Obezitenin Tanımı ve Önemi
Obezite, dünyada hızla artan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır (DSÖ, 2004; Efil, 2005; Maskarinec, et al., 2006; Fouad & Rastam, et al., 2006). Vücudun yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının önerilen düzeyi aşmasıdır. Gelişmiş ülkelerde, aşırı vücut ağırlığı ve obezite, hastalık ve ölümlerin temel nedenidir.
DSÖ tarafından obezite, “Vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmıştır. Yetişkin erkeklerin vücut ağırlığının ortalama % 15-20’sini, kadınların % 25-30’unu yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranının % 25, kadınlarda ise % 30’un üzerine çıkması, obezite olarak tanımlanmaktadır.
Obezitenin oluşumundaki temel mekanizma, pozitif enerji dengesidir. Besinlerle alınan kalorinin fazla, harcanan kalorinin az olması sonucu vücutta biriken kalori, yağ dokusuna dönüşerek depolanmaktadır (Schooling, et al., 2006; Insel, et al., 2007). Yağ dokusunun aşırı artması sonucu ortaya çıkan, tedavi edilmediği takdirde birçok organ ve sistemi olumsuz etkileyen kronik bir durumdur.
Kaynak; http://zehirlenme.blogspot.com