Cevre Kirliligi Nedenleri İle İlgili

Çevre Sağlığını Etkileyen Faktörler, Çevre Kirliliği Nedenleri

Çevre sağlığını etkileyen birçok etken bulunmaktadır. Bunlar:

1) Kimyasal atıklar: Aseton, tiner, katran, deterjanlar, böcek öldürü­cüler ve boyalardır.
2) Hızlı nüfus artışı: Nüfusun hızlı artmasına bağlı olarak fert başı­na düşen tüketim maddelerinin artması ve oluşan atıklardır.
3) Çöpler: Gelişmiş ülkelerde her insan günde 1 kg çöp üretmekte­dir. Gelişmiş ülkeler bu sorunla ilgili çeşitli kararlar almasına kar­şılık birçok ülkede bu durum potansiyel tehlike oluşturmaktadır.
4) Avcılık: Kontrolsüz avlanma, birçok türün neslinin tükenmesi tehlikesini ortaya çıkarmış bu da doğal dengenin bozulmasına se­bep olmuştur.
5) Denizlerin kirlenmesi: Her yıl yirmi milyon ton atık denizlere atılmaktadır. Bunun %90 kadarı kıyıya vurmaktadır. Petrol atıkla­rının denize dökülmesi doğal yapıyı bozmakta, canlı türlerini olumsuz etkilemektedir.
6) Nükleer Santraller: Günümüzde teknolojisi yenilenmeyen bu santrallerden çıkan sızıntılar oldukça tehlike oluşturmaktadır.
7) Otomobiller ve zehirli gazlar (hava kirliliği)
8) Endüstri Balıkçılığı: Büyük gemilerle yapılan balık avcılığında trol, dinamit gibi kullanılan araçlar balık yumurtalarını yok et­mektedir.
9) Ozon Tabakası: Deodorantlar, böcek öldürücüler; spreyler, floroklorokarbon gazı gibi maddeler ozon tabakasını delmekte buda zararlı güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşması anlamına gel­mektedir.
10) Plastikler: Doğada asla yok olmayan petrol kaynaklı yapılardır.
11) Sera Etkisi: Fosil yakıtlarının bilinçsiz kullanımı sonucu oluşan gaz bulutu; güneş ışınlarının geri yansımasını engeller; buna bağlı olarak dünya fazla ısınır.
12) Tarımsal Sorunlar: Suni gübreler, böcek öldürücüler başlıca kirli­lik nedenidir. Kanserojen etki gösterirler.
13) Ülkelerin Gelişmesi: Gelişmiş ülke insanlarının yapmış olduğu tüketim, gelişmekte olan ülke insanlarınınkinden 20 kat daha faz­ladır.
14) Ormanların yok olması: Başta orman yangınları olmak üzere çe­şitli faktörler ormanların hızlı bir şekilde yok olmasına neden ol­maktadır.
15) Zararlı alışkanlıklar (meraklar): Kadınların lüks tutkuları (kürk, fildişi tarak, yılan derisi çanta ayakkabı vs) ve bazı kimselerin sü­rat motoru kullanma merakı gibi duygular çevre sağlığını etkile­yen faktörlerdendir.

Ekosistem bir bütün olarak işler; bütünün bir parçasının bozulması, ekosistemin tümünü etkiler. Özellikle sanayileşmiş şehirlerde çevreye eklenen ve sağlığı bozan maddelerin sayısı oldukça artmıştır. Çevre sağ­lığını bozan tehlikelerin çoğu insan aktivitesi sonucu ortaya çıkar.

Kirlenme ile atmosfer, iklim, su, deniz, göl ve toprak gibi cansız çevre etkilenir. Cansız çevrenin olumsuz etkilenmesi doğrudan canlı çevreyi, organizmaları etkiler.

Hücre ve zarında biyokimyasal bozulmalar, metabolizmada doku ve organ bozulmaları, direnç ve üremede azalma, genetik çeşitliliğin azal­ması, populasyonların aktivitesi ve dinamiğinde değişme, komünitelerin ve tür çeşitliliğinin bozulması, besin zincirinin bozulması ve sonuçta ekosistemin bozulmasıdır.