Böbrek Nakli ve Böbrek Kullanım Süresi
Canlı vericiden takılan böbreğin kadavra böbreğe göre ömrünün daha uzun olup olmadığı sorusu...Bu doğru mu?
Kesinlikle. ama bundan kadavra böbrek nakli kötüdür sonucunu çıkarılmasın. aksine bizim hızla organ bağışını ve naklini artırmamız ve özendirmemiz gerek. hatta şu anki durumun 10 katına çıkarmalıyız ki bunu da Türkiye'de en çok kadavra bağışını gerçekleştiren ekip olarak söylüyoruz. tabii şu da bir gerçek, canlı vericili nakillerdeki böbreğin yaşam süresi kadavraya göre uzun. en kötü canlı böbreği, en iyi kadavradan daha iyidir.
Canlı vericili nakillerde vericinin her şeyini en ince ayrıntısına kadar biliyoruz. Alıcınınkini de...Yani çok kapsamlı, planlı ve kontrollü bir ameliyat gerçekleştirebiliyoruz. bir de beyin ölümü gerçekleştikten sonra ölen kişinin vücudunda travmaya bağlı olarak bazı değişiklikler olabiliyor. tabii en önemli nedenlerden biri de şu, canlı vericili nakillerde böbrek vücuttan çıkarıldıktan sonra hemen takılıyor, bir buz kutusu içinde uzun süre beklemiyor. işte bu nedenlerden ötürü canlı vericili nakillerde böbreğin ömrü daha uzundur. mesela bizim hastanemizde gerçekleşen bir beyin ölümü durumunda da böbrek çıkarıldıktan hemen sonra takıldığı yani bir buz kutusunda 24 saat, 36 saat beklemediği için neredeyse canlıya yakın bir nakil gerçekleşir.
Hazır konu böbreğin vücut dışında buzda bekleme süresinde açılmışken bizim ulusal bekleme listesini yani tüm böbrek hastalarının tek listede toplanmasını erken bulma nedenlerimizden biride buydu. Çünkü tüm hastaları tek listede toplayıp ülkenin herhangi bir yerinde hasta ile diğer bir yerindeki böbreği eşleştirmek için gerekli ulaşım araçlarına, uçaklara, helikopterlere sahip değiliz. oysa böbreğin ömrü için de bu süreyi mümkün olduğu kadar kısaltmamız gerekli.