Masada hep birlikte yemek yenmesi nasıl sağlanabilir?
Özellikle çocuk küçük olduğunda yemek zamanlan aile içinde kolaylıkla bir kaosa dönüşebilir. Çocuğunuz masaya oturmayı reddedebilir, otursa bile sandalyesinde sürekli hareket ediyor olabilir, yemek istediği yiyecek ile masadan ayrılıp kendisine yemek için evde uygun olmayan bir yer seçebilir ya da ağzı dolu bir şekilde masanın altına girip orada kalmak isteyebilir. İşte bütün bu davranışlar bir anlamda çocuğun sınırları da test ettiği zamanlardır. Günümüzde anne babaların uzun saatler çalıştıklarını düşünecek olursak akşam eve geldiklerinde zaten çocukları ile geçirecekleri süre de oldukça azdır. Birlikte yemek ise aile bireylerin hepsinin bir araya geldikleri tek etkinliktir.
Yorucu bir gün sonrasında anne babalar eve geldiklerinde çocuk için gün yeni başlar. Çocuk, aslında bütün günü anne ve babayla yeniden buluşma beklentisi ile geçirmiştir. Bu nedenle de anne, baba ve çocuk arasında baştan kabul edilmesi gereken bir ritim, beklenti farklılığı vardır. Bu durum da doğal olarak anne ve babanın toleransını azaltır.
Evde belirli bir yemek zamanı olmasının ve birlikte masaya oturmanın çocuk açısından pek çok yararı vardır. Çocuk masada oturarak ailenin bir bireyi olduğunu görür ve aileyi bir bütün olarak deneyimler. Hele bir de yemek yeme eylemi aile bireylerinin birbirlerini dinlediği, birbirleri ile paylaşım içinde olduğu keyifli zamanlarsa çocuk böylesi bir buluşmadan duygusal ve sosyal olarak da beslenir.
Anne babalar belirli bir yemek yeme düzeninin yerleşmesinde genellikle çok ısrarcı olmazlar. Onların en çok ilgili olduğu şey çocuklarının bir şekilde bir şeyler yemesi, aç kalmamasıdır. O nedenle de çocuğunun nasıl yediği üzerinde pek çok anne baba durmaz. Aslında çocuk için yeme alışkanlığı daha kötüye gitmeden önce, daha iyiye gitmesi için kuralların bir an evvel hayata geçirilmesinde yarar vardır.
Çocuğa çok kısa ve basit cümlelerle masada oturup yemesi gerektiğini söyleyerek vermek istediğiniz mesajı çocuğunuza çok açık bir şekilde vermiş olursunuz. Ancak tabii burada çocuğunuzun ne kadar süre masada oturabileceği konusunda gerçekçi bir beklenti içinde olmanız gerekir. Ondan oturabileceği süreden daha fazla oturmasını beklemek çocuğu strese sokacaktır. Sözgelimi beş yaşının altındaki çocuklar için ortalama masada oturabilme süresi on beş dakikadır. Eğer çocuk yeterince yemişse ve artık masadan kalkmak istiyorsa zorlanmamak, aynı şekilde ağır yiyen bir çocuk da acele ettirilmemelidir.
Eğer şu ya da bu nedenle çocuğunuzla sorun yaşıyorsanız, çocuğunuz sizi dinlemeyi reddediyorsa o anda yapılabilecek en doğru şey çocuğu sorunun yaşandığı ortamdan birkaç dakikalığına uzaklaştırarak onun sakinleşmesini sağlamaktır. Bu kısa zaman diliminde yalnızca çocuğunuzun sakinleşmesini değil, davranışı üzerine düşünerek, sizden özür dilemesini de sağlamış olursunuz. Üstelik böylece o anda yaşanan gerilimin dağılmasını da sağlamış olursunuz. Böylece çocuk kuralın varlığını yaşayarak deneyimle-miş, söz konusu davranışın anne ve babası tarafından kabul edilemeyeceğini anlamış olur. Ancak burada anne babaların en çok dikkat etmeleri gereken şey, elbette çocuğa da haksızlık yapılmamasıdır. Zaman zaman anne babalar kendi yorgunluk ya da streslerinden ötürü normal çocuk davranışını yaramazlık olarak değerlendirip kolaylıkla cezacı bir tutum içine girebiliyorlar. Anne babanın yeterince hassas davranmayarak cezacı bir tutum sergilenmesi çocuğa kuralların varlığından çok anne baba davranışlarının tutarsızlığını anlatır, bu da çocuğu hırçınlaştırır.