın psikolojik yarardan başka iyileştirici bir etki sağlayacağını düşünmek olası değildir.
Hentbol Nedir, Hentbol Oyun Kuralları, Hentbol Nasıl Oynanır
El topu. Hentbol 40 m. uzunluğunda 20 m. genişliğindeki bir alanda yedişer (7'şer) kişiden oluşan iki takım halinde, belirli kurallar içerisinde oynanan kollektif bir spor dalıdır. Çoğu spor dalı gibi, çeşitli hareketlerin oluşturduğu, her takımın olanaklı bir düzeyde kendi takım arkadaşları ile birlikte rakibe karşı iyi oynama ve üstünlük kurma amacını taşıyan tümleşik bir etkinliktir. Oyunda 425-480 gr ağırlığında, çevresi 58-60 cm olan, yuvarlak ve deriden yapılmış top kullanılır. Oyun süresi, büyük ve genç erkeklerde 30 dakikadan 2 devre halinde, bayanlarda 20'şer dakikadan 2 devre halinde oynanır. Bir takım 12 kişiden kurulur. Bunların 7 tanesi aynı anda saha mücadele eder, diğer 5 tanesi yedek bekler. Oyunda 1 kaleci, 6 saha oyuncu bulunur. Oyunda amaç, topun tamamını rakip kaleye geçirerek sayı kazanmaktır. Kale atışları, kale alanı dışından yapılır. Önemli hatalarda (Faullerde) 7 m atışı kullanılır. Kimi kural dışı davranışlarda oyuncular 2 dakika cezası alarak takımını saha 5 kişi bırakır. 2 dakika cezası biten oyuncu, 2 dakika sonra oyuna girebilir veya yerine bir başka arkadaşı oyuna devam edebilir. Her takımın, bir devrede, bir mola hakkı vardır. Kalenin genişliği 3 m, yüksekliği 2 m'dir. Savunma çizgisinin, kale çizgisine uzaklığı 6 m'dir. Serbest atış çizgisinin kale çizgisine uzaklığı 9 m'dir.
Hentbolde Adam Adama Savunma, Hentbol Hakkında
Her savunma oyuncusu belirli bir hücum oyuncusundan sorumludur. Adam adama savunma tam saha ya da yarım saha uygulanabilir.
Hentbolde Alçak Temel Atış
Bu atış kalça yüksekliğindeki temel atış gibi uygulanır. Ancak gövdenin üst kısmı yana doğru daha fazla bükülmüştür ve kolun alt kısmı (dirsekten aşağısı) yere daha yakındır.
Hentbolde Aldatma
Gerçek durum karşısında rakip oyuncunun yanıltılmasıdır. Aldatma, rakip oyuncuyu bilerek yanlış hareket etmeye yönelten ve topla, vücutla, vücudun kısımlarıyla yapılan hareketlerdir.
Hentbolde Altı-Sıfır (6: 0) Bölge Savunması
Savunma oyuncularının altısının da savunma çizgisi üzerinde bölge savunma yapması.
Hentbolde Alttan Pas
Oyunun her pozisyonunda tek el ve çift el olmak üzere kullanılır. Tipik olarak pivot-oyun kurucu ve oyun kurucuların kendi aralarında uygulanır.
Hentbolde Arkadan Atış
Arkadan atış, durarak, koşarak veya düşerek uygulanabilir. Kale sahası çizgisi bölgesinde uygulanan yakın bir atış türüdür. Atışı uygulayan için garantili olmamasına rağmen, güzel görünümlü ve kaleci için de tahmin edilemeyen sürprizli bir atıştır.
Hentbolde Arkadan Pas, Hentbol Terimleri
Bu pas vücudu döndürmeden ve ayaklar yön değiştirmeden topu, pozisyon değiştirerek boş sahalara ani dalan oyunculara aktarabilmek için kullanılır. Ancak pas verirken zamanlamayı, topun sertliğini ve yüksekliğini çok iyi ayarlamak gerekir. Özellikle pivot ve oyun kurucular tarafından çok kullanılır. Tek el arkadan pas yalnız yana değil, geriye de verilebilir.
