Lohusalik Donemi ve Laktasyon Nedir

Lohusalık Dönemi, Loğusa Kadın

Doğumdan sonra plasentanın atılmasından, üreme organlarının normale dönmesine dek geçen 6 haftalık süredir. Bu dönem deki kadına lohusa veya puerpera denir.

Lohusallık dönemde şu değişiklikler görülür:
Vajen yolu ile akıntı olur, bu akıntı loşi adım alır.
Üreme organlarının büyüklüğü ve pozisyonu normale döner buna involüsyon denir.
Süt salgılanması başlar ve devam eder, bu olaya laktasyon denir.

Loşi ve Karakteri

Loşi, doğumdan sonra uterusun desidua tabakasının vajina yolu ile kan ve serum şeklinde dışan atılmasıdır. Toplam miktan 400-1200 mi kadardır. Loşi ekşimsi bir kokuya sahip olup, içinde doku anıklan, serum, mukus, lenfatik sıvı, kan ve lökosit bulunur. Loşi involüsyon süresince farklı özellikler gösterir buna bağlı olarak değişik isimler alır.
a) Loşi rubra: İlk 3 gün içinde görülen loşidir. Fazla miktarda, kırmızı renkli, kanlı ve zaman zaman içinde küçük pıhtılar içeren bir özellik gösterir.
b) Loşi seroza: Loğusalığın 4. ve 10. günleri arasında görülen loşidir.
c) Loşi alba: Loğusalığın 10. gününden sonra az miktarda kirli beyaz-sanmtırak renkte, kokusuz loşidir. tnvolüsyıon tamamlanıncaya kadar sürer.

İnvolüsyon, Uterus İnvolüsyonu

Doğumdan hemen sonra fundus simfisis pubis ile umblikus arasında orta hattadır.
Doğumdan 6-12 saat sonra fundusun tepesi orta hatta umblikus seviyesindedir.
1. gün sonra fundus umblikusun 1-2 parmak altında hissedilir.
3. gün fundus umblikusun 3 parmak aşağısındadır.
8.gün simfisis pubisin 1-2 parmak üzerindedir.
12. günden sonra artık karından elle hissedilmez.
Serviks doğumdan 2 ay sonra tamamen normale döner.

Laktasyon Nedir, Laktasyon Dönemi Süresi

Bebeğin beslenmesi için gebelik süresince hazırlanmış meme bezlerinin doğumdan sonra süt salgılamasına laktasyon denir.

Memeler gebelik boyunca önce ovaryumlardan, daha sonra gebeliğin ilerlemesiyle plesantadan salgılanan hormonların (östrojen, progestsron, HCG ve diğer hormonlar) etkisiyle büyürler. Gelişen memeler süt salgılamak için hazurlanırlar. Gebeliğin son aylanna doğru memelerde süte benzer bir salgılama vardır. Beyaz, sarımtırak renkteki bu süte kolostrum (ön süt) denir. Kolostrum, bol miktarda vitamin ve koruyucu madde içerir.

Laktasyonda

Doğumdan sonra plasentanın vücuttan atılması ile hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu süt bezlerine etki ederek bunların süt salgılamasına neden olur
Süt salgılanmasının devam etmesi için, bebeğin memeyi emmeye hemen başlaması gerekir. Memenin emilmesiyle ilgili meme başındaki sinirlerin almış olduğu uyanlar hipofiz ve hipotalamustaki merkeze ulaşarak prolaktin hormonunun salgılanmasını sağlarlar.
Memelerde salgılanan sütün dışan çıkması ise, bir yandan çocuğun annesini emmesi, diğer taraftan emme refleksiyle hipofizden salgılanan oksitosin hormonunun süt kanallarındaki düz adele liflerini sıkıştırmasıyla olur.