Migren Hastalığı, Migren Tedavisi Şifalı Bitkilerle
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Lavanta çiçeği, Melek otu, Fesleğen, Böğürtlen, Biberiye, K. Şeker
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Lavanta çiçekleri kaynar suda demlendikten sonra süzülür. Elde edilen sıvıdan yatmadan önce baş ve boyun kısmına masaj yapılır.
Melek otu ve fesleğen kurutulduktan sonra dövülerek ezilir. Elde edilen karışım süzüldükten sonra dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıya şeker ilâve edilerek, şerbet kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan şerbetten yatmadan önce bir bardak içilir.
Böğürtlen yemişinin olgunlarından bir avuç, biberiye bitkisinin yaprakları ile birlikte yarım saat süreyle kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıdan, ıslatılan pamuklu bir bezle alın ve şakaklara masaj yapılır.
Mide Üşütmesi, Çocuklarda Mide Üşütmesi Tedavisi Bitkisel Tedavi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Havlican, Yabani yulaf, Yıldız çiçeği (Ayı kulağı), Şam fıstığı, Zencefil, Kuşburnu pekmezi
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Havlican bitkisinin kökü, dövülüp ezildikten sonra yıldız çiçekleri ile birlikte on beş dakika süre ile suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen posaya yulaf unu karıştırılarak lapa kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan lapa, yatmadan önce ısıtılarak midenin üzerine konup sarılır.
Havanda dövülerek ezilen şam fıstıkları, süt otu ile birlikte yarım saat süreyle kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıya, şurup kıvamına gelinceye kadar, kuşburnu pekmezi ilâve edilerek karıştırılır. Hazırlanan şuruptan, rahatsızlık süresince günde üç fincan ısıtılarak içilir
Mide Şişmesi, Miğde Şişmesi Bitkilerle Tedavisi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Isırgan tohumu, Sarımsak, Sumak, Arpa, Papatya, Bal
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Isırgan tohumu, közde pişirilmiş sarımsak ile birlikte dövülerek ezilir. Ezilen karışıma, macun kıvamına gelinceye kadar, sumak ilâve edilerek süt ile yoğrulur. Rahatsızlık süresince, hazırlanan bu macundan günde üç-beş çorba kaşığı yenir.
Isırgan tohumu, haşlanmış arpa taneleri ile birlikte dövülerek ezilir. Elde edilen karışım muhallebi kıvamına gelinceye kadar bal ilâve edilerek karıştırılır. Hazırlanan muhallebiden, rahatsızlık süresince yemek aralarında yarım kâse yenir.
Papatya çiçekleri üzerine kaynar su dökülerek yarım saat süreyle demlenmeye bırakılır. Sıkılarak elde edilen sıvıya, şurup kıvamına gelinceye kadar, bal ilâve edilerek karıştırılır. Hazırlanan şerbetten tedavi süresince günde üç bardak içilir.
Mide Kanaması Tedavi, Şifalı Bitkilerle Tedavisi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Patlıcan, Pirinç, Ekşi nar, Susam, Sefercel çiçeği, Badem unu, Sirke, Pekmez
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Patlıcan bir gün süre ile sirkeli suda bırakılarak dinlendirilir. Dinlendirilen patlıcan dilimlenerek pirinçle birlikte suda pişirilir. Sıkılarak elde edilen posa, lapa kıvamına gelinceye kadar dövülmüş ekşi nar taneleri ile karıştırılarak yoğrulur. Rahatsızlık süresince hazırlanan lapadan bol bol yenir.
Hastalık süresince ekşimiş nar, bal ve hazırlanan pirinç çorbası bol bol yenir.
Susam daneleri, sefercel çiçeği ile birlikte dövülerek ezilir. Elde edilen karışım, sirkeli suda pişirildikten sonra sıkılarak süzülür. Süzülen posa, macun kıvamına gelinceye kadar badem unu ilâve edilerek pekmezle yoğrulur. Hastalık süresince, bu macundan yemeklerden sonra iki çorba kaşığı yenir.
Mide Bulantısı İçin, Çocuklarda Mide Bulantısı Bitki, Bitkisel Tedavisi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Dere otu, Misk otu, Güneş gülü (çiğ otu), Limon kabuğu, Nane, Aslanpençesi otu, Şeker, Damla sakızı otu
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Damla sakızı çiçekleri, dere otu tohumlan ile birlikte demlenir. Süzüldükten sonra elde edilen karışımdan, bulantı esnasında bir fincan ısıtılarak içilir.
Hazırlanan misk otu tentüründen, üç-beş damla kesme şeker üzerine damlatılır. Bulantı esnasında, hazırlanan tentürlü şeker ağıza alınarak emilir.
Kurutulmuş güneş gülü, kaynar suda demlendikten sonra sıkılarak süzülür. Süzülerek elde edilen sıvıya rendelenmiş limon kabuğu ve dövülmüş nane ilâve edilerek karıştırılır. Hazırlanan bu karışımdan, bulantı esnasında bir fincan içilir.