Hentbolce Basit Hızlı Hücum
Kapılan top sonrası ya da kaleciden, oyuncudan alınan top sonrası tek pas ya da iki oyuncuyla uygulanan hızlı hücum.
Hentbolde Beş Artı Bir (5+1) Savunma
Beş oyuncunun bölge savunması ve bir oyuncunun da adam adama savunma yaptığı savunma türü.
Hentbolde Beş-Bir (5: 1) Bölge Savunması
Savunma oyuncularının beşinin savunma çizgisi üzerinde, diğer bir oyuncunun da savunmanın hafif önünde yer aldığı bölge savunması türü.
Hentbolde Bilekten Pas
Kalça yüksekliğinde tutulan topların takım oyuncularına aktarılması, en hızlı şekilde bu pas türü ile mümkün olur. Top açılmış parmaklarla kavranır. Kol yumuşak olarak aşağıya uzatılarak geriye doğru alınır, bir sarkaç gibi öne veya yana uzatılarak oyun pozisyonuna göre elden çıkartılır. Bu pas şeklinde sağ elini kullanan oyuncunun sol ayağını öne alması hareketini kolaylaştırılır.
Hentbolde Bölge Savunması
Oyuncular belli bir bölgeden sorumludurlar. Savunma adama dönük veya topa dönük olarak şekillenir.
Hentbolde Çapraz Geçiş
Sonuca gitmek için iki, üç ya da dört oyuncunun aralarında çapraz değişmelerle yaptıkları teknik hareket.
Hentbolde Çift El Baş Üstünden İtme Pas
Bu pas uygulanırken ayaklar paralel veya adım durumundadır. Top, her iki elle baş üzerinden geriye alınır
(vücut yay şeklinde) ve kuvvetli bir şekilde elden çıkartılır.
Hentbolde Çift El Göğüsten Pas
Basketboldeki göğüsten pasta olduğu gibi top çift elle göğüste temel duruşta tutulur. Kol ve bacak hareketi ile top elleri terk eder. Pas sonrası kollar gergin, bilekler bükülü olarak yan-önü gösterir ve topun arkasından takip eder.
Hentbolde Dayanma Adımlı Temel Pas
Top her iki elde yaklaşık olarak omuz yüksekliğinde tutulur. Kol, dirseklerden bükülü olarak geri alınırken, top bir elle tutulur. Topun tam arkasında olan el, kontrolünü sağlar. Bu durumda iken sağ elini kullanan oyuncu, sol ayağını öne dayar. Aynı anda hafif geriye alınmış gövde ve omuz, atış yönüne doğru döndürülerek top elden çıkarılır.
Hentbolde Dayanma Adımsız Atış
Hareketin son aşamasında dayanma adımı kullanmadan koşu içerisinde uygulanan atış türü.
Hentbolde Dayanma Adımsız Temel Pas
Bu pas koşu durumunda ve her oyun pozisyonunda kullanılır. Hareket dayanma adımı ile yapılan temel pasa göre daha hızlı, an-cak daha yumuşaktır.
Hentbolde Değişme Çizgisi
Değişme çizgileri orta çizginin her iki yanında, orta çizgiye 4,5 metre uzaklıkta, orta çizgiye paralel, kenar çizgilere dik saha içine ve dışına çizilmiş 15 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde olan çizgilerdir.
Hentbolde Dört-İki (4:2) Bölge Savunma
Savunma oyuncularından dördünün savunma çizgisi üzerinde, diğer ikisinin de hafif önde yaptığı bölge savunması türüdür.
Hentbolde Düşerek Atış
Oyuncu başlangıçta bacaklar hafif açık, dizler bükülü ve kalça öne alınmış şekilde durur.
