Tik Nedir, Tik Hastalığı, Çocuklarda Tik Tedavisi
En çok baş ve yüzde görülen, aniden ve kişinin elinde olmadan yapılan hareketlerdir. Genellikle 6-13 yaş arasında görülmekle beraber, daha sık 6-7 yaşlarında başlar ve 12 yaşına doğru sıklığı artır. Yüzdeki bir kas grubu birden kasılır ve gevşer. Bedenin çeşitli bölgelerinde olur.
Kişi isterse bir süre durdurabilir. Uyku da yokdur.
Yüzde: Göz kapağını kırpmak, kaş, alın derisi, burun kanatlarını, dudak, dil, yanak oynatmak veya kıvırmak.
Başta: Başı öne, arkaya eğmek, sallamak, omuz silkelemek.
Diğer: Yutkunmak, soluk çekmek, öksürmek, hıçkırık, ses çıkarmak, tükürmek, bir söz söylemek...
Tiklerin çoğunun kaynağı ruhî sıkıntılardır. Tik iç ruhi sıkıntının bir boşalımıdır. Gizli kalmış bir isteğin, sıkıntının yerine geçmiştir. Çok kez tik, önce yapılan bir hareketin, alışkanlığın sonra içe atılıp bastırılmasının dışa dökülüşüdür.
Tikli çocukların ailelerinde, mükemmelcilik tutkusu, aşırı baskı ve sertlik, ailede huzursuzluk ve çocuğa karşı tutumdaki kararsızlık obsede anne ve baba gibi durumlar sıktır. Tikli çocuklar çok kez aşırı hareketli, sıkıntılı, çağına göre daha çocuksudur.
Tedavi: Aile ortamı incelenip sakinleştirilmesi ve çocukla psikoterapik görüşmeler çok kez yeterlidir. Yarısı da kendiliğinden geçebilir. Obsede kişilik yapısı olan inatçı olaylarda uzun psikoterapi gerekebilir. Yatıştırıcı ilaçların da faydası olabilir.