Çocuklarda Burun kanaması Nedenleri
Burnu kanayan çocuk, dik durumda bir taşın önünde oturtulmalıdır. Burnun kemikli kısmının hemen altından sıkıca tutarak, 5-10 dakika süreyle kanayan noktaya baskı yapmalıdır. Soğuk bir tülbenti ya da bir parça buzu burnun üzerine koymak yararlı olur.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Kanama durmuyor ya da sık sık yineleniyorsa, burnun sarılması gerekebilir.
Yanıklar, ilk Yardım Yanıklar ve Tedavisi
Yanığın önemi, derinliğinden çok yaygınlığına bağlıdır. Çünkü, dokuların ne denli sıvı (plasma) yitireceğini, yanığın yayıldığı alanın büyüklüğü belirler. Bu, yanığın büyük olması durumunda önemli boyutlara varabilir ve küçük çocuklardaki önemsiz bir yanığı bile doktora göstermek gerekebilir. Geniş olmayan, ancak derin bir yanık, kötü bir iz bırakacaktır. Verdiği rahatsızlığın yanı sıra ne denli büyük ve ciddi tehlikeler yarattığı göz önüne alınarak yanıklardan kaçınma konusunda olabildiğince dikkatli davranmak gerekir.
Yanan deri, hemen kızarır, şişer ve su toplar. Önemsiz bir yanıktan, derinin yalnız üst tabakaları etkilenir. Derin bir yanıktan, sinir kökleri de etkileneceği için, daha az acı duyulur.
Yanık Tedavisi
Yanan yer, hemen, acı geçene dek soğuk suya sokulmalı ve 5-10 dakika bekletilmelidir. Yanığa üste sıcak bir sıvı dökülmesinin neden olması durumunda tüm ıslak giysiler dikkatle çıkartılmalıdır. Yanık giysiler, eğer kuruysalar ve soğumuşlarsa, daha önce ısıyla sterlize olmuş oldukları gözönüne alınarak hemen çıkartılmamalıdır. Yüzük gibi, beden üzerine sıkıca oturan eşyalar, yanan yer şişmeye başlamadan önce çıkartılmalıdır.
Deride su toplayan yerler, alt tabakaları koruduğu için patlatılmamalıdır. İçlerindeki sıvı birkaç gün içinde emilecektir. Yanık yer açık tutulmalı ya da üzeri bir çarşaf ya da mendille örtülmelidir.
Enfeksiyonları önlemek amacıyla yanığa hiçbir şey değmemesine özen gösterilir. Ağrıyı gidermek için aspirin ya da benzeri ilaçlar verilebilir.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Çok küçük yanıklar dışında gecikmeden doktora başvurmakta yarar vardır. Böylelikle çocuğun klinik durumu belirlenir ve gerekli tedavi uygulamaya konulur.
Burkulmalar, Burkulma Tedavisi
Burkulma Nedir, iki kemiğin birleştiği noktadaki liflerin zedelenmesi anlamına gelir. Çocuklarda sık olarak, genellikle de diz ve dirseklerde görülür. Belirtileri; hareket edince duyulan acı, eklem yeri çevresinde hassaslık ve çocuğun eklemi ters büktüğü ya da üzerine düştüğü yolundaki öyküdür.Gereksiz hareketleri önlemek amacıyla eklem yeri bandajla sıkıca sarılır ve belirtiler ortadan kalkana dek öyle tutulur. Acıyı gidermek için aspirin verilir.
Kesikler, Bıçak, Kol Kesikleri
Kanama genellikle yarayı birkaç dakika sıkıca bastırarak durdurulabilir. Örneğin baş gibi bazı bölgelerde, yüksek basınç nedeniyle kanama, daha şiddetli olabilir. Böyle durumlarda yarayı daha uzun süre bastırmak gerekir. Kan kaybını en aza indirmek için kesik, yüksekte tutulmalıdır. Kesik, el ya da ayaktaysa bu organlar, çocuk yatar durumdayken kaldırılmalıdır. Baştaysa, çocuk, dik oturtulur ve ancak halsizlik ya da baş dönmesi hissetmesi durumunda yatırılır. Yara yıkanmalı ve gazlı bezle sarılmalıdır. Yara derin değilse, 5-8 gün içinde iyileşecektir.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Kanama durmuyorsa, ara derinse ve kesiğin yanları bir araya gelmiyorsa, Yara kalacak izin gelecekte sorun yaratabileceği bir yerdeyse, Bu durumda çok dikiş atmak gerekebilir. Yara kirliyse ve temizlenmesi. özel beceri gerektiriyorsa. Yara derinse, kirli bir nesneyle yapılmışsa ve geçen beş yıl içinde çocuğa tetanoz aşısı yapılmamışsa, serum verilmesi gerekebilir.
