Trombosit Süspansiyonu
Random donör ( Trombositten zengin plazma) : Bir ünite tarh kandan santrifüjle elde edilir. 50 - 60 mi lik volümde yaklaşık olarak 5 X 1010 trombosit bulunur. Bir ünite random donör trombosit süspansiyonunun erişkinlerde trombosit sayısını 2500 - 5000 / mm3 arttırması Beklenir. Erişkin bir insan için 6 ile 8 ünite random donör trombosit havuzlanarak minimal yeterli doz olan 3 x 1011 trombosit verilebilir. Havuzlama işlemi kan merkezinde yapılır.
Aferez donör; Vericinin aferez cihazına bağlanması ile toplanır. 200 - 25.0 mi lik voîüngde minimal 3 x 1011 trombosit toplanmalıdır. Bu da 6 -8 ünite randorrî"donör trombositine eşdeğerdir. Bir ünite aferez trombosit süspansiyonunun "alıcıdaki trombosit sayısını "15000 -30000 mm3 arttırması beklenir.
Saklama: Trombosit süspansiyonları mutlaka oda ısısında (22 ±2° C) sakiarimalı ve asla buzdolabına konulmamalıdır. Saklandğı sürece trombositler ajitatörde bulundurulmalıdır. Maksimum saklama süresi 5 dün olup infeksiyon riski nedeniyle en kısa sürede kullanılması
önerilir.
Endikasyon
Değişik nedenli trombositopenilerde trombosit süspansiyonu tedavisi trombositopeni yapan nedene ve hastanın trombosit sayısına göre planlanmalıdır. Bu nedenle trombosit süspansiyonu kullanmadan önce hematoloji konsültasyonu yapılması ve tedaviye birlikte karar verilmesi uygun olur.
Notlar
Trombosit süspansiyonu verilmesi için ABO kan grubu uyumu zorunlu değildir. Ancak daha etkin olması nedeniyle tercih edilmelidir. Menapoz öncesi kadınlara Rh uyumlu trombosit verilmelidir. Zorunlu durumda Rh (D) immunglobulin ile sensitizasyon önlenmelidir.
Aferez trombositi hazırlanacak donörde kan. donöründe olması gereken özellikler aranır. Bu donörden eritrosit almamak kaydı ile haftada 2 kez aferez trombositi hazırlanabilir. Aynı donörden trombosit sayısının 150 000 / mm3 ün üzerinde olması kaydı iie yıllık maksimum 24 kez aferez trombositi alınabilir.
Sık trombosit alması gereken hastalarda alloimmunizasyona bağlı trombosit süspansiyonuna direnç önemli bir sorundur. Bu nedenle böyle hastalara daima lökosit filtrasyonu yapılmış ve ışınlanmış kan ve trombosit süspansiyonları verilmelidir.
Lökosit filtrasyonu ve ışınlamanın yapılmış olması kaydı ile random donör veya aferez trombosit süspansiyonları arasında etkinlik bakımından farklılık bulunmamıştır
Trombosit süspansiyonu için kullanılacak lökosit filtreleri eritrosit süspansiyonu için kullanılanlardan farklı olup birbiri yerine kullanılmaz.