İş Kazaları Çeşitleri, İş Yeri Kazaları
İşyeri Kazaları Nelerdir
Damdan düşme
Salı sabahı, Rami civarındaki bir depoda görevli bekçi, damda bir sızıntı farketti. Yardımcılarından Nuri'yi, bunu onarmakla görevlendirdi. Aletlerini yanına alan Nuri, dama çıktı. Yanına amyant da aldı. Kırılan tuğlayı saptadıktan sonra, hemen işe girişti. Onarıp, inmeye hazırlandı. Fakat tam bu sırada altındaki damın bir plakası çöküverdi. Boşluğa yuvarlanan işçi, deponun zeminine çarptı, kaldı. Arkadaşları hemen koştular. Nuri'de hiçbir hareket yoktu. Fakat nefes alabiliyordu. Arkadaşlarından biri, "Çocuğu böyle birakamayız!" dedi. Deponun sağlık sorumlusu, muhasebeci Cemile Hanım, "Sakın kımıldatmayın!" diye bağırdı. "Ben ilgi lenirim!" Yardımcılarından birini hemen doktor getirtmeye yolladı. Bir başkasının getirdiği battaniye ile, yaralının üzerini örttü. On dakika sonra da, yardım yetişti. Nuri'yi özenle sedyeye yatırdılar Doğru hastaneye götürdüler, Nuri, ancak hastanede kendine gelebil- di. Filmleri alındığında, birçok kemiğinin kırıldığı görüldü Ancak ar- Arkadaşlarının aldıkları önlemler sayesin de, durumunun daha kötüye gitmesi önlenmiş oldu.
Kaza nasıl önlenir? İş Kazaları ve Korunma Yöntemleri
Amyant ve çimento kaplı bir damda dolaşmak için, merdiven kullanmakta yarar vardır. Böylece vücut ağırlığı daha geniş bir alana dağıtılabilir. Bölmeler, ağırlığı daha kolay taşıyabilir. Dam dikse, - merdiveni ayrıca sabit bir yere bağlamak gerekir,
Uyluk atardamarı kanaması
Şehrin en büyük kasaplarında, saat 12.00'ye geliyordu. O saatte çok kalabalık olan müşteriler, Ferit usta kendilerine et hazırlayacak diye, aralarında sohbet ediyorlardı. Ustanın yardımcılarından Cavit de, ince ve sivri bir bıçakla, koca bir butu ayıklıyordu. Birden, acıyla bağırdı! Yerdeki bir yağ parçasının üzerine basıp, düşüvermişti! Düşerken de elindeki sivri bıçak, kalçasının üstüne saplanmıştı. Kan, yaradan dışarı fışkırdı. Müşteriler arasında bulunan hemşire Güzin Hanım, hemen davranmak gerektiğini anlayıp, tezgâhın ardına geçti. Uyluk atardamarının kesildiğini anlayarak, çırağın kasığına eliyle bastırdı. Böylece kanamayı durdurmayı denedi Bu arada patronun haber verdiği doktor da, on dakika içinde yetişmişti. Delikanlıyı hemen sedyeye koyup, reanimasyon servisine kaldırdılar. Kesilen damarına pense atılırken, kan da verildi. Birkaç gün sonra, doktor, Cavit'e şöyle dedi: "Kanamayı durduran müşterinize hayatınızı borçlusunuz. Kan böyle oluk gibi akarsa, insan ancak birkaç dakika yaşayabilir..."
Kaza nasıl önlenir?
Batı ülkelerinde kasaplar korunmalarını sağlayan kauçuk önlük giymekle zorunludur. Yine Batı ülkelerinde kasap, ciğerci ve şarküterilerde çalışanların metal takviyeli eldiven giymeleri de zorunludur. Ayrıca kayıp düşmemek için özel ayakkabılar da giyilmektedir. Bizde de ciğercilerde giyilen tahta ayakkabılar, hem kaymayı, hem nemden etkilenmeyi önler.
