Menstruasyon Nedir (Kızlarda ve Kadınlarda Adet Görme)
Kızların 11-15 yaşlarından başlayarak 25-40 yıl süre ile her ay vajenlerinden (cinsel organı) 3 ila7 gün süren kan gelmesi olayına menstruasyon denir. Bir kadının tüm yaşamı boyunca yaklaşık 400 adet yumurta, yumurtalıklarında olgunlaşır. Her ay bir tanesi olgunlaşan bu yumurtalar eğer erkek spermiyle döllenirse hamilelik meydana gelir. Eğer döllenme olmazsa, yaklaşık 28 günde bir adet kanaması, aybaşı kanaması veya menstruasyon dediğimiz bu olay sırasında bir miktar kan ile beraber bu yumurta vücuttan atılır.
Bir genç kızın yaşamındaki çok önemli olaylardan birisi menstruasyon, tamamen fizyolojik, doğal ve normal bir olaydır. Bu durum kızın çocukluktan çıkıp genç kızlığa girişinin müjdecisidir. Bu olay olmadan çok önce kız çocuğuna bilgi vermelidir. Bu olayın nefes almak, dışkılamak veya işemek gibi normal bir vücut işlevi olduğu anlatılmalıdır. Bu dönemde verilen bilgiler genç kızın ilerdeki değer yargılarını belirleyecektir. Başlangıç olarak şunu unutmamak gereklidir ki, adet görmek pislenmek, kirlenmek, ayıp, utanılacak ve gizlenilip, saklanılacak bir olay değildir. Adet verme konusunda gerekli olan doğru bilginin verilmediği için ilk adetini saklayan ve büyük sıkıntılar içine düşen çok kişi gördüm. Olayı kesinlikle abartmadan ama küçümsemeden de çocuğa olduğu gibi anlatmalıdır. Gerçekten de olay ne abartılacak, ne de küçümsenecek bir şeydir. Baştan da belirttiğim gibi olay doğal ve normal bir olaydır. Dolayısıyla tiksinilecek bir yanı da yoktur.
Adet görme başlangıçta düzensiz olur. ilk ve ikinci adet arasında bazen aylar geçebilir, bu da normaldir. Kanamanın süresi üç ile yedi gün arasında değişebilir demiştim, ancak her zaman da aynı sürede olmayabilir. Kan ile beraber biraz mukoza (sümüksü vücut dokusu) parçaları da gelebilir. Bazıları da çok fazla kan kaybedildiğinden endişe ederler. Buna da gerek yoktur, çünkü bir adette ortalama 30 ile 100 gm arasında kan kaybedilir. Bu kadar kaybedilen kan miktarının da insan sağlığında pek önemi yoktur. Adet gören bir kişi daha önce alışık olduğu her şeyi yine yapabilir. Belki ilk gün çok fazla spor yapılmaya-bilir ama duş veya banyo yapmamak, saçını yıkamamak batıl inançlardandır. Adet sırasında kişisel temizliğe ve bakıma dikkat ederse kimsenin pis kokacağı için endişe etmesine gerek yoktur.
Bu konuda öylesine bir bilgi vermeliyiz ki, kızımız adet gördüğünde mutlulukla "artık genç kız oldum" diye sevinebilmelidir. Ne yazık ki feodal değer yargılarının söz konusu olduğu bazı yerlerde, bir kız ilk adetini gördüğünde annesi tarafından tokatlanarak ilkel bir gelenek uygulanmaktadır. Bu konuda Dr. Erdal Atabek "niçin sünnet olayı erkeklerin erkekliğe geçişi gibi kutlanıyor da, kızların ilk adeti kutlanmıyor" diyor. Bu konuda ben de kesinlikle Dr. Erdal Atabek ile aynı şekilde düşünüyorum Bu konuda bilgi verme işi adeta annenin klasik bir görevi gibi görülür. Oysa ben aynı şekilde düşünmüyorum. Hem neden bu iş sadece annenin görevi olsun. Bence bu konuda kız çocuğunu bilgilendirmek hem annenin, hem de babanın görevidir. Eğer ki bilgiyi anne verdiyse baba da bir kaç söz söylemelidir. Ancak bu konuda kendinizdeki tabuları yıkamıyorsanız, ki bir çok baba bu satırları okuduktan sonra bana hak verse bile çekinebilir, o zaman ilk adetini gördüğünde kızınıza hiç olmazsa "duydum ki genç kız olmuşsun, kutlarım" diyebilirsiniz.
Tabii ki bu konuda erkek çocuklarının da bilgi sahibi olması gereklidir. Oğlunuzun ilerde kız arkadaşının veya eşinin yanında bilgisiz ve cahil bir duruma düşmesini istemiyorsanız, istek geldiğinde veya ergenliğin başında ona da bilgi vermelisiniz.