Saç Bakımı ve Saç Temizliği

Saç Bakımı ve Saç Temizliği Hakkında Bilgiler

Evde Saç Bakımı, Saç ve Cilt Bakımı, Doğal Saç Bakımı
Saçlı deri anatomik yapı olarak normal deriye göre daha az gözenekli ve daha çok yağ bezlerine sahiptir. Her saç dibinde bir de yağ bezi kanalı vardır. Bu nedenle saçlı deri çok çabuk yağlanır ve kirlenir.

Saçlı deri, aynı zamanda dışarı ile direkt temasta olduğundan toz ve partiküllerle kolayca kirlenir. Güneşte daha çok terler. Saçlı deride epidermi­sin değişimi daha hızlıdır. Vücut parazitlerinden baş bitinin yerleşme ve çoğalmasına ayrıca diğer deri enfeksiyonları ve mantar hastalıklarının oluşması için uygun bir ortamdır.

Evde yapılan saç bakımı, Başın sabun veya iyi seçilmiş şampuanla yıkanması bol bol su ile duru­lanması, saç temizliği için yeterlidir. Saç bakımında temiz fırça ve tarak kul­lanılır. Kirli ve başkalarına ait fırça ve tarak enfeksiyon aracıdır. Saçı saç istika­metinde fırçalamak, saçlı derideki kan dolaşımını güçlendirir. Böylece saç dibi kanla iyi beslenerek dökülmez. Saçlı deriye elle masaj yapmak da deri sağlığı dolayısıyla, saç sağlığı bakımından çok önemlidir. Saçlı deri esnek, normal yağlı, yumuşak kaldığı sürece saç sağlığı da korunmuş olur.


Yeterli ve dengeli beslenme, temizlik, başın dış etkilerden ve direkt güneş ışınlarından korunması, saç sağlığı yönünden son derece önemlidir. Saç bakımı yöntemleri bu faktörlere bağlı olarak etkisini gösterecektir.

Saç Bakımı

Saç bakımı, saçların düzenli bir şekilde durması hastaya psikolojik etki yapar. Dağınık, dolaşık saçlar hastada ümitsizlik ve moral bozukluğuna neden olur. Çünkü saçlar yüz ve başın estetik görünümü bakımından çok önemlidir.

Günlük saç bakımı hastayı rahatlatır. Hastalığın istenmeyen etkilerini en az düzeye indirir. Saç iyi görünmenin önemli bir unsurudur.

Saç bakımı İçin gerekli olan araç-gereçler şunlardır:

Bayan ve bay için tarak, Saç fırçası, Havludur.

Saç bakımı için aşağıdaki uygulamalar yapılır.

Hasta yatağın bir kenarına çekilir. Hastanın üzerine havlu serilir. Saçlar taranır. Gerekirse bağlanır.


Kadınlarda tarama, saçın başın orta kısmından enseye doğru ikiye ayrılmasından sonra başlanır.


Tarama, saç demetleri halinde bir elle tutularak yapılır.Dolaşmış ve keçeleşmiş saçlar önce yağlanır. 24 saat bekletilir ve taranır. Tarandıktan sonra yıkanır.