Sodyum (Na) Nedir, Sodyum Özellikleri
Doku sıvılarının temel pozitif iyonudur. Başlıca görevi sıvı dengesini ve sinir hücreleri arasındaki iletimi sağlamasıdır. Aşırı terleme durumunda yeterince tuz alınmazsa ya da uzun süreli kusma ve ishal gibi rahatsızlıklar varsa vücut sodyum yetersizliğine gidebilir. Sodyum azlığının belirtileri; kas krampları, bulantı ile kusma ve baş dönmesidir. Aşırı yetersizlik şok veya koma ile sonuçlanabilir. Hiç işlenmemiş gıda tüketmezsek ve yemeklerimize tuz koymazsak günde alacağımız sodyum miktarı yarım gramı geçmez. Bu da sağlığı korumak için gerekli minimum miktardır. Oysa günde 3-7 gr arasında tuz almaktayız. Sodyumun fazla alımında yüksek tansiyon ve toksik etki görülebilir. Sodyum bakımından zengin besin kaynakları; tuzlu çerez türü gıdalar, zeytin, turşu, sarmalık yaprak, tüm salamura ürünleri, tuzlanmış balık, peynir, salam ve sosis et ürünleri, etsu tabletleri, soya sosu, kabartma tozu, karbonat, kolalı içeceklerdir.
Sodyum Dengesizliği
Kandaki sodyumun normalden yüksek ya da düşük olması
Belirtiler; Adale krampları, bilinç bulanıklığı, kuvvetsizlik, huzursuzluk ve endişe, nabız atışı ve kan basıncında değişiklik, doku şişmesi, uyuşukluk veya koma.