Çocuklarda Boğmaca Hastalığı ve Boğmaca Hakkında Bilgiler
Boğmaca, bulaşıcı çocuk hastalıklarının en ciddilerindendir ve özellikle küçük bebeklerde, önemli sorunlara neden olabilir. Kuluçka dönemi, 7-10 gün sürer. Çocuk, hastalığı belirtiler ortaya çıktıktan sonra 28 gün süreyle bulaştırır.
Çocuklarda Bebeklerde Boğmaca Belirtileri
Hastalık, olağan öksürük ve biraz sulu ve gürültülü burun akıntısıyla başlar. Birkaç gün sonra çocuk, her nefes verişinde birkaç kez öksürmeye başlar. Bu aşamada öksürük, kendiliğinden başlayabilir ya da örneğin çocuğun kucağa alınması, öksürüğün başlamasına neden olabilir. Sonra da çocuğun nefes almasına olanak vermemecesine sürebilir. Öksürük bitince çocuk, gürültüyle nefes alır. Ancak özellikle küçük bebekler, nefeslerini tazeleme olanağı bulamayabilirler. Öksürükle birlikte genellikle kusma da görünür. Tedaviye karşın hastalık, haftalarca ya da aylarca sürebilir. Hastalığın başlıca komplikasyonları, grip ve kulak iltihaplarıdır.
Boğmaca Tedavi, Boğmaca Tedavisi
Bu hastalık için geliştirilmiş özel antibiyotik tedavisine zaman yitirilmeden başlanmalıdır. Ancak öksürük, uzun süre geçmez ve olağan öksürük şuruplarından etkilenmez. Hafif bir sakinleştirici ilaç, genellikle yararlıdır. Sürekli kusma, beslenmeyi güçleştirebilir. Bu durumda, yiyecekler, sık sık ancak az miktarda verilmelidir.Anneden hiçbir bağışıklık geçmediği için, bebeklerin boğmacaya karşı olabildiğince erken aşılanmaları, yararlı olacaktır.