Çocuklarda Boğmaca Hastalığı

Çocuklarda Boğmaca Hastalığı ve Boğmaca Hakkında Bilgiler

Boğmaca, bulaşıcı çocuk hastalıklarının en ciddilerindendir ve özellikle küçük bebeklerde, önemli sorunlara neden olabilir. Kuluçka dönemi, 7-10 gün sürer. Çocuk, hastalığı belirtiler ortaya çıktıktan son­ra 28 gün süreyle bulaştırır.

Çocuklarda Bebeklerde Boğmaca Belirtileri

Hastalık, olağan öksürük ve biraz sulu ve gürül­tülü burun akıntısıyla başlar. Birkaç gün sonra çocuk, her nefes verişinde birkaç kez öksürmeye başlar. Bu aşamada öksürük, kendiliğinden başlayabilir ya da örneğin çocuğun kucağa alınması, öksürüğün baş­lamasına neden olabilir. Sonra da çocuğun nefes al­masına olanak vermemecesine sürebilir. Öksürük bitince çocuk, gürültüyle nefes alır. Ancak özellikle küçük bebekler, nefeslerini tazeleme olanağı bulama­yabilirler. Öksürükle birlikte genellikle kusma da gö­rünür. Tedaviye karşın hastalık, haftalarca ya da aylarca sürebilir. Hastalığın başlıca komplikasyonları, grip ve kulak iltihaplarıdır.

Boğmaca Tedavi, Boğmaca Tedavisi

Bu hastalık için geliştirilmiş özel antibiyotik te­davisine zaman yitirilmeden başlanmalıdır. Ancak ök­sürük, uzun süre geçmez ve olağan öksürük şurupla­rından etkilenmez. Hafif bir sakinleştirici ilaç, genel­likle yararlıdır. Sürekli kusma, beslenmeyi güçleştirebilir. Bu durumda, yiyecekler, sık sık ancak az miktarda verilmelidir.Anneden hiçbir bağışıklık geçmediği için, bebeklerin boğmacaya karşı olabildiğince erken aşılanma­ları, yararlı olacaktır.