Bebek Nasıl Uyutulur?
Bebeği uyuturken nasıl yöntemlerden yararlanılabilir?
Bazı bebeklerin uyuyabilmek için daha çok, bazılarının ise görece olarak daha az yardıma ihtiyaçları vardır. Bazı bebekler etrafında olup bitenleri izlerken de kolaylıkla uyukuya dalabilirler. Eğer anne babalar bebeklerinin bu gruba girdiğini düşünüyorlarsa, yapabilecekleri en iyi şey, bebeklerinin uykusunun geldiğini gözlemledikleri anda onu yatağına koymak olmalıdır. Yatağında kolayca uyuyabilmesi için de ya yatağının kenarında ya da yukarıda sarkan -yani bebeğin kolaylıkla görebileceği bir yerde- bazı şekillerin, resimlerin olması bebeğin bu resimlere bakarak uykuya dalmasını sağlar. Eğer bu bir dönence ise dikkat edilmesi gereken, renkler arası kontrastların, belli paternlerin olmasıdır.
Bazı bebekler görsel uyaranlardan ziyade işitsel uyaranlarla kolaylıkla uykuya dalarlar. Onlar için de rahatlatıcı bir müzik kolaylıkla uykuya dalmalarını sağlar.
Bebek Uyutma
Bazı bebeklerin uyumaları için aktif uyaranlara ihtiyacı vardır. Emme aktif bir uyarandır. Bebekler için emmenin yatıştırıcı, uykuya geçişi kolaylaştırıcı bir işlevi vardır. Bu tür bebekler genellikle annelerini yanılgıya düşürürler. Anne bebeğinin emme ihtiyacını onun aç olduğu şeklinde yorumlayarak bebeğini emzirmeye başlayabilir. Böyle bir durumda bebek rahatlayarak uykuya dalabilir. Ancak bunun bir sakıncası vardır: Bebek daha sonra annesini emmeden uykuya dalmakta zorluk yaşamaya başlar. Bazı aileler doğabilecek böylesi bir zorluktan rahatsız olmayarak bunu günlük rutinlerinin bir parçası olarak görürken, bazı aileler bebeklerinin annelerini emerek uyuma alışkanlığı edinmesini istemeyebilirler.
Anne babalar bebeklerini beslemede deneyim kazandıkça zaman içinde bebeklerinin gereksiniminin açlık mı yoksa emme ihtiyacından mı kaynaklandığını daha iyi fark edebilirler.
Emerek rahatlayan ve kolay uyuyabilen bebekler yumruklarını ya da parmaklarını emmeye başlarlar. Eğer bebek kendisini yatıştırarak, uyumasını sağlayacak bir yöntemi kendisi keşfedemediy-se bu kez aileler emziği kullanabilirler.
Bazı bebekler uyuyabilmek için direkt fiziksel desteğe ihtiyaç duyarlar. Sözgelimi, bazı bebekler uykuya dalış sırasında kendi kol ve bacaklarının ani hareketleriyle kendi kendilerini uyandırabilirler. Bebeğin kendi kendisini uyandırmaması için yakın zamana kadar anne babalar bebeklerini yüzükoyun yatırıyorlardı. Ancak daha sonra bebeği yüzüstü yatırmanın ani bebek ölümlerine neden olduğunun anlaşılması ile bu yöntemin anne babaların kaçınması gereken bir yöntem olduğu ortaya çıktı. Bebeklerin sırtüstü yatırılması ani bebek ölümü sendromu riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Bebeğin ani hareketleri nedeniyle kendi kendisini uyandırmasına engel olmanın bir yolu bebeği sıkmadan, gevşek, başı açıkta kalacak şekilde sarmaktır. Bebeğin terlemeyeceğinden ve çok sıkı sarılmadığından emin olunması gerekir. Bebek bir battaniyeyle değil, ince bir bezle, kolları göğsünün üzerinde kalacak şekildeki sarılmalıdır, kollarını rahatça oynatabilmeli ve başı mutlaka açıkta kalmalıdır.