Çocuklarda bağırsak parazitleri, Parazit Hastalıkları, Asalak Parazitler
Paraziter hastalıklar bilhassa çocuklarda olmak üzere, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak bulunmakta, bunlar da kendi aralarında değişik gruplara ayrılmaktadır. Bunlardan helmint grubu içinde en sık görülenleri oksiyur (kıl kurdu) ve askaris (yuvarlak solucan); sestodlar içerisinde halk arasında şerit olarak bilinen tenya; protozoonlar içerisinde amipli dizanteriyi sayabiliriz.
Genel olarak parazitin bulaşma şekli ağız yolu iledir. Örneğin kıl kurdu çocuklarda çok sık rastlanan iplik şeklinde bir parazittir. İnfekte kişilerde anüs çevresinde bulunan yumurtaların yatağa, çamaşırlara bulaşması ile diğer şahıslara geçmekte, ayrıca o bölgede kaşıntı olduğu için çocuklarda elle tekrar ağızdan bulaşma olabilmektedir. Yassı solucanlardan en sık görüleni tenya (şerit) in-fekte etlerin pişirilmeden yenmesiyle bulaşır. Ekinekoklar (kist hidatik) kistli etlerin köpeklerce yendikten sonra insanlara köpekle doğrudan temas yoluyla veya köpeğin dışkısından bulaşır. Amipli dizanteri hastalarının dışkısının bulaştığı su ve besinlerle geçer.
Görüldüğü gibi paraziter hastalıklar çok geniş grupları kapsamakta olup, genelde korumada esas hijyenik kurallardır.
Genel önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Tuvalet temizliğine dikkat edilmesi;
2- Yatak çarşafları ve çamaşırların iyice kaynatılıp yıkanması;
3- Vücut temizliğine özen gösterilmesi;
4- Tırnakların kesilmesi;
5- İçme suyunun kontamine olmasının önlenmesi;
Öncelikle bu genel önlemler alınmalı, dışkı tetkiki bir kaç kez yapılmalı, daha sonra da parazite en etkili ilaç uygun doz ve sürede verilmeli ve en önemlisi tedavi tüm aile bireylerini kapsamalıdır.