Çocuğun uyku düzeni ile beslenme düzeni arasında bir ilişki var mıdır?
Beslenme ve uyku çocuğun yaşamında yalnız fiziksel anlamda değil duygusal anlamda da önemli süreçlerdir. Beslenme ve uyku çocuğun fiziksel olarak büyümesi, yaşamını sürdürebilmesi için şarttır. Beslenme ve uyku düzeni ile birlikte beslenme ve uyku alışkanlıklarının biçim ve niteliği çocuğun duygusal gelişimi açısından çok önemlidir. Beslenme ve uyku çocuğun beslendiği, bireyselliğini deneyimleyip geliştirdiği çok önemli iki kaynaktır.
Çocuğun davranışlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Çocuğun yalnızca beslenme alışkanlığına veya yalnızca uyku düzenine bakmak yetmez. Beslenme ve uyku çocuğun ruh sağlığını değerlendirirken üzerinde durulması gereken iki çok temel süreçtir. Beslenme ve uykuMüzeninin her zaman için birbirini etkilemesi söz konusu olmayabilir. Çocuğun uykuları düzenli iken beslenmede sorun yaşayabilir ya da tersi söz konusu olabilir.
Bütün anne babalar çocuklarının mutlu ve başarılı olmalarını isterler, onları büyütürken en büyük kaygıları da çocuklarının gelecekte mutlu olmalarıdır. Bütün çocuklar zaman zaman mutsuz olabilir ya da davranış sorunları yaşayabilirler ki bu çok doğaldır. Çocuğun davranışlarının her zamanki davranışlarından farklılık göstermesi birden ortaya çıkabilir ya da zaman içinde artarak da görülebilir. Her iki durumda da çocuğun en çok ihtiyacını duyduğu şey anlayış ve kendisi üzerine düşünebilen 'yetişkin' bir anne babanın varlığıdır.
Çocukların davranış ve duygularını ele alırken genel olarak beklenen, çocuğun oyun oynamaktan ve diğer gün içindeki faaliyetlerden, ailenin değer bireyleri ve diğer çocuklarla birlikte olmaktan keyif almasıdır.
Herkes yaşamının değişik dönemlerinde kendisini üzgün, kızgın ya da korku dolu hissedebilir. Fakat herkesin içinde bulunduğu duygu durumuna verdiği tepki farklıdır. Bazı çocuklar onları üzen ya da korkutan şey üzerine konuşmayı tercih ederken ve konuşabilirken bazı çocuklar bunu yapamayabilirler. Bazı çocuklar olumsuz duygularla kolay başa çıkamayabilirler. Dile gelemeyen duygular çocuğun davranışlarına, yeme ve uyku düzenine yansır. Anne babalar çocuklarının davranışlarının bir anlamı olduğu bakış açısıyla çocuklarına yaklaşmalıdırlar. Çocuğunuzun üzgün ya da kızgın olduğunu gözlemlediğiniz zamanlar onun size en çok ihtiyacı olduğu zamanlardır. Çocuğun içinde olduğu olumsuz duygularla başa çıkabilmesinde ona en yakın olan insanlardan alacağı destek çok önemlidir. Çocuklarda ruhsal bozukluklar zannedildiğinden çok daha fazla görülür. Eğer çocuğa erken dönemde yardım edilmezse bu yaşamının sonraki aşamalarında karşısına daha büyük bir sorun olarak çıkabilir.