Sıyrıklar, Sıyrık ve Tedavisi
Sert bir yüzeye düşme sonucu ortaya çıkan sıyrıkların içine genellikle kir karışır. Yarayı bir antiseptik kullanarak temizleyin. Temizledikten sonra, sıyrığın üzerini sarmayın. Havayla temas, kabuk oluşmasını çabuklaştıracaktır. Gazlı bez, sıyrığa yapışacak, kurumasını engelleyecek ve enfeksiyona neden olabilecektir.
Çürükler ve Tedavisi
Deri altı kanaması anlamına gelen çürükler, küçük kazalar nedeniyle olabilir. Acı, şişme, hassaslık ve hareket etmede güçlük çekme gibi belirtiler, birkaç gün içinde ortadan kalkar. Çürüğün ortadan kalkması, daha uzun süre alır. Yavaş yavaş oluşan renk değişimi, kanın çözüldüğünü gösterir. Anne ve babalar, genellikle bir kırıktan korkarlar. Ancak çocuk, organlarını kıpırdatabiliyorsa ve kendini taşıyabiliyorsa, böyle bir şey, söz konusu değildir.İlk 12 saat boyunca çürüğün üzerine buz torbası koymak yararlı olur. Hareketi de ilk 24 saat içinde en aza indirmek gerekir.
Yara Nasıl Tedavi Edilir
Belkemiği Kırığı ve Tedavisi
Kafatası Kemiği Kırığı Tedavisi
Kaburga Kemiği Kırığı Tedavisi
Burkulma, Kırık, Çıkıklar ve İncinmeler Hakkında Bilgiler
Bacak Kırıkları, Kafatası Kırığı ve Tedavisi
Kol Kırıkları, Kol Kırığı ve Tedavisi
Kırık, Kırıklar, Kemik Kırıkları ve Tedavisi
Kesikler, Sıyrıklar, Çürükler ve Tedavisi
Etiketler: Kırılma Burkulma İncinme
Saç bitleri, Saç Biti Tedavisi
Bitler, çok rahatsızlık vermelerinin yanı sıra, çocuğun pis olduğunu gösterdiği kaygısıyla bir utanç kaynağıdırlar. Gerçekte bit, temiz, yağsız ve kepek-siz saçları yeğler. İnsan kanıyla beslenen parazitlerdir. Saç kıllarının dibine sıkıca yerleştirdikleri beyaz renkli yumurtalar, kepek gibi kolaylıkla dökülmez. Aynı tarağın kullanılması ya da temasla kolaylıkla geçebilir. Bu yüzden bitlenen çocuk, okula gönderilmemelidir.
Saç Biti Nasıl Temizlenir, Saç Biti İçin Tedavi Bilgileri
Saç, özel bir şampuanla yıkanmalı ve ince dişli, tercihan metal bir tarakla taranmalıdır. Tüm ailenin tedavi edilmesi gerektiğini unutmamak gerekir.
Uyuz Kaşıntı, Uyuz Hastalığı Belirtileri, Nedenleri
Buna küçük bir kene neden olur. Hamile dişi, genellikle el ya da ayak bilekleri yöresinde derinin içine girer. Döktüğü yumurtalar dört beş gün içinde olgunlaşır. Döküntü, küçük sivilcelerden oluşur. Kimi zaman kenenin, sivilceler arasında izlediği yol görünür. Özellikle geceleri, beden sıcakken aşırı kaşıntıya neden olur.
Uyuz Hastalığı Tedavisi
Bedenin tümünün bir gamma benzin heksaklorür solüsyonuyla boyanması gerekir. Tüm giysiler değiştirilmeli ve yıkanmalıdır. Kaşıntı, tedaviden sonra iki, üç hafta sürebilir.