Aslan pençesinin kök ve yapraklan, kaynar suda yarım saat süre ile kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıdan, rahatsızlık süresince kahvaltıdan önce bir fincan içilir.
Mide Ağrısı, Mide Karın Ağrısı İçin Bitkilerle Tedavi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Amber kabuğu, Ağulu kök,. Atkuyruğu otu, Amberbaris, Papatya tohumu, Bakla unu
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Amber kabuğu ve ağulu kök yarım saat süre ile suda haşlandıktan sonra süzülür. Elde edilen sıvıya dövülmüş papatya tohumu ilâve edilerek şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan bu karışım tatlandırılmadan ve rahatsızlık süresince yemeklerden sonra bir fincan içilir.
Atkuyruğu kökü veya meyveleri ince ince kıyılarak demlenir. Süzülerek elde edilen sıvı bir kaba doldurularak dinlendirilir. Dinlendirilen bu sıvıdan rahatsızlık süresince sabah ve akşam birer fincan içilir.
Amberbaris meyveleri ezilerek posa haline getirilir. Elde edilen posaya, bakla unu ilâve edilerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan macundan yemeklerden önce günde üç kaşık yenir.
Liziz, Ateş Düşmesi, Ateşin Düşmesi Hastalığı Şifalı Bitkilerle Tedavisi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Lonas çiçeği, Su teresi, Şevket otu, Okaliptüs, Sirke, Şeker
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Lonas çiçekleri toplanıp kurutulduktan sonra üzerlerine kaynak su dökülerek demleme sağlanır. Süzülerek elde edilen sıvı şerbet kıvamına gelinceye kadar şeker ilâve edilerek karıştırılır. Hazırlanan bu şerbetten günde üç bardak içilir.
Su teresi otu ile şevket otu, sirkeli bir kapta bir gün süre ile emilmeye bırakılır. Sıkılarak elde edilen sıvıdan yemeklerden önce iki çorba kaşığı içilir.
Okaliptüsün yapraklan kıyıldıktan sonra, yirmi dakika süre ile kaynar suda bekletilir. Süzülerek elde edilen sıvıdan hastalık süresince yemekten önce ve sonra yarımşar fincan ısıtılarak içilir.
Linit, Mide Şişmesi Hastalığı Şifalı Bitkilerle Tedavisi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Rezene, Kızıl kantaron, Nane, Biberiye, Papatya, Menekşe
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Rezene bitkisinin yaprakları, kızıl kantaron çiçekleri ile birlikte demlenir. Süzülerek elde edilen sıvı ağzı kapanan bir kaba doldurularak kırk sekiz saat süre ile güneş görmeyen serin bir yerde bekletilir. Arada bir çalkalandıktan sonra bu karışımdan, yatmadan önce bir fincan içilir.
Nane yaprakları ile biberiye bitkisinin çiçekleri, birlikte on dakika süre ile sıcak suda demlenir. Süzülerek elde edilen sıvı, ağzı kapanan bir kaba konarak serin bir yerde bir gün bekletilir. Bekletilen sıvı, tekrar süzüldükten sonra bu karışımdan günde üç fincan içilir.
Papatya veya menekşenin kurutulmuş çiçekleri havanda dövülerek elenir. Elenen toz, kaynak suda on dakika süre ile bekletildikten sonra, ince bir tülbentte süzülür. Süzülerek elde edilen sıvıdan kahvaltıdan önce bir fincan içilir.
Liken Hastalığı (Zorunlu Kaşıntı) Liken Deri Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler: Dulavrat otu, Ebegümeci, Ardıç meyvesi, Kırlangıç otu, Susam yağı, Gül suyu
Hazırlanış ve Kullanım Reçetesi:
Dulavrat otu, ebegümeci ve ardıç meyveleri yarım saat kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıdan rahatsızlık süresince günde üç fincan içilir.
Cilt sabunla yıkanıp temizlendikten sonra, vücut günaşırı susam yağı ile ovulur ve kaşınan mahale kırlangıç otu melhemi sürülür.
Kırlangıç otunun yaprakları kurutulduktan sonra dövülerek toz haline getirilir. Elenen toza, krem kıvamına gelinceye kadar susam yağı ilâve edilerek yoğrulur. Hazırlanan krem gül suyu ile birlikte hasta mahale sürülür.
Liken Deri Hastalığı (Zorunlu Kaşıntı) Şifalı Bitkilerle Tedavisi
Linit Mide Şişmesi Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Liziz Ateş Düşmesi Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Mide Karın Ağrısı Hastalığı Şifalı Bitkilerle Tedavisi
Mide Bulantısı Tedavisi İçin Bitkisel Tedavi
Mide Kanaması Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Mide Şişmesi Hastalığı Şifalı Bitkilerle Tedavisi
Mide Üşütmesi Hastalığı Şifalı Bitkilerle Tedavisi
Migren Hastalığı Şifalı Bitkilerle Tedavisi