Hentbolde Kalesi Hakkında Bilgi
Üzerinde bulunduğu kale çizgisinin tam ortasına yerleştirilmiştir. Kale, içten içe 2 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğindedir.
Hentbolde Kale Alanı
Kale çizgisine paralel, 6 m. uzaklıkta, 3 m. uzunluğunda bir çizgi ile belirlenir ve bu çizginin uçları kale çizgisine, yan direklerin yakın iç kenarlarından ölçüldüğünde 6 m. yarı çapındaki iki çeyrek daire ile birleşir. Alanı sınırlayan bu çizgiye kale sahası çizgisi adı verilir.
Hentbolde Kalecinin Sınır Çizgisi
Kalecinin sınır çizgisi 15 cm uzunluğunda, kale çizgisine paralel ve kale çizgisinin arka yüzünden uzaklığı 4 metredir.
Hentbolde Kombine Hızlı Hücum
Birden çok oyuncunun katıldığı organize hızlı hücum
Hentbolde Kombine Savunma
Savunmada bir veya bir kaç oyuncunun adam adama savunma görevini yüklenip, diğerlerinin bölge savunması yapmasıdır.
Hentbolde Oyun Sahası, Hentbol Saha Ölçüleri
Dikdörtgen şeklindedir: bir oyun alanı ve iki kale alanından oluşur. Uluslararası hentbol sahasının boyu 40 metre, eni 20 metredir.
Hentbolde Öne Çıkma
Karşı takım oyuncusunun gol denemesini engellemek için savunmadan oyuncunun öne çıkması.
Hentbolde Piston Hareketi
Oyuncu hücumdayken topu öne doğru hareket içerisinde alır ya içeriye dalar ya da pas verir. Buna hentbolde piston hareketi denir.
Hentbolde Sıçrayarak Atış
Sağ elini kullanan oyuncu, atış yönüne doğru üçlü ritim içinde (sağ-sol-sağ) koşar. Sıçrama sol ayakla başlar. Bu anda vücudun ağırlık merkezi sıçrama ayağının üzerindedir. Gövdenin üst kısmı öne doğru bükülü, atışı uygulayan kolun omzu hafif geriye döndürülmüştür. Kuvvetli sıçrama sonrası gövdenin üst kısmı doğrultulur. Önceden bükülmüş olan bacak dengeyi ve sağlamlığı korumak için açılır. Temel atışta olduğu gibi kolun ve omzun geriye doğru alınmasıyla atış için gerekli olan yay gerilimi alınır. Sıçramanın en yüksek noktasında kuvvetli bir savurma hareketi ile top hedefe doğru gönderilir. Atışı uygulayan oyuncu sıçrama ayağının üzerine düşer ve oyuna devam eder.
Hentbolde Sıçrayarak Pas
Bu pas şeklinde top, sıçrayarak atış uygulamak mümkün olmadığı zaman pas şeklinde eş oyuncuya aktarılır. Hentbolün en çok uygulanan paslarından biridir.
Hentbolde Tek El Yerden Pas
Kale çizgisi oyuncularına oyun pozisyonlarına göre top aktarabilmek için kullanılan etkili bir pas şeklidir. Diğer pozisyonlarda da uygulanabilir.
Hentbolde Tip Yapma
Bir oyuncunun topu bir kere yere vurup tutması
Hentbolde Top Sürme
Top sürme hareket halindeyken, topun oyun kuralları çerçevesinde bir elle yere vurdurularak götürülme-sidir. Top sürerken el değiştirilebilir. Eğer top bir veya iki elle tutulmuş ise kurallara göre top sürme bitmiştir.
Hentbolde Üç: Üç (3: 3) Bölge Savunması
Oyunculardan üç tanesinin savunma çizgisi üzerinde, diğer üç tanesinin ise hafif önde yaptığı bölge savunma türü.
