Kalp kası iltihabı, Miyokardit Nedir
Etken genellikle romatizmayla ilgili bir durumdur. Hastalık çiçek, nezle gibi kısa süreli virüs iltihapları ya da difteri, tifo ve kızıl gibi bakteri iltihaplarının bir yan etkisi olarak belirir.
Kalp Kası İltihabı Belirtileri
Nabız düzensizliği görülür. Bayılma nöbetleri belirir. Hastanın göğsünde ağrı vardır ve nedensiz olarak hasta kendini bitkin ve halsiz hissedebilir. Ayrıca, hastanm zaman zaman soluğu da kesilebilir.
Miyokardit Tedavisi
Romatizmayla ilgili durumun tedavisine yöneliktir. Eğer başka bir etken varsa, bu etken saptanır ve ortadan kaldırılır. Mutlak dinlenme şarttır.
Anjin dö puatrin (angina pectoris)
Kalp kasının bir bölgesinin ya da tamamının geçici daralmasına bağlı olarak görülen anjin dö puatrinin (göğüs anjini) nedeni yüzde 95 olayda koroner daralmasına bağlı, kalbin yeterli ölçüde kanlanamamasıdır. Kalbi besleyen bir atardamarın boşluğunu yarı yarıya daraltacak bir hastalık (genellikle arteriyoskleroz) belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar. Kalbi besleyen damarların kireçlenmesi sonucu damar boşluğu daralacağı için kalp kasları yeterli derecede kanlanamaz. Yeteri kadar beslenemeyen kalp kası çalışmakta zorluk çekmeye başlar ve anjin dö puatrin belirir.
Belirtileri: Kalbi besleyen atardamarları hastalıklı kişiler, en küçük bir harekette dahi göğüslerinde bir ağrı duyarlar. Bu ağrı genellikle sıkıştırıcı ve soluk kesici bir özelliktedir.
Seyri: Kalp ağrısının nedeni kalp kasına giren kan miktarının azalmasıdır. Ağrı, hasta hareket halindeyse onu durduracak kadar şiddetlidir. Hasta, dinlenme halindeyken, kalp kası yeteri kadar beslenebileceğinden ağrı kaybolur. Eğer ağrı dinlenme halindeyken de geçmezse, önemli bir hastalığın işareti sayılır ve teşhis ancak elektrokardiyogram ile konabilir.
Tedavi: Hasta endişe, korku ve heyecan verici olaylardan uzaklaştırılmalı ve mutlak dinlenmeye çekilmelidir. Sigara içilmesi yasaklanır, ama az miktarda alkol alınmasına izin verilebilir. Genellikle kolesterolü az olan bir diyet uygulanır. En etkili ilaçlar damar genişletici ilaçlardır. Bu ilaçlarla damarlar genişletilerek kalp kasının yeterli derecede kanlanması sağlanır.
İnfarktüs Nedir
Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de infarktus vakaları giderek artmakta ve daha çok genç yaşlarda görülmektedir. Bu hastalığın diyabetli ve hipertansiyonlu hastalarda oluşması olasılığı daha büyüktür. Kalbi besleyen büyük atardamarlardan birinin tıkanması ani ölüme neden olabilir. Bir atardamarın aniden tıkanması sonucu o atardamarın beslediği dokunun kanlanması durur ve doku üzerinde ölü bir bölge oluşur. Bu ölü bölge infark, olay da infarktüs adını alır.
İnfarktus Belirtileri
Kalp bölgesinde şiddetli ağrı vardır. Ağrıya huzursuzluk, özellikle ölüm korkusu eşlik eder. Kesin teşhis laboratuvar deneylerinden sonra konabilir.
İnfarktüs Tedavisi
Tedavi belirtiye göredir. Kalp üzerindeki ölü dokunun yerini alacak olan bağdokusunun yapımını hızlandırmak olanaksızdır. Bağdokusunun oluşumu için hasta en az üç ay yatak dinlenmesinde bırakılmalıdır. Huzursuzluğun ve endişelerin giderilmesi gerekir. Bu arada ağrının önlenmesine çalışılır. Eğer hastada kalp yetmezliği varsa, hasta biraz yüksek yatırılmalıdır. Yaşlı hastaları uzun süre yatırmak doğru değildir. Genellikle hastaya bacaklarını hareket ettirmesi ve derin solunum yapması salık verilir.