Yaralar, Yaralanmalar
Yara, Deri üzerindeki her türlü tahribat sonucu (iğne, kesilme veya çizilme) meydana gelen açılma bir yara olup, buradan vücuda mikrop girebilir. Bu nedenle yaralar çok çabuk temizlenmelidir. Bir yaranın geleceği, ilk pansumana bağlıdır. Yaralar genellikle mikrop kapmakla birlikte, alınacak önlemler yaranın basit bir kesikle, karın nahiyesinde ciddi bir yara oluşuna göre değişir.
Basit yaralar ve Yaralanma
Küçük kesikler veya yüzeysel çizilmeler olup, fazla kirlenmeyenlerdir.
Her türlü enfeksiyon ihtimalini ortadan kaldırmak için basit bir sıyrığın bile tedavisi gerektiğini anımsatalım. Özellikle çocuklarda görülen bu sıyrıklar, hafife alınmamalıdır.
Av kazaları
Her yıl av mevsiminde av kazaları nedeniyle hastaneye başvuranların sayısı artar. Basit korunma kurallarına riayet edilse, av kazaları hiç vuku bulmayabilir. Av kazası yaraları, uzun sürecek yaralar açar: Saçmalar dağılarak vücuda girdiğinden, cerrah bütün kurşun parçalarını çıkartamaz.
Bütün kazalardaki gibi, bunda da acil önlem şarttır: Yaraya kompresyon yapmak şok durumunu önlemek
Tedavi ve Yapılması gereken
Yaraya dokunmadan önce elleri iyice yıkamak ve tırnak aralarını fırçalamak gerekir. Mümkünse alkolle dezenfekte de edilmelidir. Sonra kurulamadan,'havada kurutun.
Temizleme ve dezenfeksiyon
• Bir yarayı dezenfekte etmek için, önce çevresini su ve sabunla yıkayın. Veya sıvı bir antiseptikle silin.
• Ardından yaraya merkezinden çevresine doğru renksiz bir antiseptikle kompres yapın. Pamuk kullanmayın, çünkü parçacıkları yaraya yapışabilir. Kompresler, gerektiği kadar yapılmalıdır.
• Yara vücudun tüylü bir yerindeyse, önce tüyleri kesin. Gözle görülebilen yabancı cisimler (kum gibi) çekilip, Özenle alınmalıdır. Fakat derin saplanmış olanları çıkartmaya kalkışmayın. Bunlar acilen doktora gösterilmelidir.
• Yara kanıyorsa, derhal kompresli pansuman yapın
Tetanoza karşı önlem alın
Yaranın kontrolü
• Pansuman her 24 veya 48 saatte bir tekrarlanmalıdır. Bir antiseptik, ılık su veya eterle ıslatılarak yumuşatılır ve açılır.
• Yara yeniden temizlenir ve yeni pansuman konmadan, yaranın sıcak, kırmızı, ağrılı ve gergin olup olmadığına bakılır.
• Yara bir sıyrıksa, açık bırakılmalıdır. Böylece kuruması daha kolay olur ve enfeksiyon önlenebilir.
• Cerahat toplayan ve enfeksiyon kapan her yara, mutlaka doktora gösterilmelidir.