Hava Embolisi
Uygun olmayan süratli çıkışlarda, bilhassa soluk tutarak yapılan çıkışlarda basınç düştükçe elveollerdeki hava volümü büyüyecektir. Bu büyüme ise çıkış olmadığı için alveolleri ve kapilleri parçalayabilir ve hava tanecikleri dolaşıma girebilir. Hava embolileri küçük damarları tıkayabilir ve tıkanan damarların beslediği dokunun ölümüne ve bu da ölüme kadar giden patolojik durumlara neden olabilir. Çıkışta soluma veya hava alma imkanı yoksa devamlı oarak akciğerlerde genişleyen havayı ekspire ederek, hava embolisi önlenebilir. Hava embolisinin tedavisi basınç odasında, şahsı basınç altında tutmakla yapılır.
Harward Step Testi
50 cm yüksekliğinde bir basamak kullanılır. Test süresi 5 dakikadır. Basamağa düzenli şekilde, iki saniyede bir, dakikada 30 kez inip-çıkılır. Her iniş-çıkış değişik ayakla yapılır ve diğer ayak onun yanına getirilir. 5 dakikalık test süresi sonunda, bir dakika oturarak dinlenmeden sonra 30 saniye nabzı sayılır. Tekrar 30 sn dinlenme, 30 saniye nabız sayma, yeniden 30 saniye dinlenme ve 30 saniye nabız saymadan sonra, elde edilen nabız değerler, formüle yerleştirilerek Harward kondiyon indeksi hesaplanır. Daha sonra belirli periyotlarda alınan kalp atım sayıları ile bireyin aerobik güçleri indirekt olarak değerlendirilir.
Hematom Nedir
Bir doku içinde kan birikmesidir. Daha çok atardamar ve toplardamara rastlayan darbelerden sonra ortaya çıkar. Travma şiddeti ile kılcal damarlardan dışarıya çıkan kanın, yumuşak kısımlar arasında belirli bir sahada toplanmasına denir.
Hematoloji Nedir
Kan ve kan yapımı ile ilgili olan organların hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır.
Hemofili Nedir, Hemofili Hastalığı
Kanın pıhtılaşma mekanizmasındaki bir bozukluk nedeni ile pıhtılaşmanın yetersiz oluşudur. Özellikle sakatlanmalardan sonra ciddi ve bazende çok tehlikeli kanamalara neden olabilir. Hemofili 10,000 erkekte 1 kişiyi etkiler. Kadınlarda görülmez. Erken çocukluk yaşlarında fark edilir.
Heel Raises
Quadriceps, hamstring, calf ve ayak bileğine yönelik bir egzersizdir. Bacaklar omuz genişliğinde açık, ağırlık omuzlarda ve ayaklar yerden 8-10 cm yükseklikte bir set üzerine konur. Harekete başlayınca ağırlık ayak parmak ucuna aktarılarak ayak burnunda yükselinilir. Geriye inişte topuklar set seviyesinin altına indirilir. Bu hareket ayakta yapılabildiği gibi bir bank yada sehpa üzerine oturup, 90 derece fleksiyondaki dizler üzerine ağırlık konularak da yapılabilir. Ağırlık indirilirken nefes alınır, ağırlık kaldırılırken nefes verilir.
Hareket Nedir, Hareket Çeşitleri
Zaman ve mekan içinde meydana gelen ve daima bir hedefe 2.Fiziksel açıdan hareket; insan vücudunun ya da çeşitli organlarının belli bir ilgi sistemindeki yer, pozisyon ve çabukluk değişkinlikleridir. Antrenman bilimi açısından hareket; mekan ve zaman içinde meydana gelen ve daima bir hedefe yönelik olan dinamik bir süreçtir. 3.Organizmanın yürüme, koşma, atlama ve ağırlık taşıma gibi iskelet kaslarından oluşan bir etkinliktir.
Hareket Akışı, Hareket Konusu
Motor aktiviteyi oluşturan evrelerin ardışıklığını, bir başka söyleyişle; bu evrelerin birbiri ardı sıra gelişini belirtmeye denir.
