Cocuklarda Aglama Sinir Hastaliklari

Çocuk ve Bebeklerde Ağlama, haykırmalar

Çocuklarda şiddetli ağrı, müthiş ağlama ve feryat krizleriyle kendisini belli eder. Bu ağlamanın, anne-babasının ilgisini çekmek is­teyen çocuğun şımarıklık ağlamalarıyla hiç­bir ilgisi yoktur. Çevrenin paniğe kapılması ve korkusunu, sıkıntısını ifade etmesiyle, nö­bet daha da şiddetlenir. Çocuğun ağlamala­rına yüzünün sapsarı solması da eşlik eder­se, bunu bir tehlike işareti olarak kabul et­mek gerekir.



Dikkat! Çocukların çoğu, çevresindekile­rin davranışları kendilerini buna iterse, ağla­malarının şiddetini daha da artırır. Dolayısıy­la acısının gerçek önemini ortaya çıkarmak gerekir.
Anne-babanın güven verici davranışları­na rağmen çocuk bağırmaya ve inlemeye de­vam ederse, neresinin ağrıdığı araştırılmalı­dır: "Göster yavrum, neren uf olmuş!" uya­rısına, çocuk birçok yerini göstererek yanıt ve­rirse, aslında sizinle biraz eğleniyor demek­tir: Bütün bu noktaların birden ağrıması imkânsızdır. Kendisini bunun için azarlamayın, çünkü gelecek sefer "dikkatinizi çekmek" için başka şey icat edecektir.

Daha küçük bebeklerde ağlamalar ciddi­ye alınmalıdır: Bir süre durduktan sonra feryat-figanın düzenli denecek aralıklarla ye­niden başlaması, sinsi bir ağrının belirtisidir.

Tedavi ve Yapılması gereken

Önce sebebin somut bir şey olup ol­madığını araştırın (bezindeki iğnenin bat­ması gibi)...
Kulaklarının arkasına hafifçe dokuna­rak, ağrının şiddetlenip şiddetlenmedi­ğini kontrol edin (kulak iltihabı).

Başka belirtiler araştırın:
— Biberonu reddetmek;
— Ateş yükselmesi...
Ağlama ve feryat devam ediyorsa, ço­cuğu doktora götürün.

Çocuklarda Sinirlilik ve Sinir krizleri

Çocuklarına aşırı düşkün bazı ailele­rin çocukları, karakterlerine göre şidde­ti değişen etkileyici gösteriler eşliğinde, "öfke nöbetleri" geçirebilirler: Öksürük krizi, nefes kesilmeleri, çırpınmalar, kısa süreli bayılmalar, "hıçkırık spazmları" gibi. Anne-babanın tarafsız bir şefkat ifa­desi, çok kez bu isyanları geçirmeye ye­ter.Buna karşılık telaşa kapılmak, üzül­düğünü belli etmek, çocuğun gösterisi­ni şiddetlendirebilir.