Anestezi Uygulamasi

Anestezi Uygulaması

Ameliyat saati geldiğinde hastalar ameliyathaneye alı­nırlar. Ameliyathaneler genelde bir veya birden fazla ameli­yat odalarından oluşan mikroplardan arındırılmış (steril) bir ortamdır.

Havayı filtre eden özel havalandırma sistemleri vardır. Ameliyat ve anestezi için özel gaz, elektrik tesisatı ile donanmıştır. Anestezi makinesi, monitörler ve diğer gerekli cerrahi alet ve cihazlar ameliyathanelerde bulunur. Sterili-tenin bozulmasını önlemek için özel kıyafetler ile ameliyat­hanelere girilir. Ameliyathanelere görevi olmayanlar girip çıkamazlar.

Anestezi Uygulama


Ameliyathaneye alınan hastalar genelde ameliyat masa­sına yatırılır. Uygun bir damara plastik bir iğne yerleştirilir ve serum takılır. Göğsüne veya sırtına EKG izlemek ve nabız sayısını saymak için elektrot denen cildi incitmeyen küçük düğme tarzında algılayıcılar yapıştırılır. Genellikle serum takılı olamayan kola tansiyon aletinin manşonu yerleştirilir. Bir parmağına kan oksijen doygunluğunu ölçmek için algıla­yıcı yerleştirilir. Başlangıç ölçümleri yapılarak anestezi fi­şine kaydedilir. Ameliyatın büyüklüğüne veya hastanın durumuna göre damarlara kateterler yerleştirmek gerekiyorsa bunun için anestezinin başlaması beklenir.

Her anestezi uygulamasının üç dönemi vardır.

Başlangıç veya İndüksiyon Dönemi: Genel anes­tezi için damardan bilinç kaybı yaratan ve uykuyu başlatan ilacın verildiği, bölgesel veya lokal anestezi için lokal anestezi ilacının uyuşukluğu sağlamak için omur ilik içine, etrafına veya diğer ana sinirler üzerine yahut doku arasına verildiği dönemdir. Ge­nel anestezide hasta uyduktan sonra ameliyatın tü­rüne bağlı olarak ağız içine veya soluk borusuna özel tüpler yerleştirilir, havayolu emniyeti sağlanıp hasta anestezi makinesine bağlanır. Lokal anestezide uyuşma sağlandıktan sonra hastaya bilincini bulan­dıran ve hafif uyku sağlayan sedatif veya uyku sağ­layan ilaçlar verilir.

Anestezinin Devamının Sağlandığı Dönem: Ameliyat veya işlemin sona ermesine kadar olan sü­rede anestezi uzmanının hastayı anestezi altında tutmayı sürdürdüğü dönemdir. Anestezi makinesi hastaya önce oksijen vermek ve yeterli solunum yaptırmak için gereklidir. Anestezinin devamı; ya anestezi makinesi aracılığı ile verilen inhalasyon ajanları veya damar yoluyla verilen kısa etkili güçlü analjezik ilaçlar yahut kısa etkili güçlü uyku yapan ilaçlar ayrı ayrı ya da birlikte verilerek sağlanır.

Anestezinin Sona Erdirildiği Dönem: Anestezi ilaçlarının kesildiği, etkilerinin sona ermesi için beklenildiği, tekrar bilincin veya duyumun geri gel­diği dönemdir. Bu gün anestezi ilaçlarının etkileri kısa sürmektedir. Genelde bu süre 10-15 dakika kadardır, ilaçların etki süreleri hastaların ilaçlan par­çalama ve kandan temizleme hızlarına da bağlıdır. Hastaların ilaçları etkisiz hale getirme hızları her hastada farklıdır. Bu nedenle anestezinin etkisinin ne zaman sona ereceği kesin olarak önceden belirlenemez.

Anestezi Sonrası hastalar hemen yataklarına gönderilmezler.