Elektrik İş kazaları
Kimyasal maddeler üterilen bu fabrikada, bir yüksek gerilim elektrik istasyonu genişletiliyordu. İki marangoz, elektrik tesisatını molozlardan korumak amacıyla, bir izolasyon panosu hazırlıyordu. Biri, elektrik istasyonunun içine dayalı bir tahta merdivene çıkmıştı. Merdivenin üst basamağına vardığında, yanlışlıkla gerilim altındaki metalik bölmeye dokundu. Bir şerare boşandı. İşçi, adeta yere fırlatıldı. Sigorta atmış, akım kesilmişti. Arkadaşı, yardım çağırarak hemen koştu. Ustaları da ardından akımın kesildiğinden emin olduktan sonra, kazazedeyi içerden çıkardılar. Geçenlerde ilkyardım eğitimi gören ustaları, hemen hayat busesi uygulamaya başladı Her şey çok çabuk olup bitti. Kazayla suni solunumun başlatılması arasında sadece iki dakika geçmişti. Kazazede, olaydan altı dakika sonra yeniden kendine gelmişti. Bu arada doktorlar da yetişmişti, kazazede, atlattığı tehlikeden 15 dakika sonra, cankurtaranda oksijen soluyordu. Bundan sonra hızla iyileşecek, sadece ön kol ve göğsündeki yanıkların tedavisi zaman alacaktı. Kurtulması, olaya anide müdahale edilmesi sayesinde gerçekleşmişti.
Kaza nasıl önlenebilir?
Elektrik santrallarına, yalnız ehliyetli elektrikçiler girmelidir. Bu tür yerlerde yapılacak çalışmalar için, elemanlar özel olarak önceden eğitilmelidir Elektrik santrallarında yürütülecek çalışmalara mutlaka bir elektrikçi nezaret etmelidir
Ayrıca elektrikçilerin çalışacağı yerlerde Elektrik hayat busesinin nasıl uygulanacağını anlatan afişler asılı olmalıdır.
Doktoru Beklerken Ne Yapmalı
Gündelik yaşamda karşılaşılan kazalar, sayılamayacak kadar çoktur, ama şükür ki bunların hepsi hayati tehlike yaratan had felaketler getirmez. Ancak hemen hepsi acil tıbbi önlemler gerektirebilir. Böyle bir durum karşısında, çoğunlukla ne belirtilerin ciddiyetini takdir edebilir, ne de gerektiği gibi doktoru haberdar edebiliriz. Elimiz ayağımıza dolanır.
îlerki sayfalarda nasıl çabuk davranmamız gerektiği, en sık rastlanan olaylar, bir özet halinde sunuluyor. Fakat bilin ki hepsinden önemlisi doktorun gerektiği gibi nasıl haberdar edileceğidir.
Doktor çağırın
Doktorun çabuk ve etkili biçimde müdahalesini istiyorsanız, çağrınız sırasında vazgeçilmez ve kesin bazı durumları belirtmeniz gerekir. Durum çok ciddi görünse bile, öncelikle sakin olmaya bakın. Düşüncelerinize bir çeki-düzen verin. Kuşkunuzu çeken hastalık belirtilerini açık, kesin ve mümkünse en kısa şekilde açıklamaya hazırlanın. Telefonu açmadan önce, hastayı iyice gözlemleyin. Yan sayfada göreceğiniz fiş, doktora çok yararlı olabilecek bilgileri içeriyor. Bu bilgiler, kendisi gelene dek size neler yapmanız gerektiğini söylemek konusunda ışık tutacaktır. Hatta müdahalenin acilliği ve gerekliliğine, kendisini inandıracaktır. Zor bir yerde oturuyorsanız ve doktorun evinizi bulmasından endişe ediyorsanız, gerekiyorsa onu bilinen bir yerden alıp getirecek bir "öncü" çıkarın.
Seyahate çıkmadan önce bazı öğütler
Herhangi bir hastalığın ilk arazını hissediyor veya müzmin bir hastalık çekiyorsanız, her zamanki doktorunuza danışmadan, uzak bir yolculuğa çıkmayın. Gerçekten de bazı taşıt araçları, bazı hastalıklar için tavsiye edilmez.
Ayrıca doktorunuza gideceğiniz yerin bazı özel durumlar nedeniyle sizin için sakıncalı olup olmayacağını da danışın (sıtma, bağırsak enfeksiyonları gibi). Sarı humma ve koleraya karşı aşılanmak gerekebilir. Hatta resmi makamlar şart koşmasa da, doktorunuz bunları sizden isteyebilir.
Ayrıca yanınıza almanız gereken koruyucu ve tedavi edici ilaçları da o tavsiye eder.
Bugün Batı dünyasının kalkınmış ülkelerinde vatandaşlarını yabancı ülkelerde iken acil durumlarda kurtarıp, gereken hastaneye kaldıracak kurtarma örgütleri kurulmuştur. Ancak bu bizim ülkemiz için, henüz bir hayaldir.
