Böbrek Nakli Ameliyatı Yaklaşık Ne kadar Sürer?
Hastanın ve takılacak böbreğin damar yapısında daha önce geçirdiği cerrahi operasyonlarda bir sorun yoksa yada hasta çok şişman değilse biz bugün bir böbrek nakli ameliyatını 1,5 saatte bitiriyoruz.
Bu ameliyatın süresi hep böyle miydi?
Hayır. Böbrek nakli ameliyatları ilk yapılmaya başlandığında 6-8 saat sürüyordu. Tabii bunları derslerde okuduk, mesela ben hiç 6-8 saatlik bir ameliyata girmedim. ABD'de organ nakli ihtisası yaparken ise bu ameliyatlar 3,5- saat sürüyordu. Tabii bu hastanın durumuna bağlıdır yani hastada ek bir patoloji yoksa genel süre bu olurdu.
Böbrek Nakli Ameliyatı Zor Mu?
Bu soruyu böbrek nakli ameliyatı cerrah için zor bir ameliyat mıdır diye sorarsanız, Cerraha göre değişir derim. Bu ameliyatı 10 kere yapmışsan zor gelebilir, 50 kere yapmışsan da zor gelebilir ama bin beşyüz kere yapmışsan zor bir ameliyat değildir.
Bir cerrahın böbrek nakli ameliyatında uzmanlaşması için 50 az bir sayı mı?
Azdır tabii. Şöyle söyleyeyim, 50 Amerika'da transplant cerrahisi diploması alınması için yapılması gereken nakil sayısıdır. Onun üzerine birde tecrübe koymak gerekir ki bu konuda uzman cerrah için tecrübe çok ama çok önemlidir. O yüzden cerrah için ne kadar tecrübeli olursanız olun, çok zor böbrek nakilleriyle de karşılaşabilirsiniz.
Böbrek Nakli Ameliyatını Zor kılan nedir?
Hem vericinin yani taktığınız böbreğin, hem de alıcının damar yolundaki anomaliler, atardamarlarındaki yoğun kireçlenmeler ameliyatı zorlaştırabilir. Hatta çok zorlaştırabilir. Mesela, 50 yaşındaki bir hastanın atardamarı tamamen kireçlenmişti bu yüzden bunu önce yapay damarla değiştirmek ve böbreği bu yapay damara bağlamak zorunda kaldığım bir vaka vardı. Bir diğerinde ise ana atardamarın içi kireçlenme nedeniyle ikiye bölünmüştü, bizde sağlam damarın bulduğumuz duvarına böbreğin atardamarını bağlamıştık. Yine bir başka hastamıza takacağımız böbreğin tam dört ayrı damarı vardı, bunun üzerine her birini tek tek damara dikmek zorunda kalmıştık. Yani basit gibi görünen böbrek nakli ameliyatı kimi zaman çok zor da olabilir ama bu gerçekleştirilemeyeceği anlamına gelmez. Sınırları her daim zorlamakta hasta adına fayda vardır, bunu hiçbir zaman unutmamamız gerekir.