Ameliyathaneden çıkan hastalar genellikle derlenme odası adı verilen ve ameliyat odaları gibi gaz ve diğer dona­nımlar açısından eksiz olan ve ameliyathane içerisinde bulu­nan bölümlerde deneyimli sağlık personelinin gözetiminde bilinç yeterince açılıncaya, korunma refleksleri denen öksü­rük, yutma refleksleri normale gelinceye, adale gücü normale ulaşıncaya kan basıncının, nabzı, solunumun, kısaca yaşam belirtilerinin her şeyi ile normal sınırlarda olduğu saptanın-caya kadar gözlem altında tutulurlar. Bu arada ağrı duyul­maya başlanmış ise ameliyat sonrası ağrı tedavisinin ve diğer ilaç tedavilerinin başlangıç dozları da uygulanır veya daha sonra uygulanmak üzere planlanır. Bu işlem ameliyat olma­yan fakat tanı amaçlı endoskopik girişimler veya MR için anestezi verilen hastalar için de uygulanır. Ameliyatın sona ermesi ile anestezi ilaçlarının da etkileri hemen sona ermez. İlaçların etkisinden arınmak için bir süre daha zamana ihti­yaç vardır. Daha önce de işaret edildiği gibi her hastada farklı olan bu süre önceden belirlenemez. Ancak izlenerek etkinin sona erdiğine karar verilir.

Hastaların ilaçların etki­sinden kurtulmaları için geçmesi gereken sürenin uyanma veya derlenme odalarında tutularak tamamlanması ortaya çıkma olasılığı bulunan sakıncaların önlenmesini, çıksa bile gözden kaçırılmadan tedavi edilmesini mümkün kılar. Hastanın bu sürecin sonunda servisteki yatağına gönderilme ka­rarını anestezi uzmanı verir

Lokal anestezi altında yapılan örneğin katarak, benlerin alınması gibi ameliyatlarda bu süre ya daha kısadır veya hiç bekletmeye gerek olmayabilir. Ancak lokal anesteziye sedatif ilaçlar eklenmiş ise hastaların bir süre gözlem altında tutulmalarında yarar vardır.

Ameliyat türüne bağlı olmaksızın hastaların genel sağ­lık durumları ameliyat öncesinde çok bozuk ise hastalar ağır risk grubu içerisinde değerlendirilmiş yani ASA 4 ve daha yüksek risk grubu içerisinde yer alıyor ise bu hastaların ameliyat sonrasında bir süre yoğun bakım servislerinde yatı­rılmaları gereklidir. Ayrıca hastalar genel durumları çok kötü olmamasına rağmen açık kalp ameliyatı, majör batın veya beyin ameliyatı, akciğer ameliyatı, organ nakli gibi büyük bir ameliyat geçirecekler ise bu hastalarda ameliyat sonrası dö­nemde belli bir süre için doğrudan yoğun bakım servislerine alınırlar. Bu hastalara ameliyat sonunda uyandırma işlemi başlatılmaz. Çoğu kere yoğun bakıma giden hastaların ağız­larında intubasyon tüpü denen bir solunum tüpü veya benzeri solunum aparatları bulunur ve solunum makinesi eşliğinde ve tam monitörize koşullarda nakledilirler. Bu görüntü hasta yakınlarını endişelendiren ve ürküten bir görüntüdür. As­lında hastalan, yoğun bakıma göndermek ameliyatın hasta­lara getirdiği yükleri karşılamak ve onları olası tehlikelerden korumak içindir. Bunun; ameliyatın yarattığı yeni fakat es­kiye oranla farklı duruma uyum sağlamalarına yardımcı ol­mak, onlara bu kritik dönemde ileri teknoloji olanaklarını sunmak, ani gelişebilme olasılığı bulunan cerrahi sonrası komplikasyonları önlemek ve geç kalmadan tedavi etmek gibi hasta lehine olan sayısız avantajları vardır. Bu avantajların hasta yakınlarına anlatılarak onların endişelerini gider­mek gereklidir.