Bu arada grup halinde tatil kamplarına, tatil sitelerine gidecek çocuklardan sağlık raporu istenmesi, herhalde çok yerinde olur.
Etiketler: İş Kazaları
İş kazaları nasıl önlenir?
İş Kazalarının Nedenleri ve Önlemler
Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de iş kazalarım önlemek için gerek işçi kurumları (sendikalar, SSK ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı), gerekse işverenler önleyici örgütler kurmuş ve kurmaktadır.
İş kazalarının önlenmesi sorunu, aslında herkesin sorunudur. Teknik açıdan, sorun işvereni ilgilendirir. Herkesten önce işveren, sağlık, güvenlik ve koruma önlemlerini, işyerinde almalıdır. Ayrıca çalışanlarına sağlıklı bir aydınlatma, havalandırma, yeterli bir malzeme bakımı, etkili kurtarma ve yangın söndürme ekipleri kurmak da, işverenin görevidir. Güvenlikle ilgili af işlendirme işi de, etkili bir biçimde yapılmalıdır. Yine işveren, çalışanlarına düşük ücret verir ve bunu zamanında ödemezse, işçilerinin işyerindeki güvenlik önlemlerini savsaklayacaklarını bilmelidir.
Personel açısından da özel araçların gerektiği gibi kullanılması, makinelerde ve kişilerde gerekli koruma önlemlerinin alınması (kask, eldiven, gözlük, vb.) kazaların hiç olmazsa azaltılması için kaçınılmaz davranışlardır.Aşağıda işyerlerinde güvenliğin sağlanması için uluslararası örgütler tarafından uyarıcı amaçlı afişlerden bazı örnekler görüyorsunuz.
Etiketler: İş Kazaları
Uzuvlara göre iş kazalarının dağılışı
Göz, el ve ayak kazaları çok sık olmakla birlikte, diğerlerinden daha az ciddidir. Buna karşılık, baş ve vücudun diğer bölgelerindeki kazalar, sık olmamakla birlikte, daha ciddi sonuçlar doğurmaktadır.
Ancak, kazaların tahrip ettiği uzuvlar, işkollarına göre büyük farklılıklar göstermektedir. Çünkü bu alanda malzeme etkeni, ağır basmaktadır. Örneğin, baş nahiyesinde meydana gelen kazalar, en çok taşımacılık, kimya ve inşaat sektörlerinde görülmektedir. Bu kazalara da taşıtlar,
basınç aletleri, yanıcı ve patlayıcı maddeler sebep olmaktadır. Buna karşılık gözlerin uğradığı kazaların yaklaşık yarısı, madencilikte meydana gelmektedir. Ellerin hedef olduğu kazalar ise, daha çok orman, giyim ve taşımacılık işkollarında görülmektedir. Toplam el kazalarının yaklaşık üçte biri, bu kollardadır. Çünkü bu kollarda el aletleri çok yaygın kullanılmaktadır.
Ancak cerrahi, son zamanlarda elleri kurtarmak için çok önemli ilerlemeler gerçekleştirmiştir.
Etiketler: İş Kazaları
İş Kazalarında (İşyerinde) ilkyardım, İlk Yardım Bilgisi
İlk Yardım Nedir
İnsanoğlunun havasızlıktan en çok üç dakika içinde ölebileceği bilinirse, bu durumdaki bir kazazedenin yakınında bulunanlar, yani iş arkadaşları, ilkyardım ekipleri ve kurumun doktorları yetişene kadar, kendisine yardımda bulunabilirler.
Bu nedenle gerektiğinde etkili bir ilkyardım gerçekleştirebilmeleri için, mümkün olduğu kadar çok sayıda işçinin ilkyardım eğitimi görmesi şarttır.
Batı ülkelerinde bu konuda işverenleri gerekli önlemleri almaya mecbur eden yasaların 1946'dan beri yürürlükte olmasına karşın, Türkiye'de henüz uygulamalar bir yana, kâğıt üzerindeki yasalar dahi yetersizdir.
Aslında acil durumlarla bir işyeri ilkyardım uzmanı, kopan bir uzvun, tıbbi yardım gelene kadar dokunulmadan korunmasını, yanıkların ilk tedavisini, yaralıların toplanması tekniğini de bilmelidir.
İlk Yardım ve Önemi
Batı ülkelerinden Fransa'da bu amaçla her yıl düzenli ilkyardım elemanları yetiştirme çabaları yürütülmektedir. Yılda yetiştirilen uzman kurtarıcı sayısı, 50 bindir. 300 bin işçi de, ilkyardım uzmanı olarak faaliyet gösterebilmektedir.
