Kalp bayılmaları - Senkop Nedir
Senkop çok kısa süren (birkaç saniye veya dakika) bir bayılma (koma) halidir. Hasta, kas gücünün anide kaybolmasıyla düşüp, hemen ardından kendine gelir. Fakat bu sırada yaralanması da mümkündür.
Olay, gerçekten kalpten kaynaklanıyorsa, buna ya kalp atışlarında bir bozukluk veya kalbin, beyni kanla beslemek için gereken pompalamayı yapamaması yol açar .Genellikle yaşlılarda görülür.
Çoğunluk senkop, kalp kökenli değildir. Atardamarların kas gücünü yeterince besle-yememesi ve pek ender olarak da bir beyin bozukluğu, olaya sebeptir
Kalp kökenli gerçek senkoplar, kısa veya uzun süreli "pacemaker" (pilli çalıştırıcı) müdahalesi gerektirebilir.
Senkop Tedavisi ve Yapılması gereken
Kişi bir an bayılıp, doğrulursa: Kalp atışlarında bir yavaşlama olmadığını anlamak için, nabzına bakın Hemen doktora haber verin. Çünkü bunu bir başkası daha izleyebilir. Bacaklarını yukarı kaldırarak uzanmasını söyleyin.
Soluyor, fakat baygınsa: Kendisini yan emniyet pozisyonunda yatırın Solumuyor ve nabzı atmıyorsa: Hayati bir acil durum var demektir, hemen doktora haber verin Kalp masajına hazırlık olarak, hayat busesi uygulayın
Pile bağlı iken yine bayılıyorsa:
Kendisini tedavi eden kalp uzmanını arayın ve acil tıbbi yardım isteyin.
Sık sık bayılan ve kolay kendisine gelemeyen bir kalp hastası karşısında, eğitilmiş kimseler hastanın göğüs kemiğine üst üste küçük yumruklar indirmeyi bilirler (kalp masajı ile bir ilgisi yoktur). Bu müdahale, kalbi yeniden çalıştırır. Ancak bunu yalnız eğitilmiş biri uygulayabilir.