Endişenin Doğal Tedavisi
Doğal Tedavi'ye göre, endişeli insanın kan damarları ve sinirleri uyuşuk ve sert olur. Bunun sonucunda kan ve sinirler serbestçe dola-şamaz. Bu nedenle vücudun yaşam gücü akışı azalır ya da kesintiye uğrar. Yaşam kaynağının akışının yavaşlaması vücudun mikroplara ve virüslere karşı direncini azaltır. En uç koşullarda endişe ve bundan kaynaklanan korku çok yoğunsa, yaşam kaynaklarının akışındaki engelleme ölüme neden olabilir.
Endişenin Tedavisi Nedir?
Doğal Tedavi endişe tedavisi için, gevşeme teknikleri, aile ve arkadaşlardan destek, eksersiz ve diet önerir. Şiddetli ve uzun süren endişede, zihin sağlığı uzmanından farklı tedaviler almak gerekebilir. Gevşeme eksersizlerı, temiz havalı, güneşli, sakin, sessiz hoş bir ortamda bulunmak ve doğal gıdalar tüketmek önemlidir. Ayrıca stres ve baskı ortamlarında sakin kalabilmek için kendini kontrol yöntemleri geliştirmek gerekir.
Kendini kontrol: Endişeyi kontrolün tek mutlak (kesin) yöntemi gevşemedir. Endişeye yol açan koşulları ve durumları analiz etmeli ve çözümler ve fırsatlar tanımlamalısınız. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz çözüme adapte olmaya ve olumlu bir davranış sergilemeye çalışmalısınız.
Destek: Aile ve arkadaşlardan destek almak geçici rahatlama sağlar, ancak endişeyi önleyemez ve tedavi edemez. Sorunları tanımlamak ve çözüm üretmek için onların yardım ve desteklerini almalısınız. Bu destek aynı zamanda başka ilgi alanları bulmanız ve zihnizi başka olumlu aktivitelerle meşgul etmenizi sağlar.
Fizik tedavileri: Hava, su, çamur ve özellikle yoga egzersizleri, rahatlama için doğru bir düşünce geliştirmede oldukça etkilidir.
Eksersizler: Ekersizler kan dolaşımını düzenler, kan damarlarını temizler ve sinirlerin normal koşullarda kalmasını sağlar. Aynı zamanda bu eksersizlerle beyinde ve diğer organlarda kan birikmesini önlenir.
Derin soluma: Gevşemenin en etkili yöntemlerinden biridir. Oturarak ya da uzanarak, her iki burun deliğinizle ya da burun deliklerinizi değiştirerek yapabilirsiniz. Vasıflı birinden doğru metodu öğrenmeniz gerekir. Eğer doğru methodla uygulamazsanız hiçbir faydasını göremezsiniz. Derin solumayı sabah boş mideyle, uyumadan hemen önce ya da gün boyunca stresli, sinirli ya da yorgun hissettiğinizde uygulayabilirsiniz.
Su ve çamur tedavileri de geveşeme ve sinirlerin gevşetilmesinde çok etkildir.
Uyuma: Gece boyunca altı ile sekiz saat arasında uyumak gün boyunca harcadığınız enerjiyi yeniden kazanmanızı sağlar. Düzenli meditasyon, shavasana (bir çeşit yoga) ve derin soluma uygulamaları daha iyi uyumanıza yardımcı oalcaktır. Akşam yemeği yenildikten ve yiyecekler sindirildikten iki üç saat sonra uyumanız gerektiğini unutmayın.
Müzik: Birçok araştırma hafif müzik dinlemenin zihni sakinleştirdiği ve iyileşme sürecini hızlandırdığını göstermektedir.
Diet: Tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi, Doğal Tedavi diyete özel bir önem verir. Doğal olmayan ve işlenmiş gıdalar vücutta "toksinler"in artmasına neden olduğu için bunlardan kaçınmak gerekir. Bu toksinler kanı kirletir ve vücuttaki birçok organın etkinliğini azaltır. Doğal gıdalar tercih edilmelidir.
Endişe genellikle sindirim güçlüğüne neden olur. Bunun nedeni, Gıdaların çok iyi çiğnenmemesi ve Sindirim sisteminin sindirim salgılarının azalmasıdır. Ne kadar gıda aldığınızdan bağımsız olarak çoğu zaman sindirim sorunları nedeniyle kendinizi halsiz hissersiniz.
Fazla nişasta, protein ve diğer yağları almaktan kaçınmalısınız, çünkü bunlar kimyasal süreci olumsuz etkilerler. Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz. Turşu, baharat gibi katkı maddesi içeren gıdalardan kaçınmalısınız.
Doğal Gıda Uzmanı doktorunuz, vücuttaki toksinlerin atılması için birkaç günlük oruç ya da meyve suyu diyeti önerebilir.
Endişe İçin Su ve Çamur Tedavileri
Aşağıdaki tedavi yöntemleri, gevşeme ve tahriş olan sinirlerin yatıştırmasında faydalıdır.
Nötr banyo: Vücut sıcaklığından daha ılık (92-95 F) suyla doldurulmuş bir banyo küvetine yarım saatle bir saat arasında uzanın. Nötr banyo sinirleri yatıştırır ve böylece sakinleşme ve rahatlama sağlar.
Islak çarşaf sargısı: Vücuda soğuk suyla ıslatılmış bir çarşaf dolayın ve üzerine bir battaniye sarın. Bu sargıyla 30 ile 45 dakika arasında kalmak tüm vücudu ve zihni sakinleştirecektir.
Soğuk su: Tüm vücudunuza 2-3 dakika süreyle soğuk su banyosu yapın. Soğuk su banyosu ciltteki sinir uçlarını gevşeterek rahatlama sağlar.
Sıcak ve soğuk su uygulamaları: 5-10 dakika sıcak su akıtarak sırta sıcak su uyguladıktan sonra 15- 20 saniye soğuk su uygulamanız gevşeme sağlayacaktır.
Soğuk belkemiği banyosu: Soğuk suyla doldurulmuş bir tüple sadece sırtınız soğuk suyla temas edecek şekilde uzanın. Hergün 20-35 dakika süreyle yapılan soğuk belkemiği banyosu gevşemenin yanında sinir sisteminin güçlenmesini de sağlar.
Ayak-banyosu: Değişimli sıcak soğuk ayak banyosu da etkili bir gevşeme tekniğidir. Ayaklarınızı üç dakika sıcak suda tuttuktan sonra 30 saniye soğuk suya alırsınız. Suyu dökerek ya da suyun içine sokarak ve aynı sürelerde uygulayabilirsiniz.
Ilık banyo: Uyumadan önce alacağınız ılık bir banyo gevşemenizi ve iyi uyumanızı sağlayacaktır.
Soğuk sargı: Ellerin üstüne ve boyna uygulanan soğuk sargı gevşeme sağlar.
Yürüme: Çıplak ayakla karda ya da ıslak yerlerde yürümek beyindeki tıkanmaları açar ve gevşeme sağlar.
Masaj: Tüm vücuda uygulanan masaj kasları ve sinirleri gevşetir.
Çamur banyosu: Vücuda haftada iki kez çamur banyosu uygulaması zihni gevşetir.
Mavi ışık: Yatak odasında mavi ışık uygulamak da zihni gevşetir.