Gittiğimiz doktora, hastalığın ne kadar süreceğini sorduk. Fakat bir türlü zaman vermedi. Acaba tecrübelerine göre bir tahminde bulunamaz mıydı?
Hastalık Süresi, Tedavisi Süresi Hakkında Bilgiler
Yakındığınız nokta, sık sık rastlanan bir konudur. Bu da bir hastalığın teşhisinin ve geleceğinin karmaşık yapısını bilmemekten doğmaktadır.
Bir hastalığın teşhisi, hastalığın gösterdiği belirtilere göre, onu tanıma bilimi ve sanatı demektir. Birçok hastalığın birbirine benzer belirtileri vardır. Bu yüzden de, doktoru gerçek hastalığa parmak basabilmek için, öbür hastalıkları ayıklaması ve "ayırt edici teşhis" denilen işlemi yapması gerekir.
Prognoz (teşhis) sanatı ise, bir hastalığın gelişmesini ve sonucunu önceden kestirebilmektir. Bir hastalığın teşhisine o kadar çok etmen karışır ki, ne kadar süreceği üzerinde doktorun kehanette bulunması çoğunlukla imkânsız ve aptalca olur. Bazıları bir yaralanma ya da hastalığı başkalarına göre daha çabuk atlatır. Gençler, umut edileceği gibi, yaşlılardan daha çabuk sağlıklarına kavuşurlar. Hastanın duygusal durumu, hastalığın süresi ve tam iyileşme üzerinde yaşamsal bir rol oynar. Herhangi bir hastalığın seyri, şiddet ve süre bakımından değişiklikler gösterebilir.
Koplikasyonlar, basit ya da karmaşık olsun, önceden kestirilemez.
Doktorunuzdan, kesin bir iyileşme tarihi vermesini beklediğinizde, onun üzerine tatsız bir iş yüklemiş olabilirsiniz. Eminim ki, doktorunuz, bütün doktorlar gibi, hastalığın beklenen serisi üzerinde genel bir fikir verir ve iyileşme ilerledikçe bu teşhisi ona göre ayarlar.