Havalandırma Tesisatı
Konutlarda güvenliği tehdit edici unsurlardan biri de fena kokular, yüksek sıcaklık aşırı nemden meydana gelen sağlığa uygun olmayan hava şartlarıdır.
Fena kokular, canlıların terlemeleri, sigara dumanları, fabrikalardan ve bacalardan çıkan gazlar, elbiselerden yayılan kokular, kullanılan malzemenin kendi özelliklerinden kaynaklanan kokulardan meydana gelir.
Yüksek Sıcaklık;
1) Canlıların solunumunu arttırır.
2) Fena kokuların hızlı bir şekilde yayılmasını sağlar.
3) Terlemeyi arttırır.
4) Havanın çabuk kirlenmesine neden olur.
Aşırı nem ise;
1) İnsan vücudunun devamlı ısı ve su buharı vermesine sebep olur.
2) İnsan vücudunun konvaksiyon ve terleme ile attığı ısı miktarının azalmasını sağlar.
3) Solunum sıkışmasına ve havanın çabuk kirlenmesine sebep olur. Havalandırma insan sağlığını korumak ve insanların rahat çalışmalarını sağlamak amacıyla yapılır.
Havalandırma sistemleri; tabii havalandırma, suni havalandırma ve sıhhi tesisatlarda yapılan havalandırma diye üçe ayrılır.
1) Tabii (Doğal) Havalandırma Sistemleri
Bu sistemde, havalandırma, kapı, pencere, duman ve havalandırma bacası vasıtasıyla yapılır.
2) Suni (Yapay)Havalandırma Sistemleri
Bu sistemde, havalandırma vantilatör, aspiratör vb. araçlarla olur. Genellikle mutfak, banyo, wc gibi fazla koku olan yerlerde yapılır. Kirli hava, vantilatörlerle dışarı atılır.. Temiz hava, kapı ve pençelerden içeri girer. Mutfak aspiratörleri buna misal olarak gösterilebilir.
3) Sıhhi Tesisatlarda Yapılan Havalandırma
Sıhhi tesisat sistemi içerisinde açık hava basıncını sabit tutan, sifonda su kaybını, geciken su akışını ve malzemenin eskimesini önleyen, pis ve kirli su tesisatının bir kısmı olan boru ağına havalandırma boruları denir.
Havalandırma Kolonu: Pis su kolonunun, en üst kattaki uç malzeme bağladıktan sonra, çatı üzerine kadar çıkan kısmına havalandırma kolonu denir.
Ana Havalık: Havalandırma boru ağını, müstakil ve grup halinde uç malzemelerinden gelen havalıkların bağlandığı kısma ana havalık denir.
Tekli Havalık: Flavalandırma boru ağının, tek sifonlu havalandırma kısmanı tekli havalık denir.
Birleşik Havalık: Havalandırma boru ağının, aynı pis su istavrozuna bağlı iki uç malzemesi sifonunu havalandıran kısmına birleşik havalık denir.