Soğuğa Bağlı Hasarlar
Soğuk ısırması parmak, burun veya kulaklarda oluşan akut doku nekrozunun soğuk ile tetiklenebilen bir iskemi formudur.
Soğuk Şişlikleri
Birleşik Krallık'ta çok rastlanan soğuk şişliği, diğer ülkelerde nadir görülür. Bu durum "nemli soğuğun" etkisiyle oluşur ve arkasında ısınma takip eder. Lezyonlar parmaklarda ve bazen başka yerlerde görülebilen, hafif kalkık, koyu kırmızı veya leylak renginde ağrılı ve/veya kaşıntılı şişlikler olarak ortaya çıkar. Özellikle genç kadınlar ve yaşlılar etkilenir. Tek etkili tedavi sıcak tutmaktır.
Raynaud fenomeni, Reynaud Fenomeni
Parmak arterlerinin soğuğa karşı olan ve sık rastlanan bu ilginç cevabı, diğer birçok hastalığa bağlı olarak veya altta yatan belirgin bir durum olmaksızın ortaya çıkabilir.
Genelde parmaklar soğuğa maruz kaldıklarında, şiddetli bir beyazlık hali alır. Belli bir süre sonra pembeleşip yavaşça morumsu bir renk alır ve bütün bu süreç yaklaşık 30 dakika sürer. Bu durum çok ağrılıdır ve kış aylarında hastaları iş yapamaz hale getirebilir. Ağır vakalarda parmaklarda doku kaybı ve incelme ile birlikte atrofik değişiklikler meydana gelir. Enfeksiyonlar ise sık rastlanan komplikasyonlardan bir tanesidir.
Altta yatan sebep bulunamaz veya ortadan kaldırılamaz ise elleri sıcak tutmaya ve vazodilatasyon oluşturmaya yönelik semptomatik tedavi yapılır. Elektrikle ısınan eldivenler, oral inozitol nikotinat, nifedipin (5-10 mg, günde üç defa) ve oksipentifilin (400 mg, günde iki veya üç defa) tedavileri bu hastalara yardımcı olabilir.
Sıcağa Bağlı Hasarlar
Kronik ısınma deride hasar yapar ama bu durum çok iyi karakterize edilmemiştir. Solar spektrumda kızılötesi ışınlar kronik foto hasarda bir rol oynayabilir, ancak bu rolü tespit etmek zordur. Kronik ısı hasarı daha çok bacak ön kısmında ve sık ısıtılan bölgelerde görülür. Bu duruma eritema ab iğne adı verilir. En belirgin bulgu kahverengimsi kırmızı ağsı pigmen-tasyondur ama tutulan bölgelerde keratozlar ve hatta skuamöz hücreli karsinomlar bile görülebilir.