Çocuklarda Burun kanaması Nedenleri
Burnu kanayan çocuk, dik durumda bir taşın önünde oturtulmalıdır. Burnun kemikli kısmının hemen altından sıkıca tutarak, 5-10 dakika süreyle kanayan noktaya baskı yapmalıdır. Soğuk bir tülbenti ya da bir parça buzu burnun üzerine koymak yararlı olur.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Kanama durmuyor ya da sık sık yineleniyorsa, burnun sarılması gerekebilir.
Yanıklar, ilk Yardım Yanıklar ve Tedavisi
Yanığın önemi, derinliğinden çok yaygınlığına bağlıdır. Çünkü, dokuların ne denli sıvı (plasma) yitireceğini, yanığın yayıldığı alanın büyüklüğü belirler. Bu, yanığın büyük olması durumunda önemli boyutlara varabilir ve küçük çocuklardaki önemsiz bir yanığı bile doktora göstermek gerekebilir. Geniş olmayan, ancak derin bir yanık, kötü bir iz bırakacaktır. Verdiği rahatsızlığın yanı sıra ne denli büyük ve ciddi tehlikeler yarattığı göz önüne alınarak yanıklardan kaçınma konusunda olabildiğince dikkatli davranmak gerekir.
Yanan deri, hemen kızarır, şişer ve su toplar. Önemsiz bir yanıktan, derinin yalnız üst tabakaları etkilenir. Derin bir yanıktan, sinir kökleri de etkileneceği için, daha az acı duyulur.
Yanık Tedavisi
Yanan yer, hemen, acı geçene dek soğuk suya sokulmalı ve 5-10 dakika bekletilmelidir. Yanığa üste sıcak bir sıvı dökülmesinin neden olması durumunda tüm ıslak giysiler dikkatle çıkartılmalıdır. Yanık giysiler, eğer kuruysalar ve soğumuşlarsa, daha önce ısıyla sterlize olmuş oldukları gözönüne alınarak hemen çıkartılmamalıdır. Yüzük gibi, beden üzerine sıkıca oturan eşyalar, yanan yer şişmeye başlamadan önce çıkartılmalıdır.
Deride su toplayan yerler, alt tabakaları koruduğu için patlatılmamalıdır. İçlerindeki sıvı birkaç gün içinde emilecektir. Yanık yer açık tutulmalı ya da üzeri bir çarşaf ya da mendille örtülmelidir.
Enfeksiyonları önlemek amacıyla yanığa hiçbir şey değmemesine özen gösterilir. Ağrıyı gidermek için aspirin ya da benzeri ilaçlar verilebilir.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Çok küçük yanıklar dışında gecikmeden doktora başvurmakta yarar vardır. Böylelikle çocuğun klinik durumu belirlenir ve gerekli tedavi uygulamaya konulur.
Burkulmalar, Burkulma Tedavisi
Burkulma Nedir, iki kemiğin birleştiği noktadaki liflerin zedelenmesi anlamına gelir. Çocuklarda sık olarak, genellikle de diz ve dirseklerde görülür. Belirtileri; hareket edince duyulan acı, eklem yeri çevresinde hassaslık ve çocuğun eklemi ters büktüğü ya da üzerine düştüğü yolundaki öyküdür.Gereksiz hareketleri önlemek amacıyla eklem yeri bandajla sıkıca sarılır ve belirtiler ortadan kalkana dek öyle tutulur. Acıyı gidermek için aspirin verilir.