Yarayı boğma: Asla, eğer...
Yaraya asla düğüm atmayın: Bu çok zor, ıstırap verici ve zor bir yöntemdir. Ayrıca tehlikelidir, örneğin, çok iyi yerleştirildiği takdirde, konulduğu yerin altındaki kan dolaşımım tamamen durdurup, tam anlamıyla oksijensiz kalan hücrelerin ölmesine sebep olabilirsiniz. Boğulan uzvu, bir saat sonra belki de kesmek gerekebilir.
Ayrıca boğulan uzvun altındaki bütün toplardamarlar da sıkışacağından, toksik maddeler dışarı atılamaz ve burada birikir. Ancak kurtarıcıların düğüm atmaları yasak olmakla birlikte, bir yaralıya böyle bir düğüm atılmışsa, buldukları zaman çıkarmaları da yasaktır. Çünkü bu durumda toksik maddeler birden kan dolaşımına karışıp, şoka, hatta kalp sektesine sebep olabilir.
Ancak yarayı boğma yasağının geçerli olmadığı iki durum vardır:
• Eğer yaralarının bir uzvu tamamen kopmuşsa;
• Başka yaralılar varsa ve onların yardımına koşacak başka kurtarıcı yoksa.
Bu nedenle bir yaranın nasıl boğulacağı yöntemini de açıklıyoruz.
Yaraya düğüm nasıl atılır?
Yaraya düğüm, uzuvların ancak köklerine, bacağın ya da kolun yukarısına atılır
Geniş ve esnemeyen bir kumaş parçası alın: Kravat, kaşkol (esnek dokulardan ve telden kaçının), Yaraya bastırmaya devam ederken, U şeklinde katlayacağınız kumaş parçasını, uçları size bakacak şekilde yaralının uzvu altından geçirin.
Hiç gevşetmeden İki ucu da uzvun çevresinde dolandırıp, İkisini ayrı yönlere kıvırın ve İki ucu düğümleyin.
İki serbest ucunu boşluktan geçirip, kemeri sıkın ve kan duruncaya kadar sıkmaya devam edinYaralıya düğüm attığınızı, ne zaman yerleştirdiğinizl görünür şekilde belirtin ve kendisini hemen hastaneye sevkedin.