Sarı Humma Nedir, Sarı Humma Hastalığı
Uzak Doğu, Güney Amerika ve Afrika'da rastlanan, genellikle öldürücü nitelikte, Aedes aegypti cinsi sivrisinekler tarafından bulaştırılan arbo virüsü türünün etken olduğu bulaşıcı ağır bir hastalıktır.
Sarıhumma Belirtileri ve Süreci: Genel durum hızla bozulur. Kusmalar ön planda yer alır. Yüksek ateş vardır. Nabız yavaşlar. İdrarda albümin belirir. Yan etki olarak karaciğer iltihabı ve böbrek yetmezliği görülür. Bundan ötürü de hastada sarılık ve kanamalar ortaya çıkar. Ölüm oranı yaklaşık yüzde 25 civarındadır.
Sarı Humma Tedavisi: Belirli bir tedavi yöntemi yoktur. Yalnız hastaya bol miktarda glikoz ve tuz bileşikleri, kanamalara karşı K vitamini verilmeli, gerektiği takdirde kan nakli yapılmalıdır.
Korunma: Hastalık bir kez geçirildikten sonra ömür boyu bağışıklık sağlanmış olur. Ayrıca, zayıflatılmış virüs aşısıyla aktif bağışıklık sağlanabilir (Sarı Humma Aşı), ancak aşının her altı yılda bir tekrarlanması gerekmektedir. Hastalık etkeni sivrisinek olduğundan sivrisineklerle mücadele başlıca önlemler arasında sayılabilir. Bunun için de uluslararası bazı kurallar konmuştur.
Cüzam Nedir (Lepra Hastalık ya da Hansen hastalığı)
Mycobakterium leprae adındaki bir bakterinin neden olduğu, bulaşıcı olmakla birlikte salgınlar halinde görülmeyen bir hastalıktır. Bazı bölgelerde her zaman bulunabilmektedir. Önceleri son derece yaygın olan bu hastalık günümüzde önemli bir ölçüde azalma göstermiştir. Hastalık etkeni olan mikrop, birçok yönden tüberküloz basiline benzer ve aynı zamanda asite dirençli bir oluşum gösterir. Genellikle yumru biçimi dokudan oluşan tipik düğümcüklerle ortaya çıkar.
Cüzzam Belirtileri ve Süreci: Başlangıcı son derece sinsi ve seyri yavaş olan bir hastalıktır. Belirtiler ve hastalık seyri cüzamın cinsine göre değişir. Özellikle duyarsız lekeli ve sinirsel şekillerinin teşhisi tüberkülomlu cüzam teşhisinden daha güçtür. Genellikle, tekrarlayan ateş krizleri görülür. Yüzde kırmızıya çalar şişkinlikler berir. Daha sonra bu şişkinlikler sertleşir, ağrı yapar ve birbirleriyle birleşip yayılarak dokunulduğu zaman son derece duyarsız alanlar oluştururlar. Kulaklar, burun içi, yüz, önkol bölgeleri, apış araları şişkinliklerin çok sık görüldüğü bölgelerdir. Hastalığın ileri evresinde yüz şiş ve yusyuvarlaktır. Gözler çukura kaçmış bir görünüm alır ve burun yassılaşmıştır. Sinirsel olan cüzamda önce sinirler hastalanır, vücut ve kalça bölgelerinde erime görülür. Bu alanlar zamanla duyarlılıklarını kaybederler ve soluklaşırlar. Daha sonra çürüme, yaralar ve el, ayak parmaklarında kangrenleşmeler görülür.
Lepra Tedavisi: Cüzam tedavisinde en etkili ilaçlar sülfonamitler ve streptomisin gurubu ilaçlardır.
Korunma Yolları: Günümüzde fazla bulaşıcı olma niteliğini yitirdiği için hastanın ayrılması gerekmez. Çok sık temastan kaçırıldığı takdirde hastalığı kapma olasılığı da yoktur. Bununla birlikte, sağlıklı çocukların hastaların yanından uzaklaştırılması yerinde alınan bir önlemdir.