Su çiçeği Hastalığı, Çocuklarda Su Çiçeği Hakkında Bilgiler
Suçiçeği nedir, herpeszoster adlı bir virüsün neden olduğu, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamıkçık gibi bir "damlacık enfeksiyonu"dur. Hastalığın kuluçka dönemi, iki hafta sürer ve çocuk, hastalığı dökmeden bir gün öncesinden başlayarak döküntüler kabukla kaplanana dek hastalığı bulaştırır.
Su Çiçeği Hastalığı Belirtiler
Hastalığın karakteristik belirtisi, rahatsız edici, kaşınan ve gövdeden başlayarak kulakları ve ağzı da içermek üzere yüze ve kollarla bacakların üst kısımlarına yayılan döküntüdür. Küçük, pembe noktalar şeklinde başlayan döküntülerin içleri zamanla su toplar. Döküntüler, daha sonra patlar ve kabuk bağlar. 7-10 gün sonra dökülen kabukların bıraktığı pembe renkli izler, kısa sürede kaybolur. Döküntü, bedenin her yerinde birden değil de değişik yerlerinde, sırayla, parça parça ortaya çıkar. Bu nedenle beden üzerinde, değişik aşamalardaki döküntüler bir arada görülebilir. Çocuk, kaşınma yüzünden rahatsız olabilir. Hastalık, genellikle hafif ateş yapar.
Su Çiçeği Hastalığı Tedavisi
Tedavi, kaşınmanın verdiği rahatsızlığın kalaminli losyonlar sürülerek ve hafif uyuşturucular verilerek giderilmesinden oluşur.Döküntülerin, kaşıma nedeniyle iltihaplanması dışında önemli bir komplikasyonu görülmez. Sürekli iz bırakan yaralara dönüşebileceği için bu tür iltihapların oluşmasına izin verilmemelidir.