Bu eğitimin bir diğer amacı da, genç işçilere resimli roman veya TV dizilerin-deki kahramanlar gibi "dokunulmazlıkları" olmadığı gerçeğini kabul ettirmektir!İlkyardım ve kurtarma eğitimi görenler, genellikle kazaların önlenmesinde de daha etkin kişiler olabilmektedir.
Etiketler: İş Kazaları
Türkiyede İş Kazaları ve Tehlike etkenleri
İş kazaları konusunda yapılan istatistiklerin incelenmesi, bunların başlıca dört etkenden kaynaklandığını ortaya çıkarmıştır.
Malzeme
Kullanılan makine, tehlikeli olabilir; kötü ayarlandığında, korunmadığında ve bakımı yapılmadığında (aşırı hızlı dönen çark, emniyet aygıtı olmayan pres gibi), bozularak kazaya sebep olabilir.
Yapılan iş En çok kazaya rastlanan işkolları arasında, bir yerden bir yere mal nakli gösterilebilir. Buna, çoğunlukla kötü istifleme, taşıma alanlarının düzgün olmaması, taşıma kurallarına uyulmaması neden olmaktadır.
Diğer işkollarının da kendilerine özgü tehlikeleri vardır (inşaat işçilerinin, iskeleden düşmeleri gibi). Ayrıca iş örgütlemesi, üretim temposu ve randıman endişeleri de, iş güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir.
işçi
Kişinin fizik ve duygusal yetenekleri de, işini az çok kolay yapmasını sağlar. Boyu-posu, görme ve işitme duyularının yeterli olması gibi. Kişinin psikolojik tepkileri (işe uyum, uyum kolaylığı), kültürel tutumu (tarım işçisinin, sanayi koluna uyumundaki güçlükleri, yetişmiş olmak) da, güvenlik açısından ciddi sorunlar yaratabilir.
Çevre
Fiziki çevre. Çevre koşullan (gürültü, ısı, kötü havalandırma, yetersiz aydınlatma, dağınıklık ve kimyasal kargaşa), işçinin çalışma gücünü aksatabilir ve sağlığını bozabilir.
İnsan çevresi. Ayrıca işçi, bazı kişisel ve kolektif etkenlerden de etkilenip, sağlığını bozabilir. Buda mesleki ve sosyal ilişkilerini aksatır. İş arkadaşları ile hiyerarşik ilişkiler de bir üzüntü kaynağı olabilir.
Etiketler: İş Kazaları
İş kazaları Hakkında Bilgi
İş kazaları ve Meslek Hastalıkları
Her yıl Türkiyede binlerce işçi ve çalışan, iş kazalarında hayatını yitiriyor. Özellikle bazı iş kollarında, örneğin, inşaat, taşımacılık, metalürji, orman sanayii ve madencilik dallarında, her yıl beş işçiden biri, kazaya kurban gidiyor. Bu arada trafik kazalarının geride bıraktığı ölü ve yaralı sayısını da unutmamak gerekir. Dolayısıyla sorun, gerek çalışanlar, gerekse işverenler ve genelde toplum için büyük önem taşıyor. Böylece hem işyerlerinde ilkyardım faaliyetlerinin düzenlenmesi, hem de çalışma koşullarının düzeltilmesi gereği, kendiliğinden ortaya çıkıyor.
İş Kazaları Nasıl Önlenir, İş Kazalarının Nedenleri
Diğer bütün kazalarda olduğu gibi, iş kazalarında da her şeyden önce kazazedeye yardım ulaştırmak, korumaya almak ve tıp kurumlarına haber vermek şarttır, iş yerindeki ilkyardım ve kurtarma ekiplerine de bu öğretilmelidir.
• Korumak
Öncelikle kazazedenin geçirdiği kazadan sonra ikinci bir tehlikeyle burun buruna gelmesini önlemek gerekir (elektrik çarpması, boğulma, yangın ve infilak gibi). Bazı kazaların oluş nedeni kesinlikle belirlenemez. Baygın yatan bir işçiyi, elektrik de çarpmış olabilir, zehirlenebilir de veya sadece bir fenalık da geçirebilir. Dolayısıyla önce bir an düşünmek ve olayı gözlemek gerekir.
• Uyarmak
Duruma göre işyerindeki yardım ekipleri ve dispanserle, işyeri dışındaki sağlık kurumları, derhal uyarılmalıdır.
