Tıraşlama Sonucu Yapılan Eksizyonlar
Bu işlem sadece benign, kabarık ve kubbe şeklinde (örn; stabil melanositik nevüsler) olan lezyonlar için uygundur. Çünkü geriye biraz anormal doku bırakılır. Lokal anesteziden sonra lezyon, deri ile aynı düzeyde eksize edilir. Eksizyon bölgesi daha sonra bir elektrokoter alet ile hafifçe yakılır. Çıkarılan doku histolojik incelemeye gönderilir.
Küçük Tümörlerin Eksizyonu
Benign benler, dermatofibromlar ve küçük bazal hücreli karsinomlar, yuvarlak insizyonlarla kolayca çıkarılabilen lezyonlardan bazı örneklerdir.
Lezyon kenarlarından en az 3 mm daha geniş alınmalıdır. Sonra eksizyon kenarlarını germeden ipek veya sentetik dikiş materyaliyle dikilir. İnsiz-yon gövdede ve ekstremitelerde Langer çizgileriyle, yüzde kırışıklık çizgileriyle paralel olursa, skar görülme ihtimali minimal olur. 12-30 yaş arası bazı hastalarda omuz, kolların üst kısmı ve göğüs ön kısmında keloid skarlar gelişebilir.
Sistematik Tedavi
Birçok hastada topikal tedaviler de kullanılabilir. Bu nedenle, topikal ile sistemik tedavi arasında karar verilmelidir. Önemli bazı hususlar aşağıda vurgulanmıştır.
Sistemik ajanların yan etki riski genellikle topikal ajanlardan daha fazladır
Sistemik ajanlar genellikle topikal ajanlardan daha etkilidir Sistemik tedavilerin yan etkilerinden korktuklarından çoğu hasta topikal tedaviyi tercih eder
Bazı hastalar topikal tedaviden hoşlanmaz ve sistemik tedavilerin yan etki riskine katlanırlar
Yaygın deri hastalığı olanlar, yaşlılar ve genel durumu bozuk hastalarda topikal tedavi kullanılışlı değildir.
Bu seçenekler hastalarla birlikte konuşulmalıdır.