Karaciğer Sirozu, Karaciğer Siroz Hastalıkları
Kronik alkol zehirlenmesi, salgın sarılık, kronik safra yolları hastalıkları, sıtma ve frengi, kronik bulaşıcı hastalıklar, kan hastalıkları yetersiz beslenme gibi çeşitli kronik hastalıkların son aşamasında karaciğer sirozu ortaya çıkar. Bulaşıcı kronik hastalıklar karaciğer dokusunun yıkımına neden olur. Yıkılan dokunun yerine bağdokusu (fib-röz doku) oluşur. Karaciğer sirozu çoğunlukla 40-60 yaşlarındaki erkeklerde görülür.
Karaciğer Sirozu Belirtileri: Sindirim bozuklukları (hafif bulantı, iştahsızlık ve gaz) gerçek belirtilerin (sarılık, karında su toplaması, giderek artan kilo kaybı) ortaya çıkmasından önce görülen şikâyetlerdir. Derinin rengi karasarıdır. Çoğu kez hemoroid-lerde kanama olabilir.
Seyri: Hastalık çok uzun süre devam edebilir. Karında şişkinliklerin görülmesinden 3-5 yıl sonra hasta ölür. Karaciğerin yeterli çalışmaması ya da bu arada ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklar (zatürree, tüberküloz, karın zarı iltihabı) hastayı ölüme götürür.
Karaciğer Sirozu Tedavisi: Protein yönünden zengin bir diyet uygulanmalı ve bol miktarda karaciğeri besleyici vitaminler verilmelidir. Alkol kesinlikle yasaklanmalıdır. Diyetin fazla yağlı olmamasına özellikle dikkat edilmeli, hastaya kızartma yiyecekler verilmemelidir. Yatak dinlenmesi mutlaka gereklidir. Ödemli hastalarda tuz miktarı kısıtlanmalıdır. Eğer varsa, bulaşıcı hastalık antibiyotiklerle kontrol altına alınmalıdır.