Okulda Alerji Güvenliği
Böcek sokmasına ya da besin alerjisine bağlı ölüm vakaları hiç de küçümsenmeyecek bir düzeydedir. Çocuğunuz alerjiliyse yaşamını tehlikeye düşürecek bir durumla karşılaşabilir. Diyelim ki acil bir durumda ne yapılacağını biliyorsunuz. Peki, sizin olmadığınız yerde ne olacak? Çocuk okuldayken ne olacak?
Çocuğunuzun gittiği okulu böylesi bir duruma hazırlayacak bazı öneriler şöyle sıralanabilir:
Okul idaresinin kullanabilmesi için hekim tarafından uygun bir tedavi protokolü hazırlanmalıdır.
Alerjili çocuğun ailesi her yıl okul açılmadan önce bu durumu idareye bildirmelidir. Çocuk besin ya da böcek sokmasına bağlı anafilaksi riski altındaysa, okul idaresinin beklenmedik bir alerjik tepkiyle ortaya çıkabilecek yaşamı tehdit edici olası gelişmeye karşı hazır olması büyük önem taşır.
Çocuğun tanıtım kartında adı, fotoğrafı, özgül alerjisi (örneğin yerfıstığı ya da arı sokması), tepkilerin uyarıcı belirtileri ve uygun acil tedavi yolu yer almalıdır. Bütün ilgililerin bu bilgilere kolayca ulaşması sağlanmalıdır.
Okul idaresi çocuğu alerji yaratacak olası durumlardan uzak tutmaya çalışırken, çocuğun okul yaşamını olabildiğince normal bir biçimde sürdürmesine de yardımcı olmalıdır.
Bütün okul görevlilerinin, çocuğun adrenalinle tedavi edilmesini gerektirebilecek alerjilerini bilmesi sağlanmalıdır. Hekim bir öğrenci için otomatik enjektörlü adrenalin reçetesi yazmışsa, okul idaresi bu duruma karşı hazırlıklı olmalı ve acil durumda malzemeyi nereden bulabileceğini bilmelidir. Otomatik enjektör paketinin üstünde ilgili çocuğun adı ve sınıf numarası açık biçimde yazılmalıdır. Bu tür kitlerin son kullanma tarihleri düzenli biçimde kontrol edilmelidir.
İdare, yemek servisi yapılan okullarda alerjili çocuğun yiyeceği besinlerin içeriğini belirlemelidir.
Özellikle üç yaşından küçük çocukların kullandığı bütün yüzeyler (masalar, oyuncaklar, abaküsler, tabaklar) özenle yıkanıp temizlenmelidir. Emekleme çağındaki çocuğun ağzına götüreceği eser miktardaki bir alerjen bile alerjik tepkiyi başlatabilir.
Ders kapsamında kullanılması gereken besinler, ilgili çocuğun alerji göstermeyeceği türden olmalıdır.
Okul çevresindeki bütün böcek yuvaları yok edilmelidir.
Çöpler üstü sıkıca kapatılan yerlerde saklanmalıdır.
Alerjili öğrencilerin ve görevlilerin böcek sokmasının görülebileceği mevsimde yemeklerini okul içinde yemeleri sağlanmalıdır.