Kalça Ağrıları
Kalça eklemi romatizmal hastalıklardan sık etkilenen bir eklemdir.
Kalça ağrısı yapan önemli hastalıklar şunlardır.
1- Kalça kireçlenmesi ve kalça ağrısı (Coxartroz): Genellikle 50 yaşının üzerinde olanlarda görülür. Kireçlenmenin en önemli sebebi yaşlılık olmakla birlikte başka bazı sebeplerde kalça ekleminde kireçlenme nedeni olabilir. Kalça eklemine yönelik darbeler doğuştan kalça Çıkığı, kalça ekleminin yangılı romatizmal hastalıkları, tümörleri ve iltihabi hastalıkları ve şişmanlık, hareketsizlik kalça ekleminde kireçlenmeye yol açabilirler.
Kireçlenmeler içinde insanın yaşamını zorlaştıran ve en çok ağrı veren, kalça kireçlenmesidir. Kalça kireçlenmesi kalça hareketlerini büyük oranda sınırlar ve oturup, kalkma, yürüme güçleşir. Hasta genellikle ilk ağrıyı ayakkabısını bağlarken veya merdiven çıkarken duyar. Kalça ekleminden başlayan ağrı kasığa ve dize yayılır. Bazen uyluğun dış kısımlarında uyuşma ve keçeleşme olur. Bazen ağrı sadece dizde olabilir ve diz rahatsızlığı zannedilebilir. Kireçlenme nedeniyle kalçanın hareketleri sınırlı ve ağrılıdır. Özellikle kalçanın yana açılma hareketi ve dışa, içe dönme hareketleri ağrılıdır. Kalça civarındaki kaslar sertleşmiş, zayıflamış ve hassaslaşmıştır. Başlangıçta ilk hareketlerde olan ağrı zamanla istirahatte de ortaya çıkar. Hatta hastanın uykusunu engeller. Hasta yürümekte zorlanır. Topallayarak yürür. Merdiven çıkamaz. Zamanla kalça eklemi tamamen kireçlendiğinden bacak kısalmış gibi durur ve hasta o tarafta parmak ucuna basarak yürür. Zamanla bel bölgesi de etkilenir. Belde eğrilikler ve bel kaslarında sertleşmeler olur.
Kalça bacak ağrısı
Röntgende kalça eklemi aralığında daralma, eklem yüzlerinde beyazlaşmalar, kistler, yeni kemik çıkıntıları ve eklemde şekil bozuklukları görülür. Kalça kemiği ağrısı.
Kalça kireçlenmelerinde hastanın hastalık hakkında bilgilendirilmesi ve koruyucu bazı önlemlerin alınması gerekir. Şişman hastalarda kilo verdirilmesi, hareketsiz kalınmaması, soğuk ve rutubetli ortamdan uzak durulması ve ağır, yorucu işler yapılmaması tavsiye edilir. Ağrılı dönemlerde istirahat, antiromatizmal ve ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar tavsiye edilir. Fizik tedavi programı içinde yüzeysel ve derin ısıtıcı araçlar kullanılır. Kalça kireçlenmesi olan hastalar kaplıca tedavisinden çok faydalanırlar. Özellikle kalça eklemi civarındaki kasları gevşeten ve kuvvetlendiren egzersizler çok önemlidir. Düzenli yapılan egzersizlerle kalça eklemi civarındaki kaslar güçlenirse vücudun ağırlığı ekleme ve kemiklere değil kaslara taşıtılır ve hasta rahatlatılmış olur. Tedavilere cevap alınmayan hastalarda cerrahi olarak eklem temizlenir veya protez takılır.
2- Kalça ekleminin yangılı romatizmal hastalıkları: Kalça ekleminin içini döşeyen sinoviyal zar romatizmal hastalıklarda etkilenmekte ve ağrıya yol açmaktadır. Özellikle ankilozan spondilit, romatoid artrit, ateşli romatizma, gut, ve bazı metabolik hastalıklar sinoviyal zarda yangılanmaya yol açabilirler. Bazende sebebi bulunmayan yangılamalar olabilir. Bu grup hastalıklarda hastalığın ağırlığına göre eklemde ağrı ve hareket sınırlılıkları ortaya çıkar. Bazen eklemde şişlik ve ısı artışı da olur. Diğer eklemlerde de benzer şikayetler vardır. Özellikle sabahları kalkınca ağrılar artar bir süre hareketten sonra ağrılar kısmen azalır.
Hastalığın başlangıç öneminde önemli bir röntgen bulgusu görülmeyebilir. Ancak kan tahlillerinde hastalığa özgü değişiklikler vardır.
Kesin sebebi ortaya konulduktan sonra antiromatizmal ilaçlarla tedavi mümkündür. İleri dönemlerde fizik tedavi uygulanır. Koruyucu önlemler tavsiye edilir.
3- Enfeksiyonlar ve bel kalça ağrısı Bazı enfeksiyonlar kalça ekleminde iltihaplanmaya ve ağrıya neden olabilir. Özellikle tüberküloz (verem) kalçaya yerleşebilir. Enfeksiyonlarda klinik belirtiler gürültülüdür. Tedavi mikrobun giderilmesine yöneliktir.
4- Doğuştan olan yapı ve şekil bozukluklan: Doğuştan kalça çıkığı, Perthes ve kalça ekleminin açısal değişiklikleri kalça ekleminde yüklenmelere ve ileri dönemlerde kireçlenmeye yol açarak ağrı nedeni olabilirler.
5- Kalça etrafındaki yumuşak doku romatizmaları: Kalça etrafında bulunan tendonlar, bursalar, yağ dokuları ve eklem kapsülünün yangılanmalanda kalça ağrısına yol açar. Hadisenin yaygınlığına ve ağırlığına göre eklemde ağrı ve hareketlerde sınırlılık görülür. İlaç ve fizik tedavi ile birlikte istirahat önerilir.
6- Tümörler: Kalça eklemindeki kemiklerden ve yumuşak dokulardan kaynaklanan iyi ve kötü huylu tümörlerde kalça ağrısı yapabilir. Tedavi tümörün cerrahi olarak çıkarılması iledir.
7- Yaydan ağrılar ve hamilelikte kalça ağrısı Bel bölgesinin ağrılı hastalıkları ve özellikle le bel fıtıklarının ağrısı, bazı damar hastalıklarının ağrıları ve bazı iç organ hastalıkları (idrar yolları ve barsaklarla ilgili) ağrıları kalçaya yayılabilir. Tedavi esas sebebin bulunarak giderilmesidir.