Nükleer Kardiyoloji
5 tip tetkik yapılır;
1. Tec 99m pirofosfat: Akut myokard infarktüs bölgesinde çeken Ca ile pirofosfat birleşir. Sıcak nodul denir. 3 gr. ve üstünde ventrikül nekrozunu gösterir. O bölge %20-40 oranında besleniyor olmalıdır, infarktüs üzerinden 48 saat geçmelidir. By-pass dan sonra infarktüs geçirilip geçirilmediği de bu yolla yapılır. Fokal veya massif tutunma varsa tipiktir.
2. Myokard perfüzyon tetkikleri Bunun için Talyum201 kullanılır. Talyum K'a benzer. Aktif olarak alınıp verilebilir. İstirahatle ve ekzersizde görüntü alınır, infarktüste ilk 6 saatte önemlidir. Burada soğuk nodul görülür. Talyum sağlam yerlerde tutulur. Akut miyokard infarktüsü, iskemisi infiltratif miyokard hastalığı, ekzersizde myokard iskemisi talyum testiyle belirlenir.
Reversibl veya irreversibl defekt olabilir. Eforda alınan görüntüden 2-4 saat sonra yeni görüntü alınır. Defekt düzelmişse iskemidir. Defekt kaybolmamışsa skarı veya infarktüsü gösterir. Redistribüsyon denir.
3. MUGA (multigated-equilibrum) . Temografik tetkik yapılır. Kalbin sistol ve diastoluyle ayarlanmıştır. Global ve bölgesel ejeksiyon fraksiyonu, ejeksiyon ve doluş zamanı, duvar hareketleri, enddiastolik ve endsistolik volüm, yetmezlikler, kaçan volüm, ritm bozukluğunda anormal ventrikül aktivasyonunun kaynağı belirlenir.
4. First-pass radyonüklit ventrikülografi Sağ ventrikül ve santiar için değerlidir. Tec 99m kullanılır. Human albümine bağlıdır. Eritrosite de bağlanabilir. VCS'den verilir, ilk geçişi sırasında şant varlığını ortaya koyar.
5. NMR Nükleer magnetik rezonans-Vücuttaki atomların nükleer enerjilerine göre görüntü elde edilir.
Akciğerde perfüzyon sintigra-fisinde Tec 99m albümine bağlanarak verilir. Ventrilasyon sintigra-fisinde Xe 131 kullanılır. Pulmoner emboli için perfüzyon sintigrafisi kullanılır. Perfüzyon bozuk ven-tilasyon normalse embolidir. Tele normalken perfüzyon sintigrafisinde lober veya segmenter perfüzyon defekti varsa pulmoner emboli için tipiktir.
Kardiyolojide MRI, Cine-Ct ve Pet
Ekokardiycgrafi ve kadiyak sintigrafiden sonraki yeni non-invasive teknikler bilgisayarlı sine-tomografide [cine-omputed tomography (Cine-CT)], manyetik rezonans [Magnetic resonance imging (MRI)] ve pozitron emisyon tomografi [Positron emission tomography (PET)] dir. Cine-CT ve MRI hem anatomisini hem de fonksiyonunu kadiyak anjiyografiden daha detaylı göstermeleriyle önemlidir. PET ve MRI da miyokard metabolizması incelenebilmektir. Fakat cihazların henüz azlığı ve yaygın olmaması bu tekniklerin hastanelerde kullanımlarını kısıtlamaktadır. MRI diğerlerine oranla daha yaygın olmakla beraber kardiyak tanı için tam anlamıyla adaptasyonu henüz sağlanamamıştır.
Bilgisayarlı sine-tomografi'den aort diseksiyonu, aort anevriması, konstriftif perikardit, perikard kist veya tümörleri, primer veya sekonder kalp tümörleri, intra-kardiyak trombus koroner arter by-pass grefi açıklığının incelenmesinde, sol ventrikül anevrizması, sol ventrikül hipertrofisi, ventrikül fonksiyonu ve miyokard perfüzyonunun değerlndirilmesinde yararlandırılmaktadır. Manyetik rezonansla .yukarıdakilere ek olarak konjenital anomalilerden örneğin torasik aort anomalisi ve/veya koarktasyon, pulmoner atrezi, periferik pulmoner stenoz, tek ventriküllü atriyoventriküler anomaliler, ventrikül septum kalınlığ', ventrikül volümleri ve ayrıca kapak yetersizlikleri ve derecelendirilmeleri saptanabilmektedir. Pozitron emiston tomografisi ile iskemik kalp hastalığında miyokardin sağlam kısımları ve bölgesel kanlanması fark edilebilmektedir.