Duş Tedavisi, Duşlar ve Tedavi Amaçlı Kullanımı
Basınçsız ve soğuk su ile yapılan duşlar kan dolaşımının uzun süre etkilenmesini sağlar. Damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp ve dolaşım bozukluklarının yanı sıra birçok hastalıklara iyi gelir, ancak ateşli hastalıklarda ve guatr hastalığında uygulanması sakıncalıdır.
Duş için gerekli araç-gereç: Duş için büyük bir çaydanlık ya da 2 santim çapında lastik bir hortum yeterlidir. Lastik hortumun ucu yukarı doğru tutulduğundan suyun bir el genişliği kadar yüksekten akması sağlanır ve böylece gerekli olan basınçlı su elde edilmiş olur. Hortum, vücuttan 10-15 santim kadar uzakta tutulmalıdır. Basınçlı su önce omuzlara yarım dakikadan iki dakikaya kadar akıtılır ve bu arada düzenli solunum yapılır. Duşlar soğuk ya da değişken ısılarda olmak üzere iki şekilde yapılır. Değişken su ısısı 10-15 ya da 3042 derece olarak ayarlanmalıdır.
Şimşek duşlar: Bu tip duşlar 4-5 metre uzaklıktan yapılır ve su hortumunun ucuna yarım santim çapında madenden yapılmış bir uç takılır. Su soğuk ya da değişken ısıda olabilir. Suyun soğukluğu hissedilmediği zaman vücudun duyarlı bölgelerinde sık sık acı duyulabildiği gibi kızartılar da görülebilir. Metobolizma bozukluğu, damar sertliği, ağır kalp hastalıkları ve kronik zafiyetlerde bu tür duş uygulanmamalıdır.
Diz duşları: Ayak küçük parmağından başlayarak ayağın üst kesimini izler ve bacağın ön tarafından dize kadar çıkar, bacağın dış yanından topuklara iner. Topukların çevresini döndükten sonra baldırlardan dizin arkasına ulaşır ve bu kez bacağın iç yanından aşağıya iner. Aynı işlem hem sağ hem de sol bacak için uygulanır. Diz duşları, idrar yolları hastalıkları, yatak ıslatmaları, basur, göz hastalıkları, migren, nezle, öksürük ve boğaz hastalıklarında çok etkili bir tedavi yöntemidir.
Kalça duşları: Kalça duşları vücudun üst bölümü giyinik olarak da uygulanabilir. Ayağın topuk bölümünden başlanır. Bacağın dış kemiğinden kalçaya doğru yükselir. Su kalçada 10 saniye süreyle tutulur. Sonra uyluk kasının iç bölümünden başlayarak bacağın iç kesiminden topuğa kadar indirilir. Bu kez ayağın üstünden başlayarak dizin üstünden kasığa kadar çıkartılır ve aynı işlem her iki bacağa da uygulanır. Felçler, romatizmalar ve siyatik hastalıklarında etkindir. Fakat böbrek hastalıklarında aksi etki yapabileceğinden uygulanmamalıdır.
Yarım duşlar: Kalça duşlarındaki sıra uygulandıktan sonra, kalçanın yaklaşık bir karış kadar üstünden geçirilerek diyafram boyunca yürütülür ve bir daire çizilip belden geçirilerek tekrar ön tarafa getirilir. Diz ve kalça duşlarının iyi geldiği hastalıklar dışında mide, bağırsak, karaciğer, safrakesesi ve şeker hastalıklarında etkilidir.
Kol duşları: Belden yukarısı çıplak kalacak şekilde soyunduktan sonra hafifçe öne doğru eğilerek uygulanır. Kol duşu elden başlayarak kolun üzerinden omuza ulaşır ve su on saniye süreyle akıtılır. Sonra tekrar omuzdan başlayıp ele kadar dönülür ve aynı işlem sol kola uygulanır. Kol duşu, kollarda bir tepki oluşuncaya kadar sürdürülür. Kol duşları ayakta olduğu gibi oturarak da yapılabilir. Bu tür bir duş kol ve eldeki kan dolaşımını hızlandırır. Sinirlerin yatıştırılmasında, kalp hastalıklarında, baş ağrılarında, baş dönmelerinde, burun ve boğaz hastalıklarında yararlıdır.