• Kurtarma
İlk tehlike atlatıldıktan sonra, kazazede hemen muayene edilerek kurtarma işlemi başlatılır. Basit belirtilerden yola çıkılarak, yaşamasını sağlayacak girişimlerde bulunulur. Belirtiler, çok kez kesin değildir. Kazazede sayısı yüksekse, genellikle en çok bağıranın yardımına koşulur. Durumun acil müdahale gerektirip gerektirmediğine bakılmaz.
Gerçekte hayati iki durum vardır: Ciddi kanama ve soluk kesilmesi Kurtarıcı, özellikle bu belirtilere bakmalıdır.
Ciddi kanama varsa: Belirtiler, emin bir teşhisi mümkün kılar. Büyük bir damar kanıyorsa, durum çok acil demektir; çünkü bir buçuk dakika sonra bu kanama ölüme sebep olur. Tedavi, çabuk yapılmalıdır. Elle yapılan kompresten sonra, bir pansuman uygulaması Atardamara da aynı uygulama yapılır
Kazazede konuşamıyorsa: Kazazede, çimdikleme gibi uyanlara yanıt vermiyorsa, kendisine komaya giren kişi muamelesi uygulanır
Doktor olmayan bütün kurtarıcılar için davranış yolu aynıdır: Kazazedenin soluyup solumadığına bakmak.
— Solumuyorsa, solunum yollarını açtıktan sonra, hemen hayat busesi uygulamasına geçin.
— Soluyorsa, kendisini hemen yan emniyet pozisyonuna getirin Yardım gelene kadar, kendisini gözleyin.
Etiketler: İş Kazaları
İpe asılma veya boynun sıkışması (Baş, Boyun)
Boyun Ağrısı, Boyun İpi
Bu tür olaylar insanın başına boynunun mekanik biçimde sıkışması, bir ortamın boynunu sıkıştırması veya boynunu sıkan başka bir insanın elleriyle gelebilir. Özellikle ipe asılma sırasında belkemiği, soluk borusu ve larenks, ciddi biçimde zarar görebilir. Genellikle ülkede her yıl 5 bin kişi kendisini bilinçli olarak asmakta ve yaklaşık 100 kişi de cinayet amacıyla, boynu sıkılarak öldürülmektedir.
Kazazedeyi çıkarmak
Çok çabuk davranmak gerekir:
— Kendini asma söz konusuysa, bağlantıyı kesin, düğüme dokunmayın (polis için yararlı olabilir).
— Asılıysa, yere ani düşmesini yavaşlatın. Başını yatağının parmaklıklarına geçirip,
çıkartmayı beceremeyen .çocuk, her şeyden önce sakinleştirilmelidir. Aslında ciddi bir tehlike söz konusu değildir: Başı oraya girdiğine göre, çıkabilir de. Yağlı bir krem kullanmak, yaralanmaları önler, kurtuluşu kolaylaştırır.
Tedavisi ve Yapılması gereken
Kazazede kurtarıldıktan sonra, bilinci yerinde ise, üst solunum yollarında tıkanma olup olmadığını denetleyin Ses tonunda bir değişiklik varsa ve yutma zorluğu çekiyorsa, bir uzman doktora başvurun.
Kazazede baygınsa ve soluyorsa, kendisini yan emniyet pozisyonuna getirin Trafik kazasında olduğu gibi, baş-beden eksenini bozmamaya özen gösterin.
Kazazede solumuyorsa ve nabzı durmuşsa, reanimasyon girişiminde bulunun
Olay nasıl önlenebilir?
Kendini asmayı önlemenin yolu, intihan önlemektir!
Kazaen boynu sıkışarak ölüm olaylarını önlemek için, şu önlemler kaçınılmazdır:
— Bebeklerin salıncaklarında kemerle bağlanmalarından kaçının.
— Dar parmaklıklı yerlerde çocuklarınızın başlarını bunların arasına sokmalarına engel olun.
— Daha büyük yaştaki çocuklarınıza kement atma gibi oyunların tehlikelerini açıklayın. Bu arada bazı sapık kişilerin, tam gerçekleşmeyen bir asılma olayının, erotik duygular yarattığı savı, geçersizdir. Çünkü bunların iddia ettiği gibi, olayı durdurmak mümkün değildir. Bu tür denemeler çok tehlikeli olup, bu deney sırasında kan dolaşımı aksayan beyin, komaya girebilir. Bunun da geri dönüşü yoktur.