Çıbanlar, Çıban Tedavisi
Çıbanlara, kıl köklerinin altındaki bezeleri enfekte eden stafilekok bakterisi neden olur. Basit bir çıban, sıcak kompres yapılarak tedavi edilebilir. Bu amaçla enfekte alan sıcak suya batırılabilir ya da üzerine sıcak havlu konulabilir. Çıbanın baş vermesini sağlamak amacıyla magnezyum sülfatlı bir krem sürülebilir. Baş verdikten sonra, steril bir iğneyle delinebilir.
Yüzdeki çıbanları, kurtulmak amacıyla sıkmamak gerekir. Çünkü bu, iltihabın yine kana karışmasına neden olur. Çıban tedaviyle iyileşmiyor ve büyüyorsa ya da sık sık yineleniyorsa, doktora başvurulmalıdır. Bu durumlarda antibiyotik tedavisi ve çıban oluşmasının nedenleri araştırılır.
Ürtiker, Kronik Ürtiker Hastalığı
Ürtiker nedir; Bedenin, alerjik olduğu bir nesneyle temas etmesi sonucu oluşur. Bu temas deriyle dokunma ya da bireyin duyarlılık kazandığı bir yiyeceğin yenilmesi biçiminde olabilir. Kaşıntıya neden olur. Ürtiker Tedavisi, Alerjik tepkiyi azaltmak amacıyla antihistaminler verilmeli ve kaşıntıyı gidermek amacıyla uygun bir losyon sürülmelidir.
Siğiller ve Tedavisi, Genital Siğiller
Siğiller, okul çocuklarında çok sık görülen, genellikle ellerdeki ve ayak tabanındaki kabartılardır. Ilık ve nemli koşullardan hoşlanan bir virüsten kaynaklanırlar. Doğrudan temasla Hızla yayılabilirler. Bu nedenle siğilleri kapalı tutmalı ve çocuğu yalnız kendi havlusunu kullanmaya teşvik etmelidir. Kendiliğinden kaybolabilirler. Ama genellikle tedavi edilmeden ortadan kalkmazlar.
Siğil Tedavi
Siğil, virüsü öldüren formalin ya da podofilin gibi bir ilaçla boyanır. Ancak siğilleri, yakmak ya da dondurmak da mümkündür. Çocuk, siğiller geçene dek yüzmemeli ve başkalarıyla gereksiz deri temasında bulunmamalıdır.
Bağırsak solucanı, Bağırsak Kurtları (Parazitleri)
Bağırsak Paraziti, tüm çocuklarda görülebilir. Bunu bir onur sorunu yapmak ve solucanın evin pisliğinden kaynaklandığını düşünmek yanlıştır.
İplik solucanı
En çok rastlanan türdür. Küçük, beyaz iplikler biçimindedir ve gerek dışkıda, gerek anüs çevresinde görülebilir. Çok rahatsızlık verirler. Başlıca belirtisi, özellikle geceleri artan kaşıntıdır.
Tedavi: Uygun ilaçtan bir iki kez alınması, hastalığın giderilmesi için yeterlidir. Ancak ilaç, hastalığın yinelenmesini önlemek amacıyla ailenin tüm bireylerine verilmelidir.
Cilt ve Deri hastalıkları, Zührevi Hastalıklar
İmpetigo
Buna derinin stafilekok aureus adlı bir bakteri tarafından enfeksiyonu neden olur. Çocuklukta sık karşılaşılır ve genellikle yüzle kalçaları etkiler. Sarımsı renkli bir sıvıyla dolu, küçük sivilceler biçimindedir. Zamanla patlar ve kabuk bağlarlar. Kaşınma, sivilcenin bedenin diğer bölümlerine de atlamasına neden olacağı için, zararlıdır. Kişiden kişiye de kolaylıkla geçebilir ve bu yüzden okullar, hastalık geçene dek çocukları almak istemezler.
İmpetigo Tedavisi, Deri Hastalıkları Tedavisi
Ya sivilcelerin üzerine kremle sürerek ya da ağızdan alınarak antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Hastalığın aile içinde yayılmasını önlemek amacıyla çocuğun, yalnız kendi havlusunu kullanmasına özen gösterilmelidir.