Viral Enfeksiyon Herpes Simpleks Tip 1-2

Viral Enfeksiyon Nedir, Viral Enfeksiyonlar

Herpes Simpleks

Bu enfeksiyon, tip I ve II antijenik formu olan küçük bir DNA virüsü ile oluşur. Tip II herpes simpleks genital bölgeyi tutar, tip I ise yaygın görülen yüz, orofarenksin ve nadir diğer bölgelerdeki herpetik enfeksiyonların etkenidir.

Ağır geçen ilk enfeksiyon stomatit, sistemik rahatsızlık ve ateş ile çoğunlukla çocuklarda görülür. İyileşme yaklaşık 10 günde olur. Bazı olgularda herhangi bir zamanda herpes enfeksiyonu tekrarlar. Hastaların yüzde 20'sinde tekrarlayan veziküller (bunlara soğuk algınlığı yaraları da denir) görülür; böyle denmesinin sebebi bağzı ateşli hastalıklar tarafından tetiklenir olmasıdır. Güneşlenme de bunu tetikleyebilir. Lezyonlar genellikle ağız etrafında veya dudak üzerinde görülür. Gruplaşmış, hassas ve/veya ağrılı papüller veya papüloveziküller çıktıktan sonra birleşerek, kabuklu bir erozyonu oluşturur. Rahatsızlığın başladığı ilk günden, makûlün görüldüğü son pembe lezyona kadar geçen yaklaşık süre 7-14 gündür.

Genital herpes, glans penisi ve korpusu etkiler. Kadınlarda genellikle vulval bölge veya labium minör tutulur. Ama lezyonlar kalçada veya pubisin üst kısmında da görülebilir. Periyodik olarak, mensturasyon ile birlikte görülebilir.

Bu hastalık cinsel ilişki ile bulaşır ve çok yaygın görülmeye başlanmıştır. Lezyonlar çok ağrılı olduğu için, cinsel aktiviteye engel olur.

Veziküller epidermal hücre dejenerasyonu sonucu oluşur ve lezyondan alınan örnekte dejenere hücrelerin görülmesi tanıya yardımcı olabilir. Tanı için, aynı zamanda herpes virüsüne karşı antikor kullanarak immünof-loresans boyama yapılabilir.

Tedavisi

Hastaların çoğunda tedaviye gerek yoktur. İdoksuridin bir viral metabolik antagonist olup hastalığın erken evresinde % 5 losyon formunda sık kullanılırsa hastalık süresini kısaltabilir. Asiklovir (% 5 krem) erken başlanırsa ve günde 5-6 defa kullanılırsa atağı kısaltmak için en etkili ajandır. Ağır enfeksiyonlarında asiklovir oral (200 mg günde 5-6 defa) olarak kullanılabilir. Famsiklovir'in de benzer etkisi vardır.