Hareket Analizi
Hareketi değişik açılardan tanımlamak veya incelemek için kullanılan yöntemlerin tümüdür. Spor açısından hareket analizi, öncelikle hedefli hareketlerin analizi anlamına gelir. Bir hareketin analizi; hareket strüktürleri, hareket şekilleri, hareket prensipleri ve işlevleri ile hareket özelliklerini incelemeyi içerir.
Hareket Dinamiği
Motor aktivitenin, iç ve dış kuvvetlerin etkisiyle ortaya çıkan kompleks bir özelliğidir. Hareket dinamiği motor aktivitenin oluşmasını sağlar.
Hareket Duyumu
Bir organ, bölümün pasif hareketlerinin gözü kapalı olarak tasarlanmasına imkan verir. Buna hareket duyumu denir.
Hareket Eşgüdümü
Uyarı ve frenleme impluslarının zaman ve mekana uygun olarak kullanılmasına hareket eşgüdümü denir.
Hareket Frekansı
Birim zamanda yapılan hareket sıklığını anlatır.
Hareket Genişliği
Bir ya da daha fazla eklemde hareketleri istemli olarak, mümkün olduğunca geniş bir açı içerisinde yapabilme yeteneğine hareket genişliği denir.
Hareket Hızı
Belirli bir mesafeyi mümkün olan en yüksek hızla alabilmektir. Özel hız, merkezi sinir sisteminin yardımıyla çok küçük zaman biriminde hareketlerin gerçekleşme yeteneğidir.
Hareket Öğrenme
Tekrarlanarak ve bilinçli olarak uygulanmak suretiyle kazanılan sportif becerilerin-tekniklerin benimsenmesi, düzeltilmesi ve otomasyonudur.
Hareket Ritmi
Kuvvet seyrinin dinamiğinde ve bunun dışında hareketin mekan - zaman sürecinde de akseden bir hareketin karakteristik zaman düzenidir.
Hareket Sistemi
insan vücuduna belirli bir biçim veren ve ona mekanda yer değiştirme olanağı sağlayan bir sistemdir.
Hareket Stereotipi
Önceden öğrenilmiş; fakat sık tekrarlarla otomatik hale gelmiş, sabit çevre koşulları altında kalıplaşmış ve en az esnek hareketlerdir.
Hareket Stili
Tekniklerin, sporcuların kişiliklerine bağlı olarak uygulanmasıdır. Spor tekniğinin bir ayrımıdır.
Hareket Sürati
Sporcunun ilk hareketi ile bitiş hareketi arasındaki geçen süredir.
Hareket Teorisi
Sportif hareketlerle ilgili kompleks problemler hakkındaki bilimsel durumların toplamıdır. Hareket hakkında elde edilen bilgiyi temsil eder. Eğitimsel-normatif teoride amaç: fizik egzersizin bütünü veya beden eğitimi ve spor hakkında bilgi toplamaktır. Bu teori seçilen hareketlerin önemli özelliklerini hareket prensiplerinin belirtilmesini, tanımlanmasını, bu hareketleri ilgilendiren öğrenme işleminin değerlendirilmesini vurgular.
Hareket Yörüngesi
Vücut ya da vücut parçalarının ilk ve son pozisyon arasında kat ettiği yoldur.
Hareket Zamanı
Vücudun ilk hareketi ile son hareketi arasında geçen süredir. Örneğin; 100 m. koşusunda start ile finish çizgisi arasındaki süre hareket zamanıdır. 2.Hareketin baştan sona kadar olan zaman aralığıdır.
Hareketin Elastizitesi
Koşan ve atlayan vücut kütlesinin başlangıçtan itibaren bitimine kadar amaca göre elastikliği, yumuşaklığı, gerilimi ve frenlenmesi için verilen kas kuvvetinin dengeliğidir.