Anaflaktik Şokta Tedavi ve Bakım
Hava yolu açıklığı sağlanır ve oksijen verilir; Hava yolu açıklığını sağlamak için entübasyona gereksinim duyulabilir ya da trakeotomi açılabilir. Hekim bu işleri yaparken, hemşire hastanın yanında olmalı, sakinleştirmen ve destek sağlamalıdır. Hastaya oksijen, dakikada 6-10 litre gidecek şekilde ayarlanmalıdır.
Derhal bir damar yolu açılarak acil ilaçlar verilir; Hemşirenin, herhangi biranaflaksi durumuna karşı acil ilaçlarını önceden hazır bulundurması gerekir. Bu ilaçlar;
Epinefrin (Adrenalin): Cilt altı, kas içi ya da damar içine uygunabilir. Damar içi uygulamada ilacın sıvı içinde verilmesi daha uygundur.
Antihistamin: Anaflaksiye neden olan alerjik maddenin etkisiyle ortaya çıkan histaminin periferik etkisini önler. . Steroidler: Alerjik yanıtı baskılamak için verilir. . Aminofilin: Bronkospazmı önler. Damar içi yolla verilir, ilacın çok yavaş verilmesi ve kalp atımlarının monitörden izlenmesi gerekir. Çünkü bu ilaç kardiyak arreste neden olur.
Damar içi sıvı olarak, ringer laktat, serum fizyolojik ya da % 5 dekstroz solüsyonları kullanılır.
Hasta yakından izlenir;
Hastanın durumunu değerlendirmek amacıyla, yaşam bulguları beş dakika ara ile alınır, solunumu ve larenks ödemi belirtileri izlenir, kalp fonksiyonları monitörden izlenir ve tüm bulgular kaydedilir.
Uygun pozisyon verilir:
Anaflaktik şokta hipotansiyon da görüleceğinden en uygun pozisyon sırtüstü yatar pozisyon olup, bacaklar 20 derece yukarı kaldırılabilir.
Anaflaksi meydana getiren etmenle daha fazla temas önlenir: Anaflaksi, hastanın yediği bir maddeye karşı oluştuysa, gastrik la-vaj yapılır. Böcek sokması ya da enjeksiyona bağlı bir durum varsa ve eğer olanak varsa, bölgenin üzerine turnike uygulanır. Bu bölgeye adrenalin enjekte edilir.
Alerjisi olan hastalara ve ailesine, durumun tekrarlanmaması için eğitim yapılır.
Bu amaçla allerjen maddelerden uzak durmaları, yanlarında bunu belirtir bir kart ya da künye taşımalarının önemi anlatılır.