Kan Basıncı Nedir, Sistolik Kan Basıncı
Kalbin damarlara kan pompalama gücü doğrudan damarlara özel ince borular sokularak ya da dışarıdan sfigmamanometre (tansiyon aleti, kan basıncı ölçüm aracı) denilen araçlarla ölçülebilir.
Yukarıda anlatılanlardan kolayca görülebileceği gibi kan basına sadece tek bir bulgu-dur. Kan basıncındaki değişiklikler bir çok faktör ve değişikliğin sonucu olabilir. Tek başına sistemik muayene yapılmadan, vücudun diğer sistemleri değerlendirilmeden, kan basıncı ölçümüne dayanılarak tedavi verilmesi mümkün değildir. Kalbin kasılma önemindeki basınç değerine sistolik, gevşeme dönemindeki basınç değerine diastolik kan basıncı dendiğini biliyoruz. Halk arasında bu değerler büyük ve küçük tansiyon olarak bilinir.
Kan basıncının aşın oranda artmasına daha doğrusu normal sayılan değerlerin özerine çıkmasına hipertansiyon denir. Hipertansiyon olayında hemen hemen bütün vücut sistemleri etkindir. Damar sertliği, böbrekler, merkez sinir sisteminin etkisi önemli faktörlerdir.
Doktorlar özel bir araçla insanların gözünü niçin incelerler:
Doktorlar oftalmoskop denilen bir araçla hastaların gözlerini incelerler. Çoğu kişi bu incelemenin gözün değerlendirilmesi, daha doğrusu sadece göz muayenesi için yapıldığını zanneder. Oysa hipertansiyon, şeker hastalığı gibi bir takım dejeneratif hastalıklarda göz dibin-deki damarlarda önemli değişiklikler olur. Bunun doğrudan gözle ilişkisi yoktur. Ama hastanın hipertansiyon, şeker hastalığı gibi süregen hastalıkların seyri sırasındaki durumunu değerlendirebilmek için hekime önemli ipuçları verir. Hemen her hekim her muayenede hastalarının göz dibini muayene ederek bu gibi bulguları değerlendirmek zorundadır.