Vücudun üst bölümlerine uygulanan duşlar: Suyun omuzlara doğru akabilmesi için hafifçe eğilmek gerekir. Öne doğru eğilirken baş geriye doğru bükülmelidir. Duş, sağ kolun iç bölümünden başlar, omuza çıkar ve elin üst kesimine döner. Tekrar elden başlayan düş sağ kolun altından sol kolun iç bölümüne geçer, yukarıya doğru hareket ederek koltuk altından göğüse ulaşır. Su bir sekiz yapacak şekilde göğüste dolaştıktan sonra sırta geçer ve her iki tarafta belkemiğine dokunmadan küçük daireler çizer, reaksiyon görüldüğü takdirde sol kalçadan aşağıya doğru iner. Bu duşlar nezlenin ilerlemesini önlemek için, akut ve kronik bronşitlerde, akciğer zarı iltihaplarında, bronşiyal astımda, variste başarıyla uygulanır.
Sırt duşları: Sağ ayaktan başlar, sağ bacağın dış kesiminden geçer ve kalçaya kadar uzanarak tekrar topuğa döner. Aynı işlem sol ayaktan başlayarak yapılır. Ayakların duşu tamamlandıktan sonra kalp bölgesi bir avuç suyla ıslatılmalıdır. Bu kez baldırın üst kesiminden başlayan duş sağ kola ulaşır, sağ koldan omuza geçer. On saniye süreyle su omuzun üzerine akıtılır. Tekrar aşağıya doğru inerek uyluk kasma varır, yine geriye dönerek sol koldan omuza çıkar. Reaksiyon oluştuktan sonra sol ayak topuğunda biter. Sırt kaslarının zayıflığında, bel ağrılarında, sırt ağrılarında, bronşiyal astımda, aşırı şişmanlıklarda yararlıdır. Sırt duşları her hasta tarafından istekle uygulanmadığı için çok ender olarak salık verilir.
Yüz duşları: Su, kulakmemesinin altından başlayarak yüzde bir çember çizecek şekilde dolaştırılır, sonra yüz iyice kurulanır. Sinirsel gerilimler, migren, göz yorgunlukları, diş ağrıları, pörsüyüp sarkan derilerde kan dolaşımını sağlamak için uygulanır.
Kulak duşları: Dışkulak kanalı pamukla tıkandıktan sonra ve çoğu kez yüz duşu ile birlikte uygulanır. Göz zayıflıkları, saydam tabakanın dumanlanması ve göz felçlerinde salık verilir.
Bütün vücut duşları: Sağ ayaktan başlayan duş baldırın dış kesiminden kalçaya yükselir, küçük bir kavisle döner, baldırın sol tarafından topuğa iner ve sonuçlanır. Sol ayaktan başlayan duş baldırın dış kenarından kalçaya, kalça üzerinden üst bacağın arkasına iner ve oradan sağ ele geçer. Sağ elden başlayan duş dirsek üzerinden omuza çıkar, hafif bir kavisle sırtın sağ tarafından kalçaya iner ve bu kez sol ele geçer. Sol elden başlayan duş kolun dış yüzünden omuza çıkar, enseyi dolaşır ve sırtın sol tarafından kalçaya, oradan da üst bacağın arkasına ulaşır ve son bulur. Bu kez duş sağ elden başlayarak kolun ön tarafından omuza çıkar, hafif bir kavisle sağ meme üzerinden uyluğa kadar iner. Uyluktan sol ele geçen duş, sol kolun ön yüzeyinden omuza çıkar, göğüs üzerinde birkaç zikzak yapar ve sol meme üzerinden dize kadar inerek sona erer. Vücudun her iki tarafına uygulanan duş, bir reaksiyon görülünceye dek tekrarlanmalıdır. Bu duş türü, metabolizma bozuklukları ile aşırı şişmanlıkta uygulanan